Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο πάγος στο ποτό σας σε ένα κοκτέιλ μπαρ ή εστιατόριο μπορεί να φαίνεται κρυστάλλινος, ενώ τα δικά σας είναι αδιαφανή; Γιατί Δεν Πρέπει να Κρατάτε τα Παγάκια στην Κατάψυξη για Μεγάλο Χρονικό Διάστημα
Πώς το νερό παγώνει σε παγάκια
- Η κρυστάλλωση συνήθως ξεκινά με μια ακαθαρσία, όπως ένα μικροσκοπικό κομμάτι σκόνης, κάτι από το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και να χτιστούν οι κρύσταλλοι (γνωστό και ως πυρήνωση).
- Ο πάγος παγώνει από έξω προς τα μέσα επειδή η παγοθήκη και η επιφάνεια του νερού εκτίθενται σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.
- Η κρυστάλλωση απομακρύνει διαλυμένα μέταλλα και αέρια. Επομένως αυτά ωθούνται στο κέντρο των παγοκύβων.
Η θολή εμφάνιση ορισμένων παγοκύβων είναι στην πραγματικότητα ένδειξη ότι μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα παγιδεύτηκαν κατά τη διαδικασία κατάψυξης.
Η διαφάνεια εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται. Το νερό της βρύσης περιέχει πολλές ακαθαρσίες, οπότε όταν το νερό παγώνει, οι ακαθαρσίες συγκεντρώνονται κοντά στη μέση.
Δείτε ακόμη Γιατί είναι απαγορευτικό να Βράζετε το Ίδιο Νερό Δύο Φορές
Μύθοι για τη δημιουργία διάφανων παγοκύβων στο σπίτι
Μύθος 1: Ξεκινήστε με βραστό νερό. Το ζεστό νερό διαλύει καλύτερα τις ακαθαρσίες (συμπεριλαμβανομένων των αερίων) από το κρύο νερό. Θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα ίσως αν το βράσετε πολλές φορές.
Μύθος 2: Χρησιμοποιήστε απεσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Το αποσταγμένο νερό μπορεί να έχει λιγότερα διαλυμένα μέταλλα και στερεές ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να μην σας δώσει ακόμα τα αποτελέσματα που περιμένετε.
Μέθοδοι για διαφανή παγάκια
Μέθοδος 1: Η ιδέα εδώ είναι να μιμηθείτε πώς παγώνουν οι λίμνες. Μονώστε το κάτω μέρος της παγοθήκης, ώστε να παραμένει πιο ζεστό από το πάνω μέρος της, αναγκάζοντας τον πάγο να σχηματιστεί αργά από πάνω προς τα κάτω.
Μέθοδος 2: Όσο πιο αργά παγώνει ο πάγος, τόσο περισσότερο χρειάζεται να διαφύγουν οι φυσαλίδες αέρα αντί να παγιδευτούν στον πάγο.
Μέθοδος 3: Φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε κρυστάλλινο πάγο είναι να πάρετε μια παγομηχανή επαγγελματικής ποιότητας, που χρησιμοποιείται σε εστιατόρια και μπαρ.
Δείτε επίσης Θα πάθετε ΠΛΑΚΑ! Αυτό εiναι το ΜΑΓΙΚΟ για να έχετε πιo γρήγορα έτοιμα παγάκια