Δεν πρέπει όλα τα τρόφιμα να αποθηκεύονται πάντα μαζί, για λόγους υγιεινής, για τις οσμές και τη φρεσκάδα και θα πρέπει να έχουν ξεχωριστές θέσεις στο ψυγείο για να διατηρούνται στην καλύτερή τους κατάσταση.
15 Τρόφιμα σε κονσέρβες που Θεωρητικά Δεν Λήγουν Ποτέ
Θα πρέπει πάντα να διαχωρίζετε τα φρούτα που ακόμη ωριμάζουν και εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο, από άλλα προϊόντα, καθώς μπορεί να αλλοιώσει άλλα φρούτα. Τα μήλα και οι μπανάνες, για παράδειγμα, συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους και το φυσικό αέριο που παράγουν ενώ ωριμάζουν στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να είναι επιζήμιο το ένα για το άλλο ή για άλλα είδη τροφίμων.
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται μαζί:
Ωμό κρέας και φρέσκα τρόφιμα
Για λόγους ασφάλειας των τροφίμων, οποιοδήποτε είδος ωμού κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, δεν πρέπει να αποθηκεύεται με φρέσκα προϊόντα. Το κρέας που δεν είναι μαγειρεμένο σε ασφαλή θερμοκρασία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει τροφιμογενείς ασθένειες και εάν ακουμπήσουν προϊόντα που καταναλώνετε ωμά, αυτά τα βακτήρια που προκαλούν ασθένεια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, ακόμα και αν τα πλύνετε. Κρατήστε το ωμό κρέας στη συσκευασία του σε ένα ράφι ψυγείου, τυλιγμένο σε μια επιπλέον πλαστική σακούλα εάν ανησυχείτε για διαρροή.
Δείτε ακόμη 4 Κοινά Τρόφιμα που Μπορούν να Γίνουν Τοξικά Όταν Διατηρούνται στο Ψυγείο
Μήλα και κρεμμύδια
Έχετε δαγκώσει ποτέ ένα μήλο που έχει λίγο γεύση κρεμμυδιού; Πιθανότατα ήταν αποθηκευμένο πολύ κοντά σε κρεμμύδια. Τα μήλα και τα αχλάδια που αποθηκεύονται με κρεμμύδια μπορούν να απορροφήσουν τη γεύση τους, η οποία στη συνέχεια είναι αδύνατο να απαλλαγούμε. Κρατήστε τα μήλα και τα κρεμμύδια σας ξεχωριστά.
Καρότα και μήλα
Τα καρότα είναι επίσης γνωστά για την απορρόφηση των οσμών, επομένως είναι ιδανικό να τα αποθηκεύετε μακριά από τρόφιμα που παράγουν αιθυλένιο, όπως τα μήλα. Αποθηκεύστε τα καρότα στο ψυγείο μαζί με άλλα λαχανικά ρίζας, όπως παντζάρια ή γλυκοπατάτες, και μακριά από τα μήλα, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό συρτάρι προϊόντων.
Σύκα και λάχανο
Τα σύκα είναι ευμετάβλητα και έχουν μικρή διάρκεια ζωής στο ψυγείο, χάρη στην αιθελίνη τους, η οποία δεν είναι ιδανική για σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο. Το λάχανο θα πρέπει ιδανικά να φυλάσσεται στο ψυγείο, τυλιγμένο σε μεμβράνη τροφίμων για να διατηρείται η υγρασία μέσα, ειδικά όταν κοπεί το κεφάλι του λάχανου. Τα σύκα αποθηκεύονται ιδανικά σε ένα ρηχό πιάτο για να μπορούν να αναπνέουν (απελευθερώνοντας αιθυλένιο) και σε απόσταση από άλλα τρόφιμα που είναι ευαίσθητα στο αέριο.
Μανιτάρια και σκόρδο
Αν και τα μανιτάρια και το σκόρδο μπορούν να έχουν νόστιμη γεύση μαζί όταν μαγειρεύονται, είναι γενικά καλή ιδέα να τα κρατάτε χωριστά το ένα από το άλλο στο ψυγείο. Ως μύκητας, τα μανιτάρια μπορεί να είναι σφουγγάρι γεύσης και μυρωδιάς και η διατήρησή τους κοντά στο σκόρδο μπορεί να τους δώσει άρωμα ή γεύση. Τα μανιτάρια δεν πρέπει να βρίσκονται στο συρτάρι, καθώς η υγρασία ενθαρρύνει την αλλοίωση και τη μούχλα. Διατηρήστε τα σε δοχείο που αναπνέει, σαν χάρτινη σακούλα, στο κύριο μέρος του ψυγείου.
Μπανάνα και αβοκάντο
Κρατήστε τις μπανάνες και το αβοκάντο μακριά το ένα από το άλλο, εκτός αν προσπαθείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης του αβοκάντο. Στη συνέχεια, κρατώντας το σε ένα σακουλάκι με μπανάνα ή μήλο, δηλαδή ένα φρούτο που παράγει αιθυλένιο, μπορεί φυσικά να βοηθήσει το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα. Αυτό το κόλπο δεν θα λειτουργήσει για όλα, αλλά η προστατευτική εξωτερική φλούδα του αβοκάντο διασφαλίζει ότι δεν θα απορροφήσει καμία γεύση μπανάνας ή μήλου.
Δείτε επίσης Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα τσεκάρεις 12 τρόφιμα αν περιέχουν χημικά και αν είναι ιδανικά για να τα φας