toftiaxa - Διακόσμηση - DIY κατασκευές - Lifestyle toftiaxa - Διακόσμηση - DIY κατασκευές - Lifestyle
Τρίτη, Μάι 13, 2025
  • Διακόσμηση Σπιτιού
    • Διακόσμηση σαλονιού
    • Διακόσμηση τραπεζαρίας
    • Διακόσμηση κρεβατοκάμαρας
    • Διακόσμηση κουζίνας
    • Διακόσμηση μπάνιου
    • Διακόσμηση παιδικού δωματίου
    • Είσοδος σπιτιού
    • Διακόσμηση γραφείου
    • Ανακαίνιση Σπιτιού
    • Ιδέες Διακόσμησης
    • Διακοσμητικά
  • Κήπος και Μπαλκόνι
    • Διακόσμηση κήπου
    • Διακόσμηση μπαλκονιού
    • Φυτά και Δέντρα
    • Κατασκευές κήπου
    • Γλάστρες
  • DIY Κατασκευές
    • Κατασκευές επίπλων
    • Έπιπλα
    • Έπιπλα IKEA Hacks
    • Χειροτεχνίες
    • Παιδικές κατασκευές
      • Για το παιδί
      • Μαζί με το παιδί
    • Ανακύκλωση
    • επαναχρησιμοποίηση
    • DIY Διακοσμητικά
    • Χειροποίητα κοσμήματα
    • Ρούχα
    • decoupage
  • Κατασκευές για το σπίτι
  • Οργάνωση σπιτού
    • Καθαριότητα
    • Συμβουλές για το σπίτι
  • Έξυπνα Κόλπα
  • Εποχιακά
    • Άνοιξη
    • Καλοκαίρι
    • Φθινόπωρο
    • Χειμώνας
    • Χριστούγεννα
    • Πάσχα
    • Απόκριες
    • Άγιος Βαλεντίνος
    • Γάμος
  • Ομορφιά
    • Μαλλιά
    • Νύχια
    • Πρόσωπο – Σώμα
    • Διατροφή
    • Μόδα
  • Υγεία
    • Συμβουλές Υγείας
    • Γιατροσόφια
  • συν+
    • Περίεργα – αστεία
    • Κουίζ
    • Νόστιμες δημιουργίες
      • Αλμυρές δημιουργίες
      • Γλυκιές δημιουργίες
    • Ταξίδια
    • τεχνολογία
    • Viral
    • Video
    • Σπίτια διασήμων
  • Blog – Toftiaxa
Toftiaxa.grToftiaxa.gr
Font ResizerAa
Αναζήτηση
  • Διακόσμηση Σπιτιού
    • Διακόσμηση σαλονιού
    • Διακόσμηση τραπεζαρίας
    • Διακόσμηση κρεβατοκάμαρας
    • Διακόσμηση κουζίνας
    • Διακόσμηση μπάνιου
    • Διακόσμηση παιδικού δωματίου
    • Είσοδος σπιτιού
    • Διακόσμηση γραφείου
    • Ανακαίνιση Σπιτιού
    • Ιδέες Διακόσμησης
    • Διακοσμητικά
  • Κήπος και Μπαλκόνι
    • Διακόσμηση κήπου
    • Διακόσμηση μπαλκονιού
    • Φυτά και Δέντρα
    • Κατασκευές κήπου
    • Γλάστρες
  • DIY Κατασκευές
    • Κατασκευές επίπλων
    • Έπιπλα
    • Έπιπλα IKEA Hacks
    • Χειροτεχνίες
    • Παιδικές κατασκευές
    • Ανακύκλωση
    • επαναχρησιμοποίηση
    • DIY Διακοσμητικά
    • Χειροποίητα κοσμήματα
    • Ρούχα
    • decoupage
  • Κατασκευές για το σπίτι
  • Οργάνωση σπιτού
    • Καθαριότητα
    • Συμβουλές για το σπίτι
  • Έξυπνα Κόλπα
  • Εποχιακά
    • Άνοιξη
    • Καλοκαίρι
    • Φθινόπωρο
    • Χειμώνας
    • Χριστούγεννα
    • Πάσχα
    • Απόκριες
    • Άγιος Βαλεντίνος
    • Γάμος
  • Ομορφιά
    • Μαλλιά
    • Νύχια
    • Πρόσωπο – Σώμα
    • Διατροφή
    • Μόδα
  • Υγεία
    • Συμβουλές Υγείας
    • Γιατροσόφια
  • συν+
    • Περίεργα – αστεία
    • Κουίζ
    • Νόστιμες δημιουργίες
    • Ταξίδια
    • τεχνολογία
    • Viral
    • Video
    • Σπίτια διασήμων
  • Blog – Toftiaxa
Follow US
Toftiaxa.gr > Blog – Toftiaxa > Αλμυρές δημιουργίες > Μετατροπές υλικών
Αλμυρές δημιουργίεςΓλυκιές δημιουργίες

Μετατροπές υλικών

toftiaxa.gr
Last updated: 29 Ιουλίου, 2019 11:32 μμ
By toftiaxa.gr
11 Min Read
Μετατροπές υλικών
SHARE

Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω πίνακες για μετατροπές υλικών, για να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μετατρέπουμε γραμμάρια με φλυτζάνια και κουτάλια.

Όπου βλέπετε φλ. εννοούμε το φλυτζάνι που είναι ίσο με μια δοσομετρική κούπα, σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα μετρήσεως.

Θα ξεκινήσουμε με μερικές γενικές πληροφορίες και μετατροπές θερμοκρασιών φούρνου:

Μετατροπές υλικών

Γενικά:

Φλ. = φλυτζάνι (μιλάμε για δοσομετρική κούπα πάντα, τουλάχιστον εδώ στις μετατροπές. Προσοχή γιατί μπορεί ο φίλος ή η φίλη που πρόσθεσε τη συνταγή να μην εννοεί το ίδιο πράγμα. Αν έχετε απορία σε συγκεκριμένη συνταγή, αφήστε την ερώτησή σας στα σχόλια της συνταγής για να διευκρινιστεί)

Δείτε ακόμα 6 εναλλακτικές για την πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ

Διαβάστε ακόμα

Ψυχοσάββατο – Πόσα είναι τα υλικά στα κόλλυβα και τι συμβολίζουν
Ψυχοσάββατο – Πόσα είναι τα υλικά στα κόλλυβα και τι συμβολίζουν
Ανακαίνιση μπάνιου 45ετίας με κόστος ΚΑΤΩ από 100 ευρώ - Βίντεο με τα βήματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν
Ανακαίνιση μπάνιου 45ετίας με κόστος ΚΑΤΩ από 100 ευρώ – Βίντεο με τα βήματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν

φλ. καφέ = φλυτζανάκι του καφέ. Εννοούμε φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ, που είναι συνήθως ίσο με 1/4 του κανονικού φλυτζανιού

κ.σ. = κουταλιά σούπας

κ.γ. = κουταλάκι γλυκού

Τα υγρά υλικά τα μετράμε συνήθως σε ml ή φλυτζάνια, κουταλάκια κλπ, δηλαδή με τον όγκο τους. 1 δοσομετρική κούπα είναι ίση με 240ml. Τα στερεά υλικά τα μετράμε με το βάρος τους, δηλαδή σε γραμμάρια. Στις συνταγές όμως βλέπουμε συχνά να μετριούνται σε φλυτζάνια, κουταλάκια κλπ. Σε αυτή την περίπτωση ή θα κάνετε την μετατροπή σύμφωνα με τους πίνακές μας (εφόσον είναι κάποιο υλικό για το οποίο έχουμε μετατροπή, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη για παράδειγμα), ή θα ακολουθήσετε ακριβώς τη συνταγή, καθώς το κάθε υλικό έχει διαφορετικό βάρος, οπότε δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά.

Αν θέλετε να υπολογίσετε μια συνταγή από ξένο σάιτ, μπορείτε να δείτε εδώ κάποιες μετατροπές:

1 ounce = 28,34 γρ

1 pound =  453 γρ

1 g = .035 oz

1 kg = 2.2 lb

1 fluid oz = 29.57 milliliters

Εάν πάλι έχετε μια παλιά συνταγή από τη γιαγιά και είναι σε δράμια και οκάδες, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας τα εξής: Μια οκά είχε 400 δράμια.

1 δράμι: 3,2 γρ

10 δράμια: 32 γρ.

100 δράμια: 320 γρ

200 δράμια: 640 γρ

300 δράμια: 960 γρ

400 δράμια (1 οκά): 1280 γρ

Θερμοκρασίες Φούρνου

Ηλεκτρικός φούρνοςΑέραςΦαρενάιτΓκάζι
Κρύος110-130° C90-110° C225-250° F1/4 – ½
Πολύ χαμηλός140° C120° C275° F1
Χαμηλός150° C130° C300° F2
Μέτριος160-180° C140-160° C325-350° F3-4
Μέτρια ζεστός190-200° C170-180° C375-400° F5-6
Ζεστός220-230° C200-210° C425-450° F7-8
Καυτός240° C220° C475° F9

Προσοχή: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών και επιρρεάζει το χρόνο ψησίματος.

Βούτυρο, Τυρί και στερεά λίπη

Κουταλιές & ΦλυτζάνιαΓραμμάριαOunces
1 κουταλιά σούπας15 γρ½ oz
2 κουταλιές σούπας30 γρ1 oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού60 γρ2 oz
8 κ.σ ή 1/2 φλυτζάνι115 γρ4 oz
1 φλυτζάνι225 γρ8 oz
2 φλυτζάνια450 γρ16 oz 1 pound

Αλεύρι λευκό (ακοσκίνιστο)

Σημείωση: 1 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι = 1 φλ. ακοσκίνιστο μείον 1 1/2 κ.σ.

Κουταλιές & ΦλυτζάνιαΓραμμάριαOunces
1 κουταλιά σούπας8,75 γρ1/4 oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού35 γρ1 oz
5 κ.σ ή 1/3 φλυτζανιού45 γρ1 ½ oz
½ φλυτζάνι70 γρ2 ½ oz
2/3 φλυτζανιού90 γρ3 oz
3/4 φλυτζανιού105 γρ3 ½ oz
1 φλυτζάνι140 γρ5 oz
1 ½ φλυτζάνι210 γρ7 ½ oz
2 φλυτζάνια280 γρ10 oz
3 ½ φλυτζάνια490 γρ16 oz 1 pound

Για να χρησιμοποιήσετε κανονικό αλεύρι αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, θα προσθέσετε 1 1/2κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 κ.γ. αλάτι για κάθε φλυτζάνι αλευριού.

Δείτε ακόμα Διάφορα γλάσα για επικάλυψη τούρτας και διαφόρων γλυκών. Συνταγές – Οδηγίες – Βίντεο

Ζάχαρη

Κουταλιές & ΦλυτζάνιαΓραμμάριαOunces
1 κουταλάκι γλυκού5 γρ1/6 oz
1 κουταλιά σούπας15 γρ½ oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού50 γρ1 3/4 oz
5 κ.σ ή 1/3 φλυτζανιού67 γρ2 1/4 oz
½ φλυτζάνι100 γρ3 ½ oz
2/3 φλυτζανιού134 γρ4 ½ oz
3/4 φλυτζανιού150 γρ5 oz
1 φλυτζάνι200 γρ7 oz
Άλλα είδη ζάχαρηςΓραμμάριαOunces.
1 φλ. καστανή ζάχαρη200 γρ7 oz
1 φλ. άχνη ζάχαρη125 γρ4.4 oz
1 φλ. λεπτή ζάχαρη (caster sugar)225 γρ8 oz
1 φλ. πατικωμένη μαύρη ζάχαρη220 γρ7.75 oz
1 φλ. μέλι ή μελάσσα340 γρ12 oz
ΚελσίουΦαρενάιτ
Θερμοκρασία για μαρμελάδες104° C220° F
Σιρόπι με μορφή κόμπου115° C240° F
Το σιρόπι καραμελώνει160° C320° F

Προσοχή: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών

Μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη, με σκούρα καστανή ζάχαρη ή μέλι;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Η απλή ζάχαρη διαφέρει από την σκούρα καστανή και το μέλι, τόσο στο βάρος, όσο και στη γεύση και στις ιδιότητες. Το μέλι είναι πιο γλυκό και πιο βαρύ από τη ζάχαρη.

Επίσης το μέλι προσθέτει υγρασία και οξύτητα σε μια συνταγή, το οποίο μπορεί να χαλάσει την υφή του φαγητού σας και το κάνει να παίρνει χρώμα πιο γρήγορα.

Η σκούρα καστανή ζάχαρη τραβάει την υγρασία και έτσι τα φαγητά δεν στεγνώνουν γρήγορα. Περιέχει μελάσσα, η οποία προσθέτει υγρασία και αλλάζει πολύ τη γεύση.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν προτείνουμε να μην αλλάζετε τις συνταγές. Εάν όμως οι περιστάσεις είναι τέτοιες που πρέπει (πού να βρίσκετε μπακάλικο ανοιχτό Κυριακάτικα…), τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Παρά τη διαφορά βάρους, μπορείτε να αντικαταστήσετε την σκούρα καστανή ζάχαρη με άσπρη σε ίσες ποσότητες. Η μόνη σημαντική διαφορά θα είναι η γεύση.
  • Βάλτε άσπρη ζάχαρη αντί για καστανή, σε ίση ποσότητα, αλλά προσθέστε και 4 κ.σ. μελάσσα ανά φλυτζάνι  Μειώστε επίσης τη συνολική ποσότητα υγρών της συνταγής κατά 3 κ.σ.
  • Για να χρησιμοποιήσετε μέλι αντί για ζάχαρη, βάλτε 7/8 του φλυτζανιού για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης και μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ.σ.
  • Για να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη αντί για μέλι, βάλτε 1 1/4 του φλυτζανιού ζάχαρη και προσθέστε 1/4 του φλυτζανιού υγρό και 1/2 κ.γ. κρεμόριο.

Έχετε υπ’όψην σας πως η ζάχαρη έχει 46 θερμίδες ανά κ.σ., η σκούρα καστανή 50 ενώ το μέλι 64. Φυσικά το μέλι είναι πολύ πιο θρεπτικό και υγιεινό, παρά τις περισσότερες θερμίδες.

Πώς αντικαθιστώ τη ζάχαρη με φρουκτόζη ή στέβια;

Σε όλες τις συνταγές μπορείτε να βάλετε φρουκτόζη αντί της ζάχαρης. Η φρουκτόζη έχει σχεδόν ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, αλλά χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα, οπότε κερδίζουμε θερμίδες από εκεί.

Για να κάνετε την αντικατάσταση θα βάλετε τη μισή έως τα τρία τέταρτα της ποσότητας που ζητάει η συνταγή. Για παράδειγμα εάν θέλει ένα κιλό ζάχαρη, θα βάλετε 500-750 γρ. φρουκτόζης. Εάν κάνετε την αντικατάσταση σε γλυκό που θέλει ψήσιμο, θα φροντίσετε να ψήσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που ζητάει η συνταγή.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με στέβια, χρησιμοποιήστε 1 κ.γ στέβια για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης που απαιτεί η συνταγή σας. Η στέβια αντέχει τόσο στις υψηλές, όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε μπορείτε να την ψήσετε μέσα σε κέικ, αλλά και να την παγώσετε μέσα σε παγωτά. Εδώ δεν ισχύει όσο πιο πολύ, τόσο πιο γλυκό: αν το παρακάνετε, το γλυκό σας μάλλον θα αρχίσει να πικρίζει. Επειδή η στέβια δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες με την ζάχαρη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον όγκο ή την υγρασία που δίνει σε κάποια γλυκά η ζάχαρη, να καραμελώσει ή να βοηθήσει στην ζύμωση της μαγιάς. Καλό θα ήταν λοιπόν για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης που αντικαθιστούμε να προσθέτουμε μισό φλυτζάνι γιαούρτι ή πουρέ φρούτων ή ασπράδια αυγών.

Άλλες αντικαταστάσεις της ζάχαρης

Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με σιρόπι αγαύης ή maple syrop.

Για ένα φλυτζάνι ζάχαρης, χρησιμοποιήστε 2/3 του φλυτζανιού σιρόπι αγαύης, μειώστε κατά 1.4 του φλυτζανιού τα υγρά της συνταγής, αυξήστε κατα 6% τον χρόνο ψησίματος και μειώστε 25 βαθμούς την θερμοκρασία.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε maple syrop, βάζετε για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης, 3/4 του φλυτζανιού σιρόπι. Επιπλέον, μειώνετε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κουταλιές της σούπας, προσθέτετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα για κάθε φλυτζάνι maple syrop και μειώνετε την θερμοκρασία του φούρνου κατά 25 βαθμούς.

Υγρά

Οι παρακάτω μετατροπές ισχύουν για όλα τα υγρά.

Φλυτζάνιαmlκ.σ.κ.γ.
1513
1/83026
1/460412
1/2120824
1240
4920

via cookpad

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

Ακολούθησε το Toftiaxa.gr στο facebook
Ακολουθήσε το Toftiaxa.gr στο Google News
Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

TAGGED:δοσολόγια υλικώνμετατροπές υλικώνυλικά
Bytoftiaxa.gr
Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές
Previous Article 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν αν σκέφτεστε την ανακαίνιση 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν αν σκέφτεστε την ανακαίνιση
Next Article Μικρό σπίτι; 10 Ιδέες, κόλπα και συμβουλές διακόσμησης για να δείχνει μεγαλύτερο! Μικρό σπίτι; 10 Ιδέες, κόλπα και συμβουλές διακόσμησης για να δείχνει μεγαλύτερο!
WallnDesign
WallnDesign ταπετσαρίεςWallnDesign πίνακες ζωγραφικήςWallnDesign αυτοκόλλητα τοίχου

Τελευταία Νέα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν μπαίνεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν μπαίνεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

toftiaxa Team
4 Min Read
7 κανόνες ντυσίματος που μπορούν να διατηρήσουν τις γυναίκες άνω των 40 κομψές χωρίς κόπο

7 κανόνες ντυσίματος που μπορούν να διατηρήσουν τις γυναίκες άνω των 40 κομψές χωρίς κόπο

toftiaxa Team
5 Min Read
Πώς να μην τραβάνε λάδι οι μελιτζάνες

Πώς να μην τραβάνε λάδι οι μελιτζάνες

toftiaxa Team
2 Min Read
2 τρόποι να καθαρίσεις τα μαξιλάρια της βεράντας και να τα κάνεις πάλι σαν καινούργια

2 τρόποι να καθαρίσεις τα μαξιλάρια της βεράντας και να τα κάνεις πάλι σαν καινούργια

Dimitrios Kotinos
3 Min Read
Ποτέ καθάρισμα με μωρομάντηλα σε αυτά τα 6 πράγματα

Ποτέ καθάρισμα με μωρομάντηλα σε αυτά τα 6 πράγματα

Dimitrios Kotinos
2 Min Read
Πώς να καλλιεργήσετε λεμονιές από φύλλα λεμονιάς σε 9 στάδια

Πώς να καλλιεργήσετε λεμονιές από φύλλα λεμονιάς σε 9 στάδια

toftiaxa Team
4 Min Read
Καλλιεργήστε μια αμυγδαλιά από ωμά αμύγδαλα στο σπίτι

Καλλιεργήστε μια αμυγδαλιά από ωμά αμύγδαλα στο σπίτι

Dimitrios Kotinos
2 Min Read
50+ Καλοκαιρινές ιδέες και DIY κατασκευές με φυσικά υλικά για διακόσμηση τοίχου

50+ Καλοκαιρινές ιδέες και DIY κατασκευές με φυσικά υλικά για διακόσμηση τοίχου

Dimitrios Kotinos
1 Min Read

Σας καλωσορίζουμε στο Toftiaxa.gr. Εδώ θα βρείτε πολλά άρθρα για κατασκευές DIY, για Διακόσμηση σπιτιού, για παιδικές κατασκευές, φυσικές μάσκες και κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα, συμβουλές για το σπίτι, την οργάνωση και τον καθαρισμό και πολλά άλλα.

  • Αρχική
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Blog – Toftiaxa
  • GDPR Privacy policy
  • Quick Links
  • Bewoman
  • SyntagesGiaOlous
@2011 – toftiaxa.gr. All Right Reserved.