in ,

Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε αυτό το Πλάσμα αν το Βρείτε στην Παραλία

Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε αυτό το Πλάσμα αν το Βρείτε στην Παραλία
Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε αυτό το Πλάσμα αν το Βρείτε στην Παραλία

Τα αγγούρια της θάλασσας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε διάφορα θαλάσσια οικοσυστήματα, λειτουργώντας ως αποτελεσματικά καθαριστικά κοσκινίζοντας τα ιζήματα για την εξαγωγή θρεπτικών συστατικών. Έχουν σχήμα αγγουριού ή λουκάνικου, που ποικίλλει σε μέγεθος από 2,5 εκατοστά έως πάνω από 2 μετρά, ανάλογα με το είδος. Όχι μόνο αυτό, αλλά στην Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Κίνα έχουν μεγάλη αξία ως γαστρονομική λιχουδιά. Όμως αν βρείτε ένα αγγούρι της θάλασσας έξω στην παραλία μην δοκιμάσετε να το αγγίξετε. Εάν τα Μαλλιά σας Σηκώνονται Ξαφνικά, Έχετε Δευτερόλεπτα να Τρέξετε!

Τι ακριβώς είναι αυτά τα αγγούρια της θάλασσας

© Vardhanjp / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Αυτά τα αξιόλογα πλάσματα διαθέτουν ένα σύμπλεγμα πλοκαμιών που περιβάλλει το στόμα τους, τα οποία χρησιμοποιούν για το φιλτράρισμα των ιζημάτων. Κινούνται στον πυθμένα του ωκεανού χρησιμοποιώντας σωληνοειδή πόδια που εκτείνονται μέσω του τοιχώματος του σώματός τους, παρόμοια με τους αστερίες. Ανήκοντας στην οικογένεια των εχινόδερμων, μαζί με τους αστερίες και τους αχινούς, έχουν παρόμοια δομή σώματος αλλά διαθέτουν μικρά πόδια που χρησιμεύουν τόσο για κίνηση όσο και για τροφή.

Ως αμυντικός μηχανισμός, τα αγγούρια της θάλασσας έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν τα δικά τους τοξικά εσωτερικά όργανα προς πιθανούς θηρευτές, μπερδεύοντάς τους ή αποτρέποντάς τους έτσι. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα όργανα αναγεννώνται με την πάροδο του χρόνου, σώζοντάς τα δυνητικά από το να γίνουν θήραμα.

Πού μπορούν να βρεθούν

© Bernard DUPONT / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 2.0

Τα αγγούρια της θάλασσας κατοικούν σε διάφορα θαλάσσια περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από ρηχές παράκτιες περιοχές έως τα βάθη του ωκεανού. Διαμένουν στον πυθμένα του ωκεανού, ενώ οι προνύμφες τους παρουσιάζουν έναν πλαγκτονικό τρόπο ζωής, παρασύρονται με τα ρεύματα. Τα αγγούρια της θάλασσας συντηρούνται καταναλώνοντας μικρούς οργανισμούς και σωματίδια που υπάρχουν στη βενθική ζώνη, καθώς και πλαγκτονικούς οργανισμούς που αιωρούνται στο νερό.

Η διατροφή τους αποτελείται από φύκια, υδρόβια ασπόνδυλα και οργανικά απόβλητα. Για να συλλέξουν τροφή, τα αγγούρια της θάλασσας χρησιμοποιούν τα σωληνωτά πόδια τους, τα οποία περιβάλλουν το στόμα τους. Συγκεκριμένα, αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στην Ασία, όπου απολαμβάνουν ως γαστρονομικές απολαύσεις. Στην πραγματικότητα, ορισμένα είδη θαλάσσιου αγγουριού καλλιεργούνται ακόμη και μέσω πρακτικών υδατοκαλλιέργειας για να καλύψουν τη ζήτηση για αυτές τις αξιόλογες λιχουδιές.

Δείτε ακόμη Τα Ζώα και οι Άνθρωποι ΔΕΝ βλέπουν το ίδιο. Δείτε τις Διαφορές [ΒΙΝΤΕΟ]

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Πόσο επικίνδυνα είναι

© Nevit Dilmen / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 3.0

Όταν αντιμετωπίζουν κίνδυνο, τα αγγούρια της θάλασσας χρησιμοποιούν διάφορες αμυντικές τακτικές. Μια στρατηγική περιλαμβάνει την αποβολή κολλητικών νημάτων για να παγιδεύσουν τους εχθρούς τους, ενώ άλλες καταφεύγουν στον αυτοακρωτηριασμό. Συσπούν με δύναμη τους μύες τους, αποβάλλοντας τα εσωτερικά όργανα μέσω του πρωκτού τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα χαμένα μέρη του σώματος μπορούν να αναγεννηθούν γρήγορα.

Μεταξύ του οπλοστασίου άμυνάς τους, τα αγγούρια της θάλασσας διαθέτουν σωληνάρια Cuvierian, τα οποία περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη που ονομάζεται ολοθουρίνη. Αυτή η ισχυρή ουσία μπορεί να εξασθενίσει γρήγορα τους μυς των εχθρών τους, συχνά αποτρέποντάς τους αποτελεσματικά. Σε μια μελέτη στην Καλιφόρνια, παρατηρήθηκε ότι τα τοιχώματα του σώματος ορισμένων ειδών αγγουριού της θάλασσας είναι τοξικά. Ωστόσο, παρά την τοξικότητα, τα ψάρια εξακολουθούσαν να τα καταναλώνουν, αποφεύγοντας επιλεκτικά τα δηλητηριώδη σημεία.

Αυτές οι τοξίνες όχι μόνο αποτελούν απειλή για τα ζώα, αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η άμεση επαφή με το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε καυστικό πόνο, κνησμό, πρήξιμο και κοκκίνισμα της πληγείσας περιοχής. Εάν οι τοξίνες έρθουν σε επαφή με τα μάτια, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση. Η κατάποση ολοθουρίνης μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, πόνους στο στομάχι και σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπνευστική παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε ποτέ ένα στην παραλία

© Nick Kashenko / Shutterstock.com

Αυτά τα μικρά πλάσματα μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε ρηχά νερά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τα συναντήσετε ενώ κολυμπάτε. Ο μόνος τρόπος να τα βρείτε έξω από το νερό και στην παραλία είναι μετά από μια καταιγίδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, μην εκπλαγείτε αν τα δείτε κουλουριασμένα σε μια σφιχτή μπάλα, καθώς αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για την προστασία του σώματός τους. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να τα αγγίξετε και καλέστε τους ειδικούς να έρθουν να τα ελέγξουν.

πηγή

Δείτε επίσης Να Γιατί οι Γάτες Λατρεύουν να Κάθονται στους Νιπτήρες

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 3.1 / 5. Αξιολογήσεις: 18

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

δόντια και προσωπικότητα,περίεργα,χρήσιμα,

Τα Δόντια σας Αποκαλύπτουν Πολλά για την Προσωπικότητά σας Σύμφωνα με Έναν Οδοντίατρο

54 Ιδέες Διακόσμησης Υπνοδωματίου για Έφηβα Κορίτσια

54 Ιδέες Διακόσμησης Υπνοδωματίου για Έφηβα Κορίτσια