in , , , ,

8 Τρόποι που οι Ετικέτες Προϊόντων Κρύβουν την Αλήθεια

παραπλανητικές ετικέτες προϊόντων,διατροφή,συμβουλές διατροφής,χρήσιμα
8 Τρόποι που οι Ετικέτες Προϊόντων Κρύβουν την Αλήθεια

Όταν πηγαίνετε σούπερ μάρκετ μετά από μια κουραστική μέρα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να διαβάσετε τις πληροφορίες των συστατικών γραμμένες με την πιο μικρή γραμματοσειρά. Οι ερευνητές λένε ότι μόνο το 15% των ανθρώπων δίνουν αρκετή προσοχή στις διατροφικές πληροφορίες στα προϊόντα που αγοράζουν. Αυτό επιτρέπει σε ορισμένους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν παραπλανητικές στρατηγικές μάρκετινγκ για να σας κάνουν να αγοράσετε τα προϊόντα τους. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που ετικέτες προϊόντων προσπαθούν να μας κρύψουν την αλήθεια. Προσέξτε καλά τα φρούτα που αγοράζετε! Δείτε τι σημαίνουν τα νούμερα στις ετικέτες τους.

Οι παιδικές τροφές μπορεί να είναι πιο ζαχαρούχες από το αναμενόμενο.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Όσον αφορά τις παιδικές τροφές, τα προϊόντα που διαφημίζονται ως «πιο υγιεινές» επιλογές μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πλούσια σε ζάχαρη, καθώς περιέχουν φρούτα και όχι μόνο λαχανικά. Βλέπουμε όμως «γεύσεις λαχανικών» στις ετικέτες και πιστεύουμε ότι αυτές είναι καλύτερες για τα παιδιά. Τέτοια προϊόντα μπορούν επίσης να ισχυριστούν ότι είναι «χωρίς ζάχαρη», όταν, στην πραγματικότητα, τα πρόσθετα φρούτα σημαίνουν ότι τα προϊόντα έχουν πραγματικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μια ετικέτα “χωρίς νιτρικά” δεν εγγυάται ασφάλεια.

© Indrajit Das / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0, © Depositphotos.com

Ενώ τα νιτρικά άλατα είναι πραγματικά επιβλαβή μια ετικέτα “χωρίς νιτρικά” δεν εγγυάται ασφάλεια 100%. Εκτός από νιτρικά άλατα, τα τρόφιμα σας θα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από θειικά άλατα, φωσφορικά άλατα, BHT, BHA κ.λπ. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για να επιλέξετε ασφαλή προϊόντα και αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αν είναι δυνατόν.

Το «χωρίς λίπος» δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λίπος.

© pixy.org, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Τα τρόφιμα που είναι “ελεύθερα” από ορισμένα συστατικά δεν περιέχουν απαραίτητα κανένα από αυτά, είτε είναι λίπος, ζάχαρη ή χοληστερόλη. Η νομοθεσία επιτρέπει στους παραγωγούς να αναφέρουν κάτι ως χωρίς λιπαρά εάν περιέχει 0,5 γραμμάρια ανά μερίδα — το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη. Όσο για τη χοληστερόλη, ένα προϊόν μπορεί να έχει 2 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα.

Οι ετικέτες που λένε «φυσικό» και «ελαφρύ» μπορεί να είναι παραπλανητικές.

© pixy.org, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Μια άλλη λέξη που είναι ένα καλό εργαλείο μάρκετινγκ που δεν έχει πολλή ουσία είναι η λέξη “φυσικό”. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες για τη χρήση αυτής της λέξης στην ετικέτα. Από την άλλη, η χρήση της λέξης «ελαφρύ» αφορά μόνο τα λίπη. Έτσι, τα επεξεργασμένα ζαχαρούχα γλυκά μπορούν νόμιμα να ονομάζονται «ελαφριά» και φαίνονται μάλλον υγιεινά, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα.

Δείτε ακόμη Να τι Σημαίνουν τα Σύμβολα στις Ετικέτες των Ρούχων

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε ένα προϊόν από το αναμενόμενο.

© Allo002 / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Σύμφωνα με τους κανόνες, υπάρχει αρκετά μεγάλο περιθώριο λάθους όταν πρόκειται για διατροφικά στοιχεία στις ετικέτες των τροφίμων: διαφέρουν έως και 20% από τον αναφερόμενο αριθμό. Για παράδειγμα, ο αριθμός των θερμίδων ενός προϊόντος που λέει ότι είναι 100 θερμίδες μπορεί να είναι κάπου ανάμεσα από 80 θερμίδες έως 120 θερμίδες, και το ίδιο ισχύει και για άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το «ελευθέρας βοσκής» δεν είναι τόσο καλό για τα αυγα όσο φαίνεται.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Όταν βλέπουμε ετικέτες όπως «ελευθέρας βοσκής» ή «χωρίς κλουβί» σε κουτιά αυγών, τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι κότες ζουν σε συνθήκες που μοιάζουν με ξενοδοχεία 5 αστέρων. Δυστυχώς, απέχει πολύ από την αλήθεια. Αυτές οι ετικέτες δεν αναγκάζουν πραγματικά τους αγρότες να αφήνουν τις κότες να περιφέρονται ελεύθερα όσο θέλουν (στην πραγματικότητα, μπορούν να περνούν 5 λεπτά την ημέρα έξω και να θεωρούνται «ελευθέρας βοσκής»).

Το χειρότερο, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένες σκληρές πρακτικές, όπως το κόψιμο του ράμφους ή την πείνα για την αλλαγή του κύκλου ωοτοκίας τους. Εάν θέλετε να αγοράσετε αυγά από φιλόζωους παραγωγούς, θα πρέπει να αναζητήσετε αυτούς που συμμετέχουν σε προγράμματα πιστοποίησης για την καλή διαβίωση των ζώων (π.χ. Animal Welfare Approved, Certified Humane, κ.λπ.)

Η μέτρηση της πραγματικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

© Depositphotos.com

Η ζάχαρη μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά ονόματα. Μερικές φορές αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές για να κρύψουν την πραγματική ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν. Εδώ είναι οι κατηγορίες που χρησιμοποιούν.

  • Διαφορετικά είδη ζάχαρης: κρυσταλλική ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, ζάχαρη καρύδας, καστανή ζάχαρη κ.λπ.
  • Σιρόπια: χαρουπιού, καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μέλι, σφενδάμου, βρώμης, από πίτουρο ρυζιού κ.λπ.
  • Άλλα πρόσθετα σάκχαρα: μελάσα, λακτόζη, γλυκαντικό καλαμποκιού, δεξτράνη, αιθυλομαλτόλη, φρουκτόζη, γαλακτόζη, γλυκόζη, δισακχαρίτες, μαλτόζη και άλλα

Δεν είναι όλα τα προϊόντα με δημητριακά ολικής αλέσεως εξίσου υγιεινά.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι κάτι που όλοι πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε περισσότερο. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και έχουν άλλα οφέλη. Παρόλο που πολλά προϊόντα έχουν ετικέτες με τις λέξεις «ολικής αλέσεως», η αναλογία τους μπορεί να είναι ασήμαντη. Αναζητήστε τα προϊόντα με “100% δημητριακά ολικής αλέσεως” ή ένα δημητριακό που αναφέρεται πρώτο στη λίστα συστατικών.

Δείτε επίσης 9 Συμβουλές για να Επιλέγετε Πάντα Φρέσκα Τρόφιμα

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.6 / 5. Αξιολογήσεις: 5

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

απαρχαιωμένα πράγματα στο σπίτι,συμβουλές διακόσμησης,χρήσιμα,διακόσμηση σπιτιού

14 Απαρχαιωμένα Πράγματα στο Σπίτι που Κυριολεκτικά Φωνάζουν να Αντικατασταθούν

οφέλη σταματήματος αποσμητικού,φροντίδα σώματος,ομορφιά,συμβουλές ομορφιάς,υγεία,συμβουλές υγείας

Τι θα Συμβεί στο Σώμα σας εάν Σταματήσετε το Αποσμητικό