Σύμφωνα με μια μελέτη, οι Ιάπωνες ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους σε άλλες χώρες του κόσμου (δεύτεροι μετά τους πολίτες του Μονακό). Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία είναι περίπου 85,3 χρόνια. Συγκριτικά, οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, ζουν έως και 80 χρόνια. Πάρτε τα σημειωματάριά σας και δείτε για πιο λόγο οι Ιάπωνες ζουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είναι υγιεινή και ισορροπημένη.
Η τυπική ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε δημητριακά και λαχανικά και οι άνθρωποι δεν τρώνε τόσο κόκκινο κρέας όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Δυτική Ευρώπη. Το κόκκινο κρέας έχει πολύ περισσότερη χοληστερόλη από τα ψάρια, γεγονός που δίνει σε ένα άτομο περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επίσης, οι Ιάπωνες δεν τρώνε πολύ γαλακτοκομικά (που είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών που μπορούν να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και Αλτσχάιμερ), έχουν μικρότερα πιάτα και πίνουν πολύ πράσινο τσάι αντί για καφέ (το τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά ).
Οι παραδόσεις περιλαμβάνουν το να περνάς πολύ χρόνο με την οικογένεια.
Η φροντίδα των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας και η βοήθεια στο σπίτι είναι μια σημαντική παράδοση στην Ιαπωνία. Επίσης, 2 ή περισσότερες γενιές μπορεί να ζουν σε ένα νοικοκυριό. Έτσι, το να ζει μαζί όλη η οικογένεια είναι φυσιολογικό και μπορεί να είναι μια μεγάλη ψυχολογική ώθηση για τους ηλικιωμένους, παροτρύνοντάς τους να απολαύσουν το χρόνο που έχουν με την οικογένειά τους.
Ikigai: έχοντας έναν λόγο να ξυπνάνε κάθε μέρα
Το Ikigai κυριολεκτικά σημαίνει «λόγος ύπαρξης». Είναι η έννοια του να έχεις κατεύθυνση ή σκοπό στη ζωή και ξεκίνησε στην Ιαπωνία ενω τώρα κερδίζει δημοτικότητα παγκοσμίως. Ο Ιάπωνας ψυχολόγος Michiko Kumano περιγράφει το ikigai ως αφοσίωση σε πράγματα που απολαμβάνει κάποιος έχοντας ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και εκπλήρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohoku διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν και ασκούν το ikigai μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να ζήσουν περισσότερο.
Η Ιαπωνία μπορεί να μας διδάξει για την καθαριότητα.
Ο κόσμος θυμάται τα βίντεο των Ιαπώνων μαθητών που καθαρίζουν τα σχολεία τους. Η Ιαπωνία έχει τη φήμη ως ένα από τα «πιο καθαρά» έθνη στον κόσμο (το οποίο καθίσταται σαφές εξετάζοντας τον αριθμό των ασθενειών στην Ιαπωνία σε σύγκριση με αυτού της Ευρώπης). Και δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι η καθαριότητα οδηγεί σε καλή υγεία.
Δεν φαίνεται πάντα πολιτισμικός κανόνας στον υπόλοιπο κόσμο να πλένετε τα χέρια και να κάνετε ντους κάθε μέρα, αλλά η καθαριότητα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ασθένειες (ειδικά όταν είστε ηλικιωμένοι) και μπορεί να σας εμποδίσει να αρρωστήσετε.
Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τη μέθοδο «hara hachi bu» για να αποφύγουν τη λαιμαργία.
Hara hachi bu σημαίνει “Φάτε έως ότου γεμίσετε τα 8 μέρη (στα 10)” – είναι μια φιλοσοφία του Κομφουκίου που διδάσκει να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και να τρώτε έως ότου γεμίσετε το 80% του στομαχιού σας. Οι συγγραφείς του Προγράμματος Οκινάουα Bradley και Craig Wilcox και Makoto Suzuki: Πώς οι πιο μακροχρόνιοι άνθρωποι του κόσμου επιτυγχάνουν αιώνια υγεία και πώς μπορείτε να το πέτυχετε, προτείνουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων περιορίζοντας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται.
Οι Ιάπωνες είναι ενεργοί περιπατητές.
Όχι μόνο πολλοί Ιάπωνες τρώνε υγιεινά, αλλά περπατούν πολύ. Πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι, περπατούν, ποδηλατούν και παίρνουν το τρένο για την εργασία τους (αντί για αυτοκίνητο). Τα αυτοκίνητα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δημοφιλή και είναι εύκολο να πάτε με ένα τρένο σχεδόν οπουδήποτε χρειάζεστε (γι’ αυτό το σύστημα τρένων στην Ιαπωνία είναι τόσο υπέροχο).