in , , ,

Σύνδρομο Βρώμικης Κάλτσας: Μυρίζει το σπίτι σας σαν άπλυτες κάλτσες; Αιτίες και Λύσεις

Σύνδρομο Βρώμικης Κάλτσας: Μυρίζει το σπίτι σας σαν άπλυτες κάλτσες; Αιτίες και Λύσεις
Σύνδρομο Βρώμικης Κάλτσας: Μυρίζει το σπίτι σας σαν άπλυτες κάλτσες; Αιτίες και Λύσεις

Επιστρέφετε σπίτι από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ανάβετε το κλιματιστικό και μετά από λίγα λεπτά, το σπίτι σας μυρίζει σαν βρώμικες κάλτσες. Το φαινόμενο ονομάζεται «Σύνδρομο Βρώμικης Κάλτσας» και προκαλείται από τη συσσώρευση μούχλας και βακτηρίων στο σύστημα κλιματισμού σας. O “Δεκάλογος” του Κλιματιστικού: Τι πρέπει να προσέχουμε

Σύνδρομο Βρώμικης Κάλτσας: Αιτίες και Λύσεις

Το όνομα μπορεί να ακούγεται κωμικό, αλλά είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού. Συνήθως, εμφανίζεται για πρώτη φορά την άνοιξη όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας. Η συσσώρευση υγρασίας, σε συνδυασμό με τη φυσική υγρασία στο σπίτι, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, αυτή η συσσώρευση συμβαίνει στο πηνίο του εξατμιστή του συστήματος, το οποίο στεγάζεται στην εσωτερική μονάδα A/C.

Για να συσσωρευτούν μούχλα και βακτήρια, χρειάζονται δύο πράγματα: οργανικό υλικό και υγρασία. Η σκόνη και η βρωμιά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και τα σωματίδια που συλλέγονται από τα φίλτρα αέρα HVAC παρέχουν άφθονα οργανικά υλικά (θυμηθείτε ότι η περισσότερη οικιακή σκόνη αποτελείται από νεκρά κύτταρα δέρματος). Το άλλο μέρος, η υγρασία, μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα σπίτια, ιδιαίτερα τις πιο υγρές περιόδους του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι συσσώρευση και μυρωδιά.

Είναι λοιπόν επιβλαβής αυτή η μυρωδιά; Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτήν την ερώτηση καθώς μιλάμε για τη σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στο σύνολό της.

Γιατί έχει σημασία η ποιότητα του εσωτερικού αέρα

Ενώ οι μυρωδιές μούχλας δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία για τους περισσότερους, η EPA αναφέρει ότι όσοι είναι πιο ευαίσθητοι στους ρύπους εσωτερικών χώρων είναι επίσης πιο πιθανό να περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Αν και οι επιπτώσεις γενικά δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορεί σίγουρα να είναι εξουθενωτικές. Οι επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

  • Ερεθισμός των ματιών
  • Ερεθισμός της μύτης και του λαιμού
  • Πονοκέφαλοι
  • Γενική κόπωση
  • Αναπνευστικές παθήσεις

Η μούχλα και τα βακτήρια δεν προκαλούν καθένα από αυτά σε όλους, αλλά η μυρωδιά είναι αναμφισβήτητα ενοχλητική και αισθητή και στο χειρότερο σενάριο μπορεί πράγματι να γίνουν ερεθιστικές για την υγεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του συνδρόμου της βρώμικης κάλτσας

Ο κίνδυνος είναι διπλός: για την υγεία σας και για το κλιματιστικό σας. Ένα βρώμικο κλιματιστικό γίνεται δεκτικό άλλων προβλημάτων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση και τη μακροζωία του.

Για να αξιολογήσουμε τους κινδύνους, πρέπει επίσης να εξετάσουμε μερικές από τις υποκείμενες αιτίες του συνδρόμου βρώμικης κάλτσας. Επειδή δεν εμφανίζεται απλώς ξαφνικά, αλλά συνήθως έχει αιτίες που οδηγούν στη μυρωδιά που παρατηρείτε όταν ξεκινάτε το κλιματιστικό.

Ένας προφανής τομέας πιθανής ανησυχίας είναι το φίλτρο. Πόσο καιρό έχει περάσει από τότε που το αλλάξατε; Και ποια η ποιότητά του; Ένα καλό φίλτρο θα συλλέξει πολλά βακτήρια και σπόρια μούχλας, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του. Ωστόσο, αυτό το ίδιο καλό φίλτρο θα πάψει να λειτουργεί σωστά αν δεν το αντικαταστήσετε τακτικά.

Ένα βρώμικο φίλτρο έχει κινδύνους πέρα από τις οσμές στο σπίτι σας. Αυξάνει τη στατική πίεση του κλιματιστικού, ένα σύνηθες φαινόμενο με βουλωμένα φίλτρα. Αυτή η πίεση θα απαιτήσει από το μηχάνημα να εργαστεί σκληρότερα για να δημιουργήσει σωστή ροή αέρα στο σπίτι σας. Με τη σειρά σας, αφαιρείτε μήνες ή και χρόνια από τη ζωή του κλιματιστικού σας, εάν αυτό παραμένει παραμελημένο.

Δείτε ακόμη Καθάρισε τα Φίλτρα του Κλιματιστικού σου σε 5 Απλά Βήματα!

Έτσι, μπορεί να μυρίζετε κάλτσες, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος μπορεί να είναι για το πορτοφόλι σας καθώς αναγκάζεστε να αντικαταστήσετε το κλιματιστικό σας χρόνια πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία αντικατάστασης. Και σε όλο αυτό το διάστημα, η θέρμανση και η ψύξη σας θα λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά, παρέχοντάς σας πολύ λιγότερη άνεση και πολύ υψηλότερους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν μπορεί να μην έχετε τη μυρωδιά της βρώμικης κάλτσας.
Υπάρχουν λοιπόν κίνδυνοι για την υγεία σας; Ενδεχομένως. Αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι ένα πρόβλημα που παρατηρείτε με τη μύτη σας δεν περιορίζεται απαραίτητα μόνο σε αυτό το πρόβλημα. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα στην πηγή, η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σας και ποιες περιοχές προκαλούν προβλήματα.

Βραχυπρόθεσμες λύσεις

Μερικές φορές μια βραχυπρόθεσμη λύση είναι επίσης μια μακροπρόθεσμη λύση. Ωστόσο, εάν το σύστημά σας εμφάνισε το «Σύνδρομο Βρώμικης Κάλτσας» μία φορά, τι το εμποδίζει να εμφανιστεί ξανά;

Αλλάξτε το φίλτρο σας

Εάν ένα φίλτρο είναι βρώμικο, δεν λειτουργεί καλά. Ή, χειρότερα, είναι βουλωμένο και λειτουργεί πολύ καλά, σε σημείο που εμποδίζει τη ροή του αέρα.

Μπορείτε να το αλλάξετε μονοί σας ή από εξειδικευμένο τεχνικό σε τακτικές προγραμματισμένες επισκέψεις συντήρησης δώστε να απομακρύνει τον κίνδυνο να ξεχάσετε να το αλλάζετε αρκετά συχνά.

Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζετε το φίλτρο σας; Εξαρτάται από τον τύπο του. Συχνά, τα φίλτρα που πιάνουν λεπτότερα σωματίδια θα πρέπει να αλλάζονται πιο συχνά. Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε φίλτρο θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και συχνά είναι μόλις 60-90 ημέρες για ορισμένους τύπους.

Καθαρίστε το πηνίο του εξατμιστή σας

Η εστία για το σύνδρομο βρώμικης κάλτσας είναι πιθανόν στο πηνίο του εσωτερικού εξατμιστή που αποτελεί μέρος της μονάδας κλιματισμού. Το πηνίο απορροφά την υγρασία από τον αέρα, έτσι μπορεί να δροσίσει αποτελεσματικά το σπίτι σας. Ο σωστός καθαρισμός ενός πηνίου εξατμιστή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

Αν και ένας συνδυασμός αυτών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφαιρέσει τη μυρωδιά, δεν εμποδίζουν απαραίτητα το πρόβλημα να συμβεί ξανά εάν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στο σπίτι σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε επίσης να εξετάσετε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις.

Μακροπρόθεσμες Λύσεις

Αυτές είναι οι επιδιορθώσεις που θα λειτουργήσουν για την αποφυγή του προβλήματος στην πρώτη θέση. Θα πρέπει να εξεταστούν μαζί με βραχυπρόθεσμες λύσεις για να διαμορφώσετε ένα ολιστικό σχέδιο για το σπίτι σας.

Αναβαθμίστε το φίλτρο σας

Εάν η αντικατάσταση του φίλτρου σας είναι η βραχυπρόθεσμη λύση, η αναβάθμιση του μπορεί συχνά να είναι ακόμα καλύτερη. Οι επιλογές σας θα εξαρτηθούν από τους τύπους και τα μεγέθη φίλτρων που είναι συμβατά με το κλιματιστικό σας.
Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι η υπερβολική υγρασία, ίσως χρειαστεί να ψάξετε αλλού.

Αγοράστε σε έναν αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και την άνεσή σας και μπορούν να αφαιρέσουν την υπερβολική υγρασία που συχνά οδηγεί στο σύνδρομο βρώμικης κάλτσας.

Τα κλιματιστικά έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν την υγρασία σε κάποιο βαθμό, επομένως η διασφάλιση ότι η μονάδα A/C λειτουργεί αποτελεσματικά είναι ένας άλλος καλός έλεγχος. Ωστόσο, οι αφυγραντήρες μπορούν να ελαφρύνουν το φορτίο ενός κλιματιστικού και να παγιδεύουν την υπερβολική υγρασία ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιήστε τεχνολογία UV

Το υπεριώδες φως είναι πολύ θανατηφόρο για τη μούχλα και τα βακτήρια και οι λάμπες UV λύνουν αυτό το πρόβλημα.

πηγή φωτό

Δείτε επίσης 16 Τρόποι Πρόληψης Αλλεργιών

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Χειμώνας και Φουλ Οικονομία: 3 Απλά Κόλπα που θα σας Βοηθήσουν να Μειώσετε το Κόστος Θέρμανσης

Χειμώνας και Φουλ Οικονομία: 3 Απλά Κόλπα που θα σας Βοηθήσουν να Μειώσετε το Κόστος Θέρμανσης

21 Ιδέες Διακόσμησης Κουζίνας με Φυτά και Βότανα

21 Ιδέες Διακόσμησης Κουζίνας με Φυτά και Βότανα