Οι βρεφικες πάνες μιας χρήσης είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης και σπατάλης πόρων στον πλανήτη και βλάπτουν την υγεία των μωρών ακόμα και οι πιο «φιλικές προς το περιβάλλον». Τροφές που Βλάπτουν τον Πλανήτη: 6 Υγιεινά Τρόφιμα που Δεν θα Πιστεύατε ότι Βλάπτουν το Περιβάλλον
Αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των μη βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, οι βρεφικές πάνες μιας χρήσης πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλαστικών προϊόντων που πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε.
Παρακάτω είναι μια λίστα με 10 λόγους για τους οποίους ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις βρεφικές πάνες μιας χρήσης με υφασμάτινες:
Γεμίζουν τους ΧΥΤΑ.
Μόνο οι Αμερικανοί στέλνουν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια πάνες μιας χρήσης στους ΧΥΤΑ κάθε χρόνο. Πρόκειται για 14 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων που θα χρειαστούν περίπου 500 χρόνια για να αποσυντεθούν.
Κάθε μωρό δημιουργεί έναν τόνο μη βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων σε 2 χρόνια χρήσης βρεφικής πάνας.
Ακόμη και οι λεγόμενες βιοδιασπώμενες πάνες χρειάζονται τον ήλιο και τον αέρα για να διασπαστούν, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει επειδή είναι θαμμένες στα σκουπίδια.
Καταλήγουν στη θάλασσα.
Μεγάλο μέρος του πλαστικού στους ΧΥΤΑ μπορεί να μεταφερθεί από τον άνεμο και τη βροχή στα δίκτυα αποχέτευσης και στα ποτάμια που ρέουν στη θάλασσα. Τα μεγάλα ποτάμια σε όλο τον κόσμο μεταφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη θάλασσα κάθε χρόνο.
Μόλυνση υπόγειου νερού.
Οι ΧΥΤΑ περιέχουν εκατομμύρια τόνους ακατέργαστων ανθρώπινων αποβλήτων, τα οποία μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και μεταδίδουν ασθένειες.
Η Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Υγείας συμβουλεύει τους γονείς ότι τα κόπρανα και τα ούρα ΔΕΝ πρέπει να απορρίπτονται στα κανονικά σκουπίδια για αυτόν τον λόγο.
Στην πραγματικότητα, όλες οι πάνες μίας χρήσης έχουν οδηγίες για το ξέπλυμα της πάνας και το ρίξιμο των κοπράνων στην τουαλέτα πριν τη ρίξετε στα σκουπίδια. Προφανώς κανείς δεν το κάνει αυτό, και αν το έκανε, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει υφασμάτινες πάνες.
Σπάταλη νερού.
Ακόμη και μετά από όλα τα πλυσίματα που χρειάζονται οι υφασμάτινες πάνες σας, η πάνα μιας χρήσης καταναλώνει διπλάσιο νερό στη διαδικασία κατασκευής.
Σπάταλη ενέργειας.
Απαιτείται 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια για την κατασκευή πάνας μιας χρήσης από ό,τι για την κατασκευή και το πλύσιμο υφασμάτινων πάνων.
Δείτε ακόμη Γλυτώνουμε χρήματα και βοηθάμε το περιβάλλον: 11 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην κρίση
Απόβλητα πετρελαίου.
Οι πάνες μιας χρήσης χρειάζονται για την κατασκευή τους 8 φορές περισσότερες μη ανανεώσιμες πρώτες ύλες όπως πετρέλαιο και ορυκτά.
Χρειάζεται περίπου 1 φλιτζάνι αργό λάδι μόνο για να φτιαχτεί το πλαστικό για μόλις 1 πάνα μιας χρήσης.
Σπάταλη δέντρων και βαμβακιού.
Οι βρεφικές πάνες μιας χρήσης χρησιμοποιούν 90 φορές περισσότερες ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως πολτός δέντρων και βαμβάκι. 250.0000 δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για πάνες μιας χρήσης μόνο στις Η.Π.Α.
Τοξικές χημικές ουσίες.
Το δέρμα του μωρού απορροφά περίπου 50 διαφορετικές χημικές ουσίες από πάνες μίας χρήσης, μωρομάντηλα και βρεφικα προϊόντα. Αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά χρησιμοποιώντας υφασμάτινες πάνες και φυσικά προϊόντα για μωρά.
Οι κοινές χημικές ουσίες στις πάνες μιας χρήσης περιλαμβάνουν τη διοξίνη που προκαλεί καρκίνο και τις φθαλικές ενώσεις που διαταράσσουν τις ορμόνες.
Πολυακρυλικό νάτριο.
Αυτοί είναι οι μικροί, γυαλιστεροί, ζελατινώδεις κρύσταλλοι που κάνουν τις πάνες απορροφητικές. Ακόμη και «φιλικές προς το περιβάλλον» πάνες τα περιέχουν.
Το τζελ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρό ερεθισμό του δέρματος, διαρροή αίματος από τους ιστούς του περίνεου και του οσχέου, πυρετό, έμετο και λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο στα μωρά.
Το πολυακρυλικό νάτριο απαγορεύτηκε από τα ταμπόν το 1985 λόγω της σχέσης του με το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σχεδόν σε όλες τις πάνες μιας χρήσης.
Γρηγορότερη εκπαίδευση της τουαλέτας.
Επειδή δεν είναι εξαιρετικά απορροφητικές και στα μωρά δεν αρέσει η αίσθηση της βρεγμένης πάνας στο δέρμα τους, οι υφασμάτινες πάνες πρέπει να αλλάζονται αμέσως, μειώνοντας τον κίνδυνο εξανθήματος και επιταχύνοντας τη διαδικασία εκπαίδευσης στο γιογιό γρηγορότερα.
Δείτε επίσης 8 Προϊόντα Ομορφιάς που Βλάπτουν το Περιβάλλον και τι να Χρησιμοποιήσετε Εναλλακτικά