Κοντά σε μια πισίνα, στο μονοπάτι ενός βουνού, στο κατώφλι του σπιτιού του φίλου σας, ακόμα και στο δικό σας κρεβάτι – κρύβονται παντού και περιμένουν να σας τσιμπήσουν. Συχνά, δεν βλέπουμε καν ακριβώς ποιο έντομο μας έχει τσιμπήσει, υπάρχει μόνο μια κόκκινη πληγή στο δέρμα μας και το ενοχλητικό συναίσθημα της συνεχούς ενόχλησης. Και ακόμα κι αν αυτά τα τσιμπήματα φαίνονται συνήθως αθώα, είναι καλύτερο να γνωρίζουμε πώς να τα αναγνωρίζουμε και τι να κάνουμε, απλώς για να είμαστε ασφαλείς.
1. Κουνούπι
Πώς μοιάζει: Κατευθείαν μετά το τσίμπημα αισθάνεστε φαγούρα και το σημείο αρχίζει τοπικά να πρήζεται και να κοκκινίζει. Το πρήξιμο είναι μικρό στο μέγεθος σταφυλιού.
Πώς αντιμετωπίζεται: Πέρα από το να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα για κουνούπια, μπορείτε αν θέλετε πιο φυσικούς τρόπους να βάλετε πάγο. Μπορείτε ακόμα να βάλετε αλόη βέρα ή ένα μίγμα από σόδα μαγειρική και μέλι.
Δείτε επίσης: Τσεκάρετε το Δωμάτιο του Ξενοδοχείου για Έντομα Μέσα σε 5 Λεπτά (VIDEO)
2. Τσιμπούρι
Πώς μοιάζει: Το τσίμπημα από τσιμπούρι δεν είναι δύσκολο να το δείτε, καθώς τις περισσότερες φορές το τσιμπούρι μετά παραμένει κολλημένο πάνω (έως και 10 μέρες). Σε περίπτωση που έχει φύγει και δεν το έχετε αντιληφθεί, δε θα νιώσετε πόνο παρά μόνο μια κοκκινίλα. Τα τσιμπούρια προτιμούν ζεστά μέρη του σώματος, όπως οι μασχάλες.
Πώς αντιμετωπίζεται: Σε περίπτωση που δείτε το τσιμπούρι πάνω σας, θα πρέπει να το βγάλετε. Πάρτε ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια, πιάστε το καλά και βάλτε δύναμη να τραβήξετε για να βγει. Καθαρίστε καλά την περιοχή με αντισηπτικό. Καλό είναι να ενημερώσετε και τον γιατρό σας που θα κρίνει αν θα χρειαστείτε κάποια αντιβιοτική θεραπεία.
3. Ψύλλος
Πώς μοιάζει: Θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ψύλλους, όταν θα δείτε συγκεντρωμένες τουλάχιστον τέσσερεις με πέντε μικρές κοκκινίλες σα βούλες. Οι ψύλλοι προτιμούν κυριώς το κάτω μέρος των ποδιών μας. Προκαλούν πολλή φαγούρα και πόνο.
Πώς αντιμετωπίζετε: Θα πρέπει να καθαρίσετε με αντισηπτικό την περιοχή για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Βάλτε κρέμα για τα τσιμπήματα κι αν η φαγούρα είναι ανυπόφορη ίσως χρειαστεί να πάρετε και κάποιο αντισταμινικό.
Δείτε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να μη σας τσιμπάνε τα κουνούπια
4. Μέλισσα
Πώς μοιάζει: Τη στιγμή που θα σας τσιμπήσει μέλισσα θα νιώσετε ένα κάψιμο, πόνο και το σημείο θα αρχίζει να πρήζεται. Στο κέντρο θα είναι ορατό το κεντρί, αν είναι μέσα. Αν συμβαίνει αυτό πρέπει να το αφαιρέσεται άμεσα.
Πώς αντιμετωπίζεται: Αφού αφαιρέσετε το κεντρί, βάλτε μπόλικη αμμωνία για να μειώσει τον πόνο και τον πρήξιμο. Αν έχετε άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνείτε στο γιατρό μήπως πρόκειται για αλλεργία.
5. Σφήκα
Πώς μοιάζει: Η σφήκα έχει τα ίδια συμπτώματα με την σφήκα όταν τσιμπά, με τη μόνη διαφορά ότι δεν αφήνει το κεντρί της και μπορεί να σε τσιμπήσει ξανά και ξανά.
Πώς αντιμετωπίζεται: Με τον ίδιο τρόπο με το τσίμπημα της μέλισσας. Αν θέλετε να αποφύγετε νέα τσιμπήματα με φυσικό τρόπο, βάλτε ξύδι.
** Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γιατρό σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.