in , ,

7 Επικίνδυνα Φυτά που Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε

7 Επικίνδυνα Φυτά που Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε
7 Επικίνδυνα Φυτά που Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε

Τα φυτά δεν απολαμβάνουν να χάνουν τα φύλλα τους από τα φυτοφάγα και έχουν αναπτύξει μια σειρά έξυπνων στρατηγικών για την αποτροπή τους. Δυστυχώς για τους ανθρώπους, πολλές από αυτές τις χημικές άμυνες μπορούν να προκαλέσουν επώδυνες δερματικές αντιδράσεις.

Δείτε παρακάτω 7 Επικίνδυνα φυτά που Δεν Πρέπει Ποτέ να Αγγίξετε.

Μηλιά ζόμπι

W.H. Hodge

Το πιο επικίνδυνο δέντρο του κόσμου που υπάρχει στη Φλόριντα, την Καραϊβική και τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα φρούτα του μοιάζουν με μήλο και μερικές φορές είναι γνωστό ως «μήλο παραλίας». Ωστόσο, το ισπανικό του όνομα, manzanilla de la muerte («μικρό μήλο του θανάτου»), φανερώνει τις επικίνδυνες ιδιότητές του.

Το φυτό περιέχει αρκετές τοξίνες και η κατανάλωση των καρπών του θα μπορούσε να σας σκοτώσει και σίγουρα θα γεμίσει φουσκάλες το στόμα και τον οισοφάγο σας. Ο γαλακτώδης χυμός των φύλλων και του φλοιού περιέχει μια ερεθιστική χημική ουσία που ονομάζεται phorbol, η οποία προκαλεί έντονη αλλεργική δερματική αντίδραση. Οι σταγόνες βροχής που πέφτουν μέσα από το δέντρο μπορούν να μαζέψουν αρκετή από την ουσία και να κάψουν ένα άτομο που στέκεται κάτω. Ακόμη και το άγγιγμα του δέντρου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα. Οι ιθαγενείς χρησιμοποίησαν για πολλά χρόνια το χυμό του για να δηλητηριάσουν τα βέλη τους και πιστεύεται ότι ο εξερευνητής Juan Ponce de León πέθανε πιθανώς από ένα τέτοιο όπλο κατά το δεύτερο ταξίδι του στη Φλόριντα.

6+1 Πανέμορφα φυτά για τις σκιερές γωνίες του μπαλκονιού σου!

Δηλητηριώδης κισσός

Walter Chandoha

Εάν ζείτε στην ανατολική Βόρεια Αμερική, πιθανότατα γνωρίζετε για τα περίφημα «φύλλα των τριών» του δηλητηριώδους κισσού. Ο δηλητηριώδης κισσός και οι στενοί συγγενείς του poison sumac (T. vernix) και δηλητηριώδης βελανιδιά (T. diversilobum) περιέχουν μια χημική ουσία γνωστή ως ουρουσιόλη. Όταν αγγίζεται, σχεδόν όλα τα μέρη αυτών των φυτών μπορούν να προκαλέσουν μια σοβαρή φαγούρα και επώδυνη φλεγμονή του δέρματος που είναι γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής. Ακόμα πιο τρομακτικά, η ουρουσιόλη μπορεί να παραμείνει σε ρούχα, παπούτσια, εργαλεία, χώμα ή ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με τα φυτά, δηλητηριάζοντας έτσι αργότερα ένα ανυποψίαστο θύμα. Εάν κάνετε πεζοπορία σε περιοχές με αυτά τα φυτά, προσέξτε να βγάλετε τα ρούχα σας με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό να μην αγγίξει το δέρμα σας και πλύνετε αμέσως τα ρούχα σας. Το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μία εβδομάδα έως περισσότερο από τρεις εβδομάδες, αλλά συνήθως δεν απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Τσουκνίδα

© nada54/Shutterstock.com

Η τσουκνίδα (Urtica dioica) βρίσκεται σε όλη την Ευρασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Αφρική και έχει εισαχθεί σε περιοχές της Νότιας Αμερικής. Τα φύλλα και οι νεαροί μίσχοι αυτού του ποώδους φυτού είναι εφοδιασμένοι με τριχίδια που περιέχουν μυρμηκικό οξύ και άλλα ερεθιστικά. Εάν αγγιχτούν, αυτά τα τριχίδια που μοιάζουν με βελόνες εισάγουν το οξύ στο δέρμα, προκαλώντας αίσθημα καψίματος, μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Ευτυχώς τα συμπτώματα συνήθως δεν παραμένουν περισσότερο από 24 ώρες. Είναι ενδιαφέρον ότι το μαγειρεμένο φυτό είναι ασφαλές για φαγητό και είναι δημοφιλές σε ορισμένα μέρη ως λαχανικό.

Ηράκλειο το σφονδύλιο

Appaloosa

Τα δύο είδη, το γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο (Heracleum mantegazzianum) και το κοινό ηράκλειο το σφονδύλιο (H. sphondylium), προέρχονται από την Ευρώπη και έχουν φυσικοποιηθεί σε μέρη των ΗΠΑ. Τα φύλλα και ο χυμός τους περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται φουροκουμαρίνες και πρέπει να είναι αποφεύγονται. Η επαφή μπορεί να προκαλέσει φυτοφωτοδερματίτιδα, στην οποία το δέρμα ανοίγει με σοβαρές φουσκάλες εάν εκτεθεί σε ηλιακό φως. Μπορεί να προκύψει τύφλωση εάν ο χυμός εισέλθει στα μάτια. Δεδομένου ότι είναι παρόμοια στην εμφάνιση με τα θανατηφόρα δηλητηριώδη κικούτα ένας καλός κανόνας είναι να αποφεύγετε κυρίως ψηλά φυτά που μοιάζουν με καρότα και έχουν λευκά άνθη.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Tread-softly

© Hans Hillewaert

Γνωστό και ως σάπιο δακτύλου (Cnidoscolus stimulosus) είναι ένα μικρό βότανο που προέρχεται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το φυτό, τα άνθη και οι καρποί του καλύπτονται από τριχίδια που τσιμπάνε το δέρμα, απελευθερώνοντας διάφορες ερεθιστικές ενώσεις. Αν και η επαφή προκαλεί έντονο τσούξιμο και φαγούρα, τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία ώρα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αποχρωματισμό του δέρματος για αρκετές ημέρες.

Θαμνώδης δεντροτσουκνίδα

o2elot

Προέρχεται από την Αυστραλία και βρέθηκε επίσης στην Ινδονησία, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά στον κόσμο. Τα τσιμπήματα αφήνουν μια έντονη αλλεργική αντίδραση στα θύματά της, μερικές φορές προκαλώντας ακόμη και αναφυλακτικό σοκ. Το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό, εξουθενωτικό πόνο για μήνες. Οι άνθρωποι το περιέγραψαν με διαφορετικό τρόπο σαν να αισθάνονται σαν να καίγονται από οξύ, ηλεκτροπληξία ή να συμπιέζονται από γιγαντιαία χέρια. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν εκρήξεις πόνου για πολλά χρόνια αργότερα. Οι δασολόγοι και οι επιστήμονες που εργάζονται γύρω από το δέντρο πρέπει να φορούν αναπνευστήρες και παχιά προστατευτικά ρούχα και να είναι εξοπλισμένοι με αντιισταμινικά χάπια, για κάθε περίπτωση.

Θάμνος του πόνου

JMK

Επίσης γνωστός ως αφρικανικός δηλητηριώδης κισσός. Το φυτό είναι ένας θάμνος ή ένα μικρό δέντρο και στάζει έναν κρεμώδη χυμό που είναι φορτωμένος με χημικές ουσίες γνωστές ως επταδεκυλες κατεχόλες. Η επαφή με το χυμό, το οποίο γίνεται μαύρο όταν στεγνώσει, προκαλεί ένα έντονο πρησμένο εξάνθημα με φουσκάλες, αν και ορισμένοι τυχεροί άνθρωποι είναι ανοσοποιημένοι. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Τα 10 Κορυφαία Φυτά για να Απωθήσετε τα Κουνούπια

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

2 Απίθανες DIY Κατασκευές με Ξυλάκια Παγωτού

Αυτά Είναι τα Χειρότερα Λάθη Διακόσμησης που Μπορείτε να Κάνετε, Σύμφωνα με τους Επαγγελματίες