Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Αυτή η άβολη στιγμή που κάποιος καταφέρνει να εμφυσήσει μια δόση ενοχής σε μια συνομιλία, αφήνοντάς μας να νιώθουμε στριμωγμένοι, υποχρεωμένοι ή απλώς κακοί.
Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε πώς να χειριζόμαστε αποτελεσματικά αυτούς τους τύπους και να ανακτούμε την ψυχική μας ηρεμία.
Σκέφτεστε: «Πώς μπορώ να ανατρέψω τα δεδομένα σε αυτούς τους χειριστικούς ανθρώπους;». Λοιπόν, είστε στο σωστό μέρος! Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 5 έξυπνες φράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο όταν αντιμετωπίζετε έναν… ενοχοποιητή.
Θυμηθείτε, δεν πρέπει να είστε επιθετικοί ή συγκρουσιακοί. Προσσπάθησε να σταθείς στη θέση σου διατηρώντας τη συμπόνια και την κατανόηση—μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης που μπορεί να μεταμορφώσει τις σχέσεις και τις συνομιλίες προς το καλύτερο.
1) «Καταλαβαίνω πώς νιώθεις, αλλά το βλέπω διαφορετικά»
Τέτοια άτομα θα σου πουν ότι η οπτική τους είναι η μόνη σωστή. Πιστεύουν ότι αν μπορούν να σας κάνουν να δείτε τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, θα αισθανθείτε υποχρεωμένοι να ενεργήσετε όπως θέλουν.
Αλλά εδώ είναι το θέμα. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας, όπως και αυτοί στη δική τους. Και είναι απολύτως εντάξει να το εκφράσετε αυτό.
2) «Λυπάμαι που στεναχωριέσαι, αλλά πρέπει να κάνω ό,τι είναι καλύτερο για μένα»
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στη δική του ευημερία.
Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά όταν κάποιος προσπαθεί να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι για αυτές τις επιλογές.
Αυτή η φράση κάνει δύο πράγματα: Αναγνωρίζει την απογοήτευσή του άλλου, ενώ υποστηρίζει την ανάγκη για προσωπικά όρια.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καθορισμός ορίων δεν σας κάνει εγωιστές ή αδιάφορους. Σημαίνει ότι φροντίζετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.
3) «Ας βρούμε μια λύση που να λειτουργεί και για τους δύο»
Ένα κλειδί για τον χειρισμό τέτοιων ανθρώπων είναι να κατευθύνετε τη συζήτηση προς μία επίλυση, αντί να εστιάσετε στο πρόβλημα.
Δεν έχει να κάνει με τη νίκη ή την ήττα. Έχει να κάνει με την εύρεση ενός κοινού εδάφους όπου όλοι νιώθουν ότι ακούγονται και εκτιμώνται.
Κάθε φορά που βρίσκεστε αντιμέτωποι με έναν ενοχοποιητή, προσπαθήστε να κατευθύνετε τη συζήτηση προς μία επίλυση.
4) «Εκτιμώ τη γνώμη σου, αλλά πρέπει να πάρω αυτή την απόφαση για τον εαυτό μου»
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ψυχολογική έννοια γνωστή ως «τόπος ελέγχου». Αναφέρεται στο αν πιστεύουμε ότι ελέγχουμε τη ζωή μας εμείς (εσωτερικός τόπος) ή εξωτερικοί παράγοντες (εξωτερικός τόπος).
Οι άνθρωποι που θέλουν να σου δημιουργήσουν ενοχές, συχνά λειτουργούν με τον δεύτερο τρόπο, προσπαθώντας να χειραγωγήσουν τις αποφάσεις και τα συναισθήματά σας ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες τους.
Λοιπόν, πώς το αντιμετωπίζετε αυτό; Πείτε τους ότι ενώ εκτιμάτε την οπτική τους, η τελική απόφαση ανήκει σε εσάς. Μια απλή φράση όπως «εκτιμώ τη γνώμη σου, αλλά πρέπει να πάρω αυτή την απόφαση για τον εαυτό μου» μπορεί να κάνει θαύματα.
Αυτή η δήλωση ενισχύει τον εσωτερικό σας τόπο ελέγχου και δείχνει ότι είστε ο κύριος της ζωής σας. Είναι ένας σεβαστός αλλά σταθερός τρόπος για να επιβεβαιώσετε την ανεξαρτησία σας και να τους υπενθυμίσετε ότι οι επιλογές σας είναι δικές σας.