Τα Lidl είχαν προχωρήσει σε ανάκληση της χριστουγεννιάτικης συσκευασίας με σοκολατάκια Advent Calendar, ωστόσο χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος με πολλούς γονείς να ανησυχούν σοβαρά αφού το Ευρωπαϊκό ΣύστημαΑανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα, ενημερώθηκε από την Ιταλία για «δυνητικό κίνδυνο» από τα σοκολατάκια Advent Calendar της Πολωνικής εταιρείας Millano που πωλούνται από τα Lidl και όχι μόνο.
Με σημερινή ανακοίνωση οι αρχές της Δανίας συστήνουν τα σοκολατάκια να επιστραφούν στο κατάστημα ή να τα πετάξουν άμεσα.
Σύμφωνα με το cibum όλα ξεκίνησαν στις 20 Νοέμβρη που βγήκε η ανακοίνωση χωρίς όμως να διευκρινίζεται τόσες μέρες για πιο λόγο ανακαλούνται τα συγκεκριμένα σοκολατένια χριστουγεννιάτικα ημερολόγια.
Τα σοκολατάκια ήταν Πολωνικής παραγωγής και έχουν διανεμηθεί από τη Milano που συνεργάζεται με διανομείς από όλο τον κόμο, σε πάνω από 50 χώρες όμως Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βέλγιο. Τα εν λόγω σοκολατάκια είχαν φτάσει και στα ράφια της Ελλάδας τα οποία αποσύρθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου χωρίς όμως να υπάρχει σαφής ενημέρωση για τον λόγο. Στην ανακοίνωση αναφερόταν μόνο “απόκλιση στην γεύση” όταν η RASF τον είχε εντάξει σε «δυνητικά σοβαρός».
Για ποιο λόγο ανακλήθηκαν τα σοκολατάκια απο τα ράφια του Lidl
Η ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας έδωσε την απάντηση που περίμεναν όλοι οι γονείς για το προϊόν ” χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο σε 3 εκδοχές» που πωλείται από τη LIDL Denmark και με ημερομηνίες λήξης από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2026 αναφέρει: «Το προϊόν ανακαλείται λόγω πιθανής μόλυνσης από την κόλλα που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία, η οποία μπορεί να δώσει στη σοκολάτα διαφορετική γεύση». Η αιτία λοιπόν είναι πως λόγω αστοχίας η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για τη συσκευασία του σοκολατένιου Advent Calendar μετανάστευσε και μόλυνε τα σοκολατάκια.
Κόλλα συσκευασίας: Πόσο βλαβερή είναι για την υγεία
Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τον προϊόντων αλλά και τις ετικέτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικές και μπορούν να μεταφερθούν μέσα στα τρόφιμα. Μάλιστα εντάσσεται στην ίδια κατηογρία τοξικότητας με τον υδράργυρο και τον αμίαντο. Οι επιχειρήσεις τροφιμών στρέφονται σε αναζήτηση πιο κατάλληλης κόλλας στις συσκευασίες που περιέχουν τρόφιμα.
Υπάρχει πλέον συστηματική μελέτη για τις κόλλες που πρέπει να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ενώσεις από κόλλες συσκευασίας μπορούν να μεταναστεύσουν μέσα σε πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες και να μολύνουν τα τρόφιμα.