Σπίτι 19 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε σε ένα δώμα; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν, για διάφορους λόγους, να μείνουν σε μικρά σπίτια.
Ο βασικότερος αυτών είναι το οικονομικό. Και η συγκατοίκηση είναι δύσκολο πράγμα. Είναι δύσκολο να βρεις συγκάτοικο που να ταιριάζεις και να μοιράζεσαι μαζί του τα έξοδα.
Τα μικρά σπίτια είναι μια βιώσιμη λύση για τους νέους ανθρώπους που παλεύουν για τον βασικό μισθό και το δικαίωμα να κάνουν τη ζωή τους. Τα δώματα-στούντιο είναι καλή λύση για φοιτητές, χαμηλόμισθους. Αλλά και για ανθρώπους που θέλουν μικρό σπίτι γιατί βαριούνται να μαζεύουν και να σκουπίζουν.
Διάβασε επίσης: ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ σε εξαιρετικά μικρό σπίτι! Πολυτέλεια σε Σπίτι 18 τ.μ.; Κι όμως Γίνεται
Μιλάμε, ουσιαστικά, για δωμάτια που μετά βίας φτάνουν τα 20 τετραγωνικά στα οποία πρέπει να κάνεις πολύ σωστό υπολογισμό χώρου. Για να μη ζεις αγκαλιά με την πόρτα.
Κάποια κολπάκια κάνουν τη ζωή σε ένα μικρό σπίτι πολύ πιο άνετη
Μην κάνεις το μεγάλο λάθος να μπεις στο πρώτο σπίτι – δώμα που θα πετύχεις μόνο και μόνο επειδή είναι πάμφθηνο. Μη βιαστείς, ειδικά αν μένεις σε μεγάλη πόλη που είναι γεμάτη από τέτοιες ευκαιρίες. Ο χώρος, όπως και να έχει, θα είναι περιορισμένος, οπότε φρόντισε να προσέξεις κάποιες άλλες λεπτομέρειες.
Είναι πολύ σημαντικό για ένα διαμέρισμα να είναι ευήλιο. Διάλεξε ένα δώμα, στην ταράτσα πολυκατοικίας. Ναι, θα ζεις σε τρύπα αλλά τουλάχιστον επέλεξε μία που θα παραπέμπει περισσότερο σε cute δωμάτιο και λιγότερο σε λαγούμι. Θα έχει τεράστια διαφορά στην ψυχολογία σου. Πάρε οπωσδήποτε μέτρο μαζί σου και υπολόγισε κάθε σημείο. Παίζεις με τις λεπτομέρειες εδώ, όποτε καλό είναι να έχεις κάνει όσο καλύτερο υπολογισμό μπορείς.
Προσοχή στις προεξοχές του τοίχου: είναι πολύ ύπουλες και μπορούν άνετα να καταστρέψουν τη διαχείριση του χώρου σου. Δεν υπάρχει πιο σπαστικό πράγμα από το να μη χωράει ένα έπιπλο στο σημείο που θες για ελάχιστα εκατοστά. Οπότε, κάνε τα κουμάντα σου εξαρχής και επέλεξε τα σωστά, μετρώντας επίσης το μέγεθός τους. Δώματα με ντουλάπες θα πρέπει να εκτιμώνται ιδιαιτέρως.
Μη γεμίζεις ασφυκτικά το μικρό σου σπίτι
Καλό είναι να μη γεμίσεις τον χώρο σου ασφυκτικά. Αν το σκεφτείς, δεν χρειάζεσαι πολλά παραπάνω από αυτά που είχες στο δωμάτιο του πατρικού σου. Το έπιπλο που κρίνει τα πάντα στην περίπτωσή μας είναι το κρεβάτι. Εννοείται πως δεν θα πάρεις kingsize κρεβάτι. Μια καλή λύση είναι το υπερυψωμένο κρεβάτι: κάτω από το οποίο μπορείς να τοποθετήσεις ένα άλλο έπιπλο (γραφείο ή καναπέ), εξοικονομώντας χώρο.
Η επόμενη φτηνή) λύση είναι του κρεβατιού-καναπέ. Κλασικό έπιπλο που υπάρχει σε κάθε εργένικο ή φοιτητικό σπίτι. Το πλεονέκτημα του εν λόγω κρεβατιού είναι πως με την αγορά του παίρνεις ουσιαστικά δύο έπιπλα. Επίσης, είναι αρκετά ευρύχωρο για τις βραδιές που θα σταθείς τυχερός/τυχερή και συνήθως κλείνει και ανοίγει πολύ εύκολα. Το μειονέκτημά του είναι πως όλοι κάθονται εκεί που κοιμάσαι. Πάρε κάλυμμα για τις περιπτώσεις που το χρησιμοποιείς σαν καναπέ.
Αφού λοιπόν επιλέξεις το κρεβάτι σου, ζυγίζεις τις ανάγκες σου και προχωράς στα υπόλοιπα. Θα σου προτείνω κάτι: πάρε ένα έπιπλο αποθηκευτικού χώρου που να βλέπεται και να μην είναι πολύ ψηλό. Έτσι, κερδίζεις μια επιπλέον επιφάνεια στην οποία μπορείς να ακουμπάς ό,τι θέλεις και συγχρόνως ένα ντουλάπι για ρούχα ή ό,τι άλλο θες. Πίστεψέ με, θα σε σώσει. Το κολλάς στον ένα τοίχο και στερεώνεις από πάνω δύο ράφια στα οποία τοποθετείς μικροαντικείμενα που διαφορετικά θα σου έπιαναν χώρο.
Το γραφείο σου θα είναι συγχρόνως το τραπέζι όπου θα τρως. Φρόντισε να πάρεις πτυσσόμενες πλαστικές καρέκλες που μπορούν να αποθηκευτούν εύκολα σε μια ντουλάπα για να μην τις έχεις μέσα στον χώρο όταν δεν τις χρειάζεσαι. Προτίμησε έπιπλα που να έχουν το ίδιο χρώμα, οι παρδαλοί συνδυασμοί χτυπάνε άσχημα και κουράζουν σε έναν μικρό χώρο.
Το μικρό σπίτι είναι σαν το παλιό σου δωμάτιο
Το να ζεις σε δώμα δεν έχει μεγάλη διαφορά από την εποχή που ήσουν έφηβος και άραζες με τις ώρες στο δωμάτιό σου. Είναι σχεδόν αυτονόητο πως το ψυγείο σου θα είναι μικρό, σαν αυτά των ξενοδοχείων. Κάπου (ίσως πάνω στο ψυγείο) πρέπει να χωρέσεις ένα μικρό φουρνάκι, από αυτά που έχουν και μάτι.
Να ξέρεις πάντως πως, σε έναν τόσο μικρό χώρο, ό,τι μαγειρέψεις θα μυρίζει για ώρες. Αν καπνίζεις, να είσαι προετοιμασμένος για τρελά ντουμάνια –τύπου χαρτοπαικτική λέσχη– και, τέλος, αν ξεχάσεις να πετάξεις τα σκουπίδια, την πάτησες.
Ένας τόσο μικρός χώρος χρειάζεται συνεχώς ανανέωση αέρα, γι’ αυτό να ανοίγεις συχνά τα παράθυρα, έστω για λίγα λεπτά. Το θετικό της όλης φάσης πάντως είναι πως αν έχεις απρόσμενες επισκέψεις προλαβαίνεις να μαζέψεις πολύ γρήγορα τον χώρο.
Μια λεπτομέρεια είναι ο καθρέφτης. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά ένας καθρέφτης δίνει την αίσθηση πως ο χώρος είναι λίγο πιο μεγάλος. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να βάζεις ό,τι χρησιμοποιείς κατευθείαν στη θέση του. Ένα δώμα μπορεί να μετατραπεί σε στάβλο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ευτυχώς, βέβαια, συμμαζεύεται και καθαρίζεται εύκολα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, το να μένεις σε έναν τόσο μικρό χώρο δεν είναι τόσο άσχημο όσο μπορεί να φαίνεται. Σίγουρα δεν θα ζήσεις μια ζωή εκεί, αλλά αν έχεις καταφέρει να το φτιάξεις σύμφωνα με τα γούστα σου, όσο καιρό περάσεις σε αυτό θα είσαι μια χαρά.
Ένα μικρό σπίτι είναι μια καλή αρχή για την εργένικη σου ζωή.
via enimerotiko