Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται κατάθλιψη όταν πρόκειται για τα οικονομικά τους και την ανάγκη να κάνουν περικοπές. Όμως, υπάρχουν μερικοί τρόποι εξοικονόμησης χρήματων χωρίς να χρειαστεί να κάνετε περικοπές σε ότι απολαμβάνετε. 3 Τρόποι για να Εξοικονομήσετε Πολλά Χρήματα Ακόμα κι αν Είστε Σπάταλοι
Η μέθοδος 20/80.
Θα πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες ενέργειες:
- Εξοφλήστε όλα τα χρέη και τα τραπεζικά σας δάνεια.
- Επενδύστε σε μια επιχείρηση ή εξοικονομήστε περίπου το 20% του μηνιαίου μισθού σας. Αυτά είναι τα χρήματα που δεν μπορείτε να ξοδέψετε.
- Ξοδέψτε το υπόλοιπο 80% του μισθού σας με όποιον τρόπο θέλετε.
Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι πρέπει πρώτα να κάνετε οικονομία και μετά να ξοδέψετε τα υπόλοιπα. Εάν το 20% είναι πολύ μεγάλο, προσπαθήστε να ξεκινήσετε με 10% ή τουλάχιστον 5%. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια συνήθεια και να δημιουργήσετε ένα αρχικό ταμείο αποταμίευσης.
Η μέθοδος 60/10/10/10/10.
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί ως εξής:
- 60% για τα κύρια έξοδά σας
- 10% για τη συνταξιοδότησή σας
- 10% για μακροπρόθεσμες αγορές
- 10% για έκτακτα έξοδα
- 10% για ψυχαγωγία
Τα κύρια έξοδά σας είναι τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η μεταφορά και η ένδυση. Ένα αυτοκίνητο, μια ανακαίνιση σπιτιού ή η εξόφληση του χρέους ανήκουν σε μακροπρόθεσμες αγορές.
Έκτακτα έξοδα είναι πράγματα όπως επισκευή του αυτοκινήτου σας, επίσκεψη σε γιατρό ή ακριβά δώρα.
Εάν έχετε μεγάλο χρέος, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το 10% που εξοικονομήσατε για τη σύνταξη μέχρι να το εξοφλήσετε.
Η μέθοδος του 10%.
Αυτή η μέθοδος σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομήσετε το 10% των χρημάτων σας από το συνολικό εισόδημά σας. Ένα τόσο μικρό ποσό δεν θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό ή την ποιότητα της ζωής σας.
Είναι ακόμη καλύτερο να βάλετε αυτά τα χρήματα σε μια τράπεζα για να μην να τα ξοδέψετε αμέσως. Εάν μπορείτε εύκολα να εξοικονομήσετε 10%, δοκιμάστε 15% ή ακόμα και 20%.
Η μέθοδος «μισά».
Αυτή η μέθοδος προτείνει να χωρίσετε όλα τα χρήματά σας σε 2 μέρη: το πρώτο μέρος πηγαίνει για τις καθημερινές ανάγκες, το δεύτερο μέρος πηγαίνει στην τράπεζα. Όταν ξεμείνετε, πηγαίνετε στην τράπεζα και πάρτε το μισό από το ποσό που έχετε εκεί. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται.
Λειτουργεί καλύτερα για όσους δεν μπορούν να ελέγξουν τα καθημερινά τους έξοδα.
Η μέθοδος «4 φάκελοι».
- Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μετρήσετε το συνολικό άθροισμα του επικείμενου εισοδήματός σας.
- Πάρτε χρήματα για μεγάλες αγορές ή εξοικονομείστε 10-20%.
- Στη συνέχεια πάρτε χρήματα για τακτικά έξοδα (ενοίκιο, σχολείο, πάρκινγκ κ.λπ.).
- Το υπόλοιπο άθροισμα πρέπει στη συνέχεια να χωριστεί σε 4 μέρη. Πάρτε 4 φακέλους, έναν για κάθε εβδομάδα. Αυτά τα χρήματα μπορούν να δαπανηθούν σε οτιδήποτε θέλετε (φαγητό, διασκέδαση, μεταφορά). Απλώς μην ξεχνάτε τον προϋπολογισμό που έχετε.
Η μέθοδος της γιαγιάς
Αυτή η ιδέα είναι πραγματικά απλή:
- Για κάθε σημαντική κατηγορία εξόδων έχετε έναν ειδικό φάκελο. Γράφετε το όνομά της και το σύνολο που χρειάζεστε. Αυτές οι κατηγορίες εξαρτώνται από το άτομο και τον τρόπο ζωής του και μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως: τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, αυτοκίνητο, ψυχαγωγία κ.λπ.
- Όλα τα έσοδα χωρίζονται σε μέρη, ανάλογα με τον αριθμό των κατηγοριών, και τοποθετούνται σε φακέλους. Όταν χρειάζεστε χρήματα, τα βγάζετε από τον σχετικό φάκελο. Εάν ξεμείνετε από χρήματα από τον φάκελο «ψυχαγωγίας», είναι καλύτερα να αποφύγετε την ψυχαγωγία μέχρι να αναπληρωθεί η πηγή εισοδήματός σας. Εάν ξεμείνετε από χρήματα από έναν σημαντικό φάκελο, όπως ο φάκελος “φαγητού”, παίρνετε χρήματα από έναν λιγότερο σημαντικό φάκελο και προσαρμόζετε το μελλοντικό ποσό που θα βάλετε σε αυτόν τον φάκελο.
- Τα υπόλοιπα χρήματα μπορεί να δαπανηθούν ή να εξοικονομηθούν. Εξαρτάται από τους στόχους σας και το ποσό των χρημάτων που απομένουν.