Το στέγνωμα των ρούχων ειδικά τον χειμώνα είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο, ειδικά σε χώρες που δεν έχει συχνά ήλιο και ο καιρός είναι βροχερός. Υπάρχουν όμως πολλές διαφορές ανάμεσα στις χώρες, όχι τόσο πολύ στον τρόπο αλλά στην αντίληψη και την ιδιοσυγκρασία.
Στην Αμερική
Γενικά στην Αμερική μια οικογένεια το να μην έχει στεγνωτήριο είναι κοινωνικό ζήτημα. Εκεί που όλοι θέλουν να ζήσουν το Αμερικάνικο όνειρο η έλλειψη στεγνωτηρίου δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο.
Ιταλία
Στην Ιταλία οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν τόσο συχνά στεγνωτήρια. Προτιμούν να κρεμάνε τα ρούχα στα σκοινιά και μάλιστα σε κάποιες πόλεις θα δεις να κρέμονται ρούχα από το ένα κτίριο στο άλλο. Οι Ιταλοί δεν πιστεύουν ότι τα κρεμασμένα ρούχα φαίνονται άσχημα. Είναι μια κατά πολύ φθηνότερη μέθοδος να στεγνώσεις ρούχα, είναι πολύ πιο υγιεινό να βλέπει τα ρούχα ο ήλιος και να τα φυσά ο αέρας και φυσικά είναι ένας τρόπος φιλικός προς το περιβάλλον.
Βέβαια σε κάποια μέρη όπως είναι τα ορεινά πολλοί Ιταλοί έχουν στεγνωτήρια γιατί είναι αρκετά δύσκολο να στεγνώσουν τα ρούχα. Αρκετοί όμως θεωρούν ότι η αγορά ενός στεγνωτηρίου για 2-3 μήνες που διαρκεί ο βαρύς χειμώνας είναι απλά ανόητη.
Βρετανία και Ιρλανδία
Σε αυτές τις χώρες όσοι δεν έχουν κήπους και αυλές και μένουν στο κέντρο ή σε διαμερίσματα που δεν έχουν άλλη επιλογή τότε το στεγνωτήριο είναι μονόδρομος. Βεβαια πολλοί άγγλοι αν τους ρωτήσεις προτιμούν κάποια μέρα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με κήπο και αυλή για να απλώνουν την μπουγάδα τους.
Το κόλπο που κάνουν οι Ολλανδοί για να στεγνώνουν τα ρούχα
Οι Ολλανδοί έχουν ένα κόλπο για να στεγνώνουν τα ρούχα τον χειμώνα όταν είναι σε εσωτερικό χώρο. Τοποθετούν ζεστά μπουκάλια με νερό δίπλα από τα ρούχα για να επιταχύνουν το στέγνωμα. Τα μπουκάλια με το ζεστό νερό ζεσταίνουν το κλίμα ανάμεσα στα βρεγμένα ρούχα μειώνοντας την υγρασία και κάνοντας τα ρούχα να στεγνώνουν πιο γρήγορα χωρίς οσμές.
Τι γίνεται με το στέγνωμα των ρούχων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα μέχρι και πριν λίγα μόλις χρόνια το να έχεις στεγνωτήριο ήταν πολυτέλεια. Πλέον όλο και περισσότεροι βάζουν στα σπίτια τους και αυτό γιατί μειώνονται κατά πολύ οι χρόνοι στεγνώματος. Έχει να κάνει δηλαδή με τους ρυθμούς της ζωής μας. Οι μαμάδες πριν κάποια χρόνια οι περισσότερες ήταν νοικοκυρές και έτσι το στεγνωτήριο το θεωρούσαν άχρηστο γιατί είχαν τον χρόνο να ασχολούνται περισσότερες ώρες με τα του σπιτιού. Τώρα που οι περισσότερες γυναίκες είναι εργαζόμενες σε πολλές περιπτώσεις το στεγνωτήριο είναι σωτήριο ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Βέβαια και πάλι δεν έχει κάθε σπίτι στεγνωτήριο. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν μπαλκόνι, ταράτσα ή αυλή που μπορείς να απλώσεις τα ρούχα.
Το στέγνωμα των ρούχων είτε είναι στο αέρα, είτε στο στεγνωτηρίο έχει τα υπέρ και τα κατά. Το στέγνωμα στον αέρα ειδικά το χειμώνα γίνεται πιο αργά, αλλά τα ρούχα τα βλέπει ήλιος και τα φυσάει ο αέρας κάτι που είναι αρκετά πιο υγιεινό, είναι σαφώς πολύ πιο οικονομικό και βοηθάει και το περιβάλλον.