in , , , , , ,

7 σημάδια ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες διατροφής, συνιστάται να λαμβάνετε 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου (1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα αλάτι.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση είναι πιο κοντά στα 3.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου (περίπου 1 και 1/3 κουταλάκι του γλυκού). Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει υπερνατριαιμία και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας με το χρόνο.

Εμείς κάναμε μια λίστα με τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι πιθανώς τρώτε πολύ αλάτι στη διατροφή σας.

1.Πρήξιμο

Εάν τα δαχτυλά σας αισθάνονται λίγο σφιχτά, τα πόδια σας αισθάνονται πρησμένα ή έχετε πρησμένα μάτια το πρωί, μάλλον τρώτε πάρα πολύ αλάτι. Η κατάσταση όταν το σώμα σας αρχίζει να κρατάει επιπλέον νερό ως αποτέλεσμα της υψηλής πρόσληψης αλατιού ονομάζεται οίδημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ περιορισμένη διατροφή.

Δείτε επίσης: Πώς να Διορθώσετε μια Σάλτσα με πάρα πολύ Αλάτι

2.Υπερβολική δίψα

Το νάτριο που βρίσκεται στο αλάτι βοηθά στην εξισορρόπηση του υγρού στο σώμα σας. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα υγρά για να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το σύστημά σας έτσι ώστε οι μύες και τα άλλα όργανα να λειτουργούν σωστά. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας για τη διόρθωση της δυσαναλογίας νατρίου-νερού, και το πόσιμο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψετε τα πράγματα πίσω στο φυσιολογικό.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

     Θυμηθείτε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό θα μπορούσε να αναγκάσει το σώμα σας να τραβήξει το υγρό από τα κύτταρα και αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να αφυδατωθείτε.

3.Αλλαγές κατά την ούρηση

Κατά κανόνα, η συσσώρευση νατρίου στο σώμα σας προκαλεί σοβαρές αλλαγές στην ούρηση που μπορεί να εμφανιστούν για δύο λόγους:

     Η κατανάλωση πολλών αλάτων κάνει τα νεφρά σας να εργάζονται υπερωρίες για να τα αφαιρέσετε από το σώμα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νεφρική νόσο που συνήθως κάνει την ούρηση πιο συχνή με ούρα που εμφανίζεται διαφανές ή εντελώς ξεκάθαρο.
     Έχοντας πάρα πολύ νάτριο στο σώμα σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απώλειας υγρών που συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση. Όταν υπάρχει σημαντική απώλεια νερού στο σώμα, η παραγωγή ούρων σας μειώνεται και μετατρέπεται σε παχύ και σκούρο κίτρινο χρώμα.

4. Εύθραστα κόκαλα

Η πρόσληψη αλατιού μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για ένα ανθεκτικό σκελετό. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, οι νεφροί σας δεν μπορούν να ξεπλύνουν εντελώς, και αυτό αυξάνει σημαντικά την απώλεια ασβεστίου. Μια χρόνια ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα οστά, προβλήματα στα δόντια σας και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Δείτε επίσης: Φτιάχνω μόνος μου θαλασσινό αλάτι – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ

5. Κράμπες

Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας νατρίου-καλίου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας, καθώς αυτά τα χημικά στοιχεία είναι υπεύθυνα για τη συστολή των μυών. Αν αναστατώσετε την ισορροπία με την υπερβολική κατανάλωση ενός αλατιού ή υπερκατανάλωση αλμυρών τροφίμων, μπορεί να εμφανίσετε κράμπες ή σφίξιμο και πόνο στους μύες σας.

6. Έντονοι πονοκέφαλοι

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου αυξάνει τον όγκο του αίματός σας έτσι ώστε να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτή η επέκταση των αιμοφόρων αγγείων προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και ως αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους.

7. Γνωστικά προβλήματα

Η υπέρταση που προκαλείται από υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλό σας. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε ξεκάθαρα και να δυσκολευτείτε να επικεντρωθείτε σε καθημερινές εργασίες.

Εκτός αυτού, η συνεχής αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη, αίσθημα κόπωσης και αργό χρόνο αντίδρασης.

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

– Μείνετε μακριά από τα αλμυρά τρόφιμα – ψωμί και ρολά, πίτσα, σάντουιτς και μπιφτέκι, κρύα κομμάτια και ωριμασμένα κρέατα, κονσερβοποιημένες σούπες, burritos και tacos.
  -Αποφύγετε τυχόν επεξεργασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίων, καθώς είναι συνήθως υψηλά όχι μόνο σε πρόσθετα και συντηρητικά αλλά και σε νάτριο.
  -Ελέγχετε πάντοτε τη διατροφική ετικέτα και ελέγχετε το ποσοστό νατρίου – είναι προτιμότερο να επιλέγετε τρόφιμα με 5% ή λιγότερο της ημερήσιας ποσότητας νατρίου ανά μερίδα.
  – Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις! Αντί να προσθέτετε αλάτι, επιδιώξτε να ενισχύσετε τη γεύση των γευμάτων σας με φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα ή οξέα όπως χυμό λεμονιού και ξίδι.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Μαίρη Φρέση

Written by Μαίρη Φρέση

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs.

Πώς να φτιάξετε επιτοίχια γλάστρα από θαλασσόξυλο

Πώς να φτιάξετε υπέροχα κολιέ με λουλούδια και υγρό γυαλί