Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο πλύσιμο των ρούχων που κάνει τους λεκέδες χειρότερους είναι όταν τους τρίβετε, αντί να τους ταμπονάρετε. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το τρίψιμο γιατί μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα, προκαλώντας περαιτέρω διείσδυση του λεκέ.
Πουλόβερ που μπήκε στο πλύσιμο: Υπάρχουν τρόποι να το επαναφέρετε
Εκτός από το να γνωρίζετε πότε πρέπει να τρίβετε αντί να ταμπονάρετε τους λεκέδες, η χρήση λανθασμένης θερμοκρασίας του νερού μπορεί επίσης να τους κάνει πολύ χειρότερους. Ανάλογα με τον τύπο του λεκέ και το υλικό του υφάσματος θα πλύνετε, η θερμοκρασία του νερού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποικίλλει.
Για παράδειγμα, όταν έχετε κηλίδες αίματος, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κρύο νερό, αλλά για λεκέδες από μούρα, πρέπει να χρησιμοποιείτε κρύο νερό πριν από ζεστό. Και, ανεξάρτητα από τον τύπο λεκέ, θα πρέπει πάντα να τον καθαρίζετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο περισσότερο παραμένει ένας λεκές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εσάς να τον αφαιρέσετε.
Πότε να ταμπονάρετε στους λεκέδες στα ρούχα και πώς να το κάνετε σωστά
Ανάλογα με τον τύπο του λεκέ, μπορεί να πρέπει να μουσκέψετε το πανί που χρησιμοποιείτε πριν ξεκινήσετε να ταμπονάρετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε σε έναν λεκέ που καθαρίζετε καλύτερα με κρύο νερό, μπορείτε πρώτα να μουλιάσετε το πανί σε κρύο νερό πριν το ταμπονάρετε. Μερικοί από τους πιο δύσκολους λεκέδες στα ρούχα που πρέπει να καθαρίζονται με κρύο νερό είναι από γρασίδι, βαφή με βάση το νερό και αυγά. Για λεκέδες που πρέπει να καθαρίσετε με ζεστό νερό, θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία σαν να χρησιμοποιούσατε κρύο νερό. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε το ύφασμα σε ζεστό νερό εάν το υλικό μπορεί να το αντέξει. Οι λεκέδες που μπορείτε να καθαρίσετε με ζεστό νερό περιλαμβάνουν λάδι, λίπος, λοσιόν και μέικ-απ. Το υλικό του υφάσματος επηρεάζει επίσης τη θερμοκρασία του νερού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Το κρύο νερό είναι συνήθως καλύτερο σε ευαίσθητα και φυσικά υφάσματα και το ζεστό είναι πιο κατάλληλο για συνθετικά υφάσματα.
Δείτε ακόμη 9 Είδη που Πρέπει να Πλένετε Πάντα με Ζεστό Νερό στο Πλυντήριο
Τώρα που γνωρίζετε πότε πρέπει να ταμπονάρετε στους λεκέδες, δείτε το πώς να το κάνετε σωστά. Το κλειδί είναι να μην ταμπονάρετε τον λεκέ πολύ επιθετικά. Αντίθετα, θα πρέπει να ταμπονάρετε απαλά τον λεκέ με μια καθαρή πετσέτα. Αυτό θα βοηθήσει στην απορρόφηση του λεκέ και θα αποτρέψει την εξάπλωσή του. Προσπαθήστε να απορροφήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λεκέ, αλλά φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο και κάντε το απαλά για να αποφύγετε την καταστροφή του υφάσματος. Θα πρέπει επίσης να ταμπονάρετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ολόκληρο το πανί για να βεβαιωθείτε ότι δεν απλώνετε κατά λάθος τον λεκέ γύρω.
Ποτέ πρέπει να τρίψετε έναν λεκέ στα ρούχα
Υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις που πρέπει θα τρίψετε έναν λεκέ στα ρούχα. Το πρώτο είναι όταν χύνετε ή έχετε μια σταγόνα από κάτι, όπως βούτυρο ή λάσπη, στα ρούχα σας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να σκουπίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα υπολείμματα.
Η άλλη περίπτωση είναι όταν προεπεξεργάζεστε έναν λεκέ. Αυτό θα μπορούσε να είναι με μια πάστα μαγειρικής σόδας ή ένα ενζυμικό αφαιρετικό λεκέδων.
Η πάστα μαγειρικής σόδας μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τους λεκέδες και τα σημάδια γρασιδιού από τα ρούχα και ο καλύτερος τρόπος για να την απλώσετε είναι να κάνετε μασάζ με την πάστα απευθείας στη λερωμένη περιοχή του υφάσματος.
Η διαδικασία είναι η ίδια όταν χρησιμοποιείτε ενζυμικά προϊόντα για την αφαίρεση λεκέδων όπως λάδι και λίπος, τρίβοντας τα απευθείας στους λεκέδες. Αφού όμως έχετε μουλιάσει ή ταμπονάρει το λεκέ για να αποφύγετε το άπλωμά του.
Δείτε επίσης Πρέπει να Βράζετε τα Ρούχα σας για να τα Καθαρίσετε Περισσότερο;