Όταν έχουμε γρήγορο ρυθμό ζωής και μια εξαντλητική ρουτίνα, μερικές φορές νιώθουμε στον πειρασμό να εγκαταλείψουμε ό,τι είναι πραγματικά καλό για την υγεία μας, για παράδειγμα, να κοιμηθούμε καλά. Ή, μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είμαστε, δεν μπορούμε απλώς να κλείσουμε τα μάτια μας και να κοιμηθούμε καλά. Η εξήγηση είναι απλή: τείνουμε να υιοθετούμε κακές συνήθειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας και συνεπώς στην ποιότητα του ύπνου μας. Τρίβεις τα Πόδια σου στον Ύπνο; Αυτός είναι ο λόγος για να μας πάρει ο ύπνος
Αλλάξτε την στάση ύπνου.
Η καλύτερη στάση ύπνου είναι ανάσκελα. Είναι σίγουρα καλό για τη σπονδυλική στήλη και το πίσω μέρος του λαιμού, αλλά μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και υπνική άπνοια. Από την άλλη, ο ύπνος μπρούμυτα έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Αυτή η στάση σας αναγκάζει να γυρίσετε το κεφάλι σας, κάτι που μπορεί να καταλήξει να είναι πολύ επώδυνο για το πάνω μέρος του σώματός σας.
Εάν κοιμάστε στο πλάι, μπορείτε να μειώσετε την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, αλλά οι γοφοί σας θα επηρεαστούν. Στη θέση του εμβρύου, οι μύες χαλαρώνουν φυσικά και η παλινδρόμηση και η καούρα μειώνονται. Ωστόσο, αυτή η θέση μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Συμπερασματικά, είναι καλύτερο να αλλάζετε στάση από καιρό σε καιρό για να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο.
Προσπαθήστε να ξυπνάτε και να κοιμάστε πάντα την ίδια ώρα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ύπνος καθορίζεται από έναν κιρκάδιο ρυθμό, δηλ. ένα 24ωρο βιολογικό ρολόι που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ξεκούραστοι είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε έναν σταθερό ρυθμό όσον αφορά την ώρα του ύπνου και, κυρίως, το να ξυπνάτε.
Το να ξυπνάτε αργά το πρωί θα καθυστερήσει την επόμενη ώρα για ύπνο και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον ύπνο της επόμενης νύχτας, εάν αυτή η συμπεριφορά γίνει επαναλαμβανόμενη. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν πιο τακτικό ρυθμό για να νιώθουμε κάποια κούραση που μας προειδοποιεί ότι είναι ώρα να πάμε για ύπνο.
Το κρεβάτι είναι μόνο για ύπνο.
Το κρεβάτι πρέπει να θεωρείται ως χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στον ύπνο. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ασύμβατη με τον ύπνο θα πρέπει να αφαιρείται. Επομένως, δεν πρέπει να παρακολουθείτε σειρές του Netflix για ώρες, να τρώτε ή να διαβάζετε στο κρεβάτι.
Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν θέλετε να κοιμηθείτε. Εάν δεν έρχεται ύπνος, είναι καλύτερα να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει άγχος που θα κάνει πολύ πιο δύσκολο τον ύπνο. Το κρεβάτι είναι πρώτα και κύρια ένας χώρος χαλάρωσης όπου πρέπει να κρατάτε μακριά όλες τις αρνητικές σκέψεις.
Δείτε ακόμη Γιατί ο Ύπνος στον Καναπέ Μπορεί να Είναι Βλαβερός
Αποφύγετε να κάνετε αθλήματα αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
Μερικές φορές οι μέρες μας είναι μεγάλες, οπότε αναβάλλουμε την άθληση για το βράδυ, κάτι που είναι σοβαρό λάθος. Η άσκηση στο τέλος της ημέρας ανεβάζει τη θερμοκρασία και μας ενεργοποιεί σωματικά και ψυχολογικά, και αυτοί οι δύο παράγοντες δεν συμβαδίζουν με έναν καλό ύπνο.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε αυτή την ώρα της ημέρας είναι να περπατάτε χωρίς να καταπονείστε πολύ. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τα ζεστά μπάνια λίγο πριν πάτε για ύπνο, καθώς και κάθε έντονη πνευματική δραστηριότητα μέχρι αργά το βράδυ.
Ένα ελαφρύ δείπνο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Για να κοιμάστε καλύτερα, είναι καλύτερο να τρώτε ένα ελαφρύ δείπνο, και σχεδόν πάντα την ίδια ώρα. Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφύγετε να τρώτε ένα πολύ βαρύ γεύμα πριν πάτε για ύπνο.
Προσοχή όμως: το θέμα δεν είναι να μην φάτε καθόλου γιατί αναπόφευκτα θα ξυπνήσετε με μια τρομερή λαχτάρα να επιτεθείτε στο ψυγείο σας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα ενεργειακά ποτά όπως ο καφές και οποιαδήποτε άλλη καφεΐνη – δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό τσάι από βότανα πριν πάτε για ύπνο!
Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον πριν τον ύπνο.
Όταν οι συνθήκες είναι άνετες, είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε. Απαλό φως, απαλή μουσική και ένα άνετο κρεβάτι είναι τρία συστατικά για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ελέγχετε είναι ο θόρυβος, ο οποίος πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, και η θερμοκρασία του δωματίου σας, η οποία δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα. Συνιστάται να μην υπερβαίνετε τους 18-20°C στην κρεβατοκάμαρά σας, η οποία, παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να αερίζεται για 10 λεπτά κάθε μέρα. Από την άλλη πλευρά, κάθε τύπος οθόνης μπλε φωτός θα πρέπει να απενεργοποιείται πριν πάτε για ύπνο.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Βραδινός ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά, σύμφωνα με την ηλικία μας