Ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεστε σε διατροφή ή είστε χορτοφάγοι, θα απολαύσετε αυτόν τον άφθονο και γευστικό συνδυασμό λαχανικών. Τα λαχανικά είναι κομμένα σε φέτες, αρωματίζονται μόνο με λίγο αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με μια μικρή ποσότητα τυριού. Το ψήσιμο τους δυναμώνει τη γεύση τους και τους δίνει μια δόση γλυκύτητας.
Υλικά
1 μεσαίο κίτρινο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεσαίο ο κολοκύθι
1 μεσαία κίτρινη κολοκύθα
1 μεσαία πατάτα
1 μεσαία ντομάτα
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Αλάτι πιπέρι
1 φλιτζάνι μείγμα τριμμένων ιταλικών τυριών
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά για γαρνιτούρα)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ºC. Κόψτε σε κυβάκια το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Σοτάρετέ τα με ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή (περίπου 5 λεπτά).
Ενώ το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάρονται, κόψτε το κολοκυθάκι, την κίτρινη κολοκύθα, και την ντομάτα σε λεπτές φέτες. Η πατάτα πρέπει να κοπεί σε πολύ λεπτές φέτες ώστε να μαλακώσουν γρήγορα όταν μπουν στο φούρνο.
Αλείψτε το πυρίμαχο σκεύος (20Χ20 εκατοστά) . Απλώστε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο κάτω μέρος του. Τοποθετήστε τα κομμένα λαχανικά κάθετα σαν ντόμινο, σε εναλλασσόμενο μοτίβο. Πασπαλίστε γενναιόδωρα με αλάτι, πιπέρι και αποξηραμένο θυμάρι.
Καλύψτε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίστε το μείγμα τυριών και ψήστε χωρίς το αλουμινόχαρτο για επιπλέον 15-20 λεπτά, ή μέχρι το τυρί να ροδίσει. Προαιρετικά προσθέστε ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για γαρνιτούρα.