Η παρασκευή λαδιού καρύδας στο σπίτι είναι μια απλή διαδικασία που απαιτεί μόνο λίγα συστατικά και εργαλεία, διασφαλίζοντας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας με τα οφέλη των καρυδών. Απαλλαγείτε από τις Ραγάδες και τις Ουλές για Πάντα με Λάδι Καρύδας
Θα χρειαστείτε:
3-4 ώριμες καρύδες (όσο ωριμότερες, τόσο το καλύτερο, καθώς περιέχουν περισσότερο λάδι)
Νερό
Μπλέντερ ή πολυμίξερ
Ένα λεπτό τουλουπάνι ή σουρωτήρι
Ένα μεγάλο μπολ
Ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα
Προετοιμασία των καρυδών
Ξεκινήστε ανοίγοντας τις ώριμες καρύδες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χτυπώντας τις σταθερά με ένα σφυρί ή με το πίσω μέρος ενός βαριού μαχαιριού. Μόλις σπάσει το κέλυφος, στραγγίστε το νερό και αφήστε το στην άκρη. Μπορεί να καταναλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε άλλες συνταγές.
Στη συνέχεια, διαχωρίστε προσεκτικά τη λευκή σάρκα καρύδας από το κέλυφος με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξύστρα καρύδας. Μετά ξεπλύνετέ την με νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα κελύφους.
Δείτε επίσης Χρησιμοποιήστε Λάδι Καρύδας και Μαγειρική Σόδα για να Φαίνεστε Χρόνια Νεότερες
Αναμείξτε τη σάρκα καρύδας
Κόψτε τη σάρκα καρύδας σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τα σε ένα μπλέντερ ή πολυμίξερ μαζί με λίγο νερό. Συνήθως, για κάθε 2 φλιτζάνια καρύδας, θα πρέπει να προσθέσετε 1 φλιτζάνι νερό. Αυτό βοηθά να αναμιχθεί ομαλά και να βγει το γάλα καρύδας.
Αναμείξτε το μείγμα μέχρι να έχετε μια παχύρρευστη, κρεμώδη υφή. Ανάλογα με την ισχύ του μπλέντερ σας, αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά.
Εξαγωγή του γάλακτος καρύδας
Τοποθετήστε ένα λεπτό τουλουπάνι ή ένα σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το μείγμα καρύδας σε αυτό. Μαζέψτε το και στύψτε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Αυτό είναι το γάλα καρύδας, που περιέχει το λάδι.
Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με τυχόν υπολείμματα καρύδας στο μπλέντερ, στύβοντας κάθε σταγόνα γάλακτος. Όσο πιο προσεκτικά βγάζετε το γάλα, τόσο περισσότερο λάδι θα έχετε μετά.
Διαχωρισμός του λαδιού
Αφήστε το μπολ με το γάλα καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 24 ώρες. Σε αυτό το διάστημα, το λάδι θα αρχίσει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο υγρό. Θα παρατηρήσετε ένα παχύ, κρεμώδες στρώμα να σχηματίζεται από πάνω, το οποίο είναι ένας συνδυασμός καρύδας και λαδιού.
Μετά από 24 ώρες, τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο για μερικές ώρες για να στερεοποιηθεί περαιτέρω η κρέμα. Μόλις η κρέμα σκληρύνει, μπορείτε να την αφαιρέσετε απαλά, αφήνοντας πίσω το νερό που μπορείτε να πετάξετε.
Θέρμανση της κρέμας
Για να εξάγετε το λάδι, ρίξτε τη σκληρυμένη κρέμα σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία. Καθώς η κρέμα ζεσταίνεται, θα αρχίσει να λιώνει και να απελευθερώνει το λάδι. Ανακατέψτε το μείγμα απαλά και θα δείτε το λάδι να διαχωρίζεται από τα στερεά. Συνεχίστε το ζέσταμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να μείνει το διαυγές λάδι καρύδας.
Μόλις το λάδι έχει διαχωριστεί πλήρως, περάστε το προσεκτικά μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι ή τουλουπάνι για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείναντα στερεά.
Αποθήκευση του λαδιού καρύδας
Αφήστε το λάδι καρύδας να κρυώσει πριν το ρίξετε σε ένα καθαρό, αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες χωρίς ψυγείο, αλλά για μεγαλύτερη φρεσκάδα, η φύλαξη του στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητάς του.
Δείτε επίσης Νερό Καρύδας και 7 Βραζιλιάνικα Μυστικά Ομορφιάς που Αναστρέφουν τη Γήρανση