Για τους λάτρεις του καφέ, η καλλιέργεια του δικού τους Καφεόδεντρου φαντάζει μια εξαιρετική περιπέτεια. Όχι μόνο επειδή θα έχετε κόκκους καφέ που θα έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας (αν και χρειάζονται μερικά χρόνια), αλλά γιατί καφεόδεντρο είναι επίσης ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό με γυαλιστερά φύλλα.
Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε ένα δέντρο καφέ από σπόρους στο σπίτι σας σε γλάστρα
1. Πρώτο Βήμα – Ξεκίνημα:
Προμήθεια σπόρων καφέ:
Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε φρέσκους, υψηλής ποιότητας σπόρους καφέ. Αναζητήστε σπόρους που φέρουν την ετικέτα «πράσινοι κόκκοι καφέ» ή «ακατέργαστοι σπόροι καφέ».
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε φρέσκους σπόρους για καλύτερους ρυθμούς βλάστησης.
2. Βλάστηση:
Προετοιμασία:
Ξεκινήστε βυθίζοντας τους σπόρους του καφέ σε νερό για 24 ώρες. Αυτό βοηθά να μαλακώσει το εξωτερικό στρώμα και επιταχύνει τη διαδικασία βλάστησης. Γεμίστε ένα δοχείο ή τις γλάστρες σας με ένα μείγμα περλίτη και τύρφης ή ένα μείγμα χώματος που στραγγίζει καλά. Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες έχουν οπές αποστράγγισης.
Φύτεμα:
Τοποθετήστε τον σπόρο του καφέ επίπεδα, στο χώμα και στη συνέχεια καλύψτε τον ελαφρά με περίπου μισό εκατοστό από το χώμα. Ποτίστε το χώμα απαλά, φροντίζοντας να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο.
Περιβάλλον:
Οι σπόροι του καφέ χρειάζονται ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για να βλαστήσουν. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας είναι μεταξύ 21°C έως 29°C. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κάλλυμα θερμότητας δενδρυλλίων για να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία.Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κυκλοφορία αέρα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.
3. Στάδιο ανάπτυξης:
Ηλιακό φως:
Τα καφεόδεντρα προτιμούν το έμμεσο φως, επομένως η τοποθέτησή τους κοντά σε παράθυρο με φιλτραρισμένο φως είναι ιδανική. Το πολύ άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα.
Πότισμα:
Το έδαφος πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε καλή αποστράγγιση.
Λίπανση:
Μόλις το δέντρο του καφέ αρχίσει να αναπτύσσεται, μπορείτε να εφαρμόσετε με ένα ισορροπημένο, υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής του περιόδου.
Μεταφύτευση
Καθώς το δέντρο του καφέ σας μεγαλώνει, μεγαλώνουν και οι ρίζες. Εάν το μεταφέρετε κάθε λίγα χρόνια σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο δοχείο, θα το διατηρήσετε υγιές. 4. Η υπομονή είναι το κλειδί: Ένα καφεόδεντρο που καλλιεργείται από σπόρους μπορεί να πάρει 3-4 χρόνια για να παράγει τα πρώτα του λουλούδια, “τα κεράσια του καφέ”. Τα κεράσια περιέχουν κόκκους καφέ, τους οποίους μπορείτε να μαζέψετε, να επεξεργαστείτε, να καβουρδίσετε και να παρασκευάσετε.
5. Κλάδεμα:
Το κλάδεμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του μεγέθους και του σχήματος του δέντρου του καφέ σας. Μπορείτε να το κόψετε μια φορά το χρόνο, αφαιρώντας τυχόν νεκρά ή ανεπιθύμητη φύλλα.
6. Διαχείριση παρασίτων:
Τα φυτά του καφέ μπορεί να είναι ευαίσθητα σε παράσιτα. Ελέγχετε τακτικά το φυτό και χρησιμοποιείτε εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem για την αντιμετώπιση τυχόν προσβολών.
Η καλλιέργεια ενός δέντρου καφέ από σπόρους στο σπίτι είναι μια πολύ ανταποδοτική εμπειρία. Απαιτεί υπομονή και φροντίδα, αλλά η ικανοποίηση ναμεγαλώσεις το δικό σου καφεόδεντρο και ίσως μια μέρα να απολαύσεις ένα φλιτζάνι από τους κόκκους που καλλιεργείς στο σπίτι σου, είναι πραγματικά απαράμιλλη.
Ξεκινήστε, λοιπόν, αυτό το πράσινο ταξίδι και βυθιστείτε στον κόσμο της καλλιέργειας του καφέ!
φώτο sharingideasplants