Είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι οι τοπικές προσπάθειες δεν έχουν σημασία όταν πρόκειται για τη διάσωση του πλανήτη μας. Αλλά ακόμα και τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.
Στην πραγματικότητα, κάποιες σχετικά μικρές οικολογικές πρωτοβουλίες μετατρέπονται σε έργα που έχουν μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον, από την εκκαθάριση του Everest στην κατασκευή κατοικιών με ανακυκλωμένα σκουπίδια.
1.96 εκατομμύρια μαύρες μπάλες για τη διατήρηση του νερού
Το Υπουργείο Υδάτων και Ενέργειας του Λος Άντζελες υιοθέτησε μια εκπληκτικά χαμηλών τεχνολογιών προσέγγιση στη διατήρηση των υδάτων, καλύπτοντας το LA Reservoir με 96 εκατομμύρια μαύρες σφαίρες σκιάς. Αυτή είναι μια προσπάθεια να σταματήσει η απώλεια νερού μέσω της εξάτμισης και να αυξηθεί η ποιότητα του νερού . Αυτή η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πιστεύεται ότι βοηθάει στην σοβαρή έλλειψη νερού της Καλιφόρνιας. Ο ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Συμβούλιο Άμυνας των Φυσικών Πόρων, Ed Osann, δήλωσε ότι “οι σφαίρες σκιάς δεν θα απελευθερώνουν κανένα τοξικό υλικό στην παροχή νερού”.
Δείτε επίσης: Βακτήριο που τρώει πλαστικά μπουκάλια ανοίγει νέους δρόμους στην ανακύκλωση.
2. Οι μαθητές στις Φιλιππίνες πρέπει να φυτέψουν τουλάχιστον 10 δέντρα για να πάρουν απολυτήριο.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νόμο για την αποφοίτηση για το περιβάλλον, οι φοιτητές που αποφοιτούν στο δημοτικό σχολείο, στο γυμνάσιο και στο κολέγιο στις Φιλιππίνες ενδέχεται να χρειαστεί να φυτέψουν τουλάχιστον 10 δενδρυλλίων σε περιοχές όπως τα δάση, τα μαγκρόβια και τα εγχώρια εδάφη.
Ο νόμος αυτός αναμένεται να συμβάλει στην ανατροπή της ταχέως αυξανόμενης αποψίλωσης των δασών.
Ο γερουσιαστής Gary Alejano, ο οποίος εισήγαγε αυτό το νομοσχέδιο, έγραψε στην επεξηγηματική σημείωση του νομοσχεδίου ότι «με αυτή την πρωτοβουλία θα δούμε τουλάχιστον 175 εκατομμύρια νέα δέντρα να φυτεύονται κάθε χρόνο, συνολικού ύψους άνω των 525 δισεκατομμυρίων δέντρων σε μία μόνο γενιά ».
3. Αυτός ο άντρας φύτευε ένα δέντρο κάθε μέρα για 40 χρόνια
Ένας Ινδός με το όνομα Jadav Payeng φυτεύε ένα δέντρο κάθε μέρα για 40 χρόνια και δημιούργησε 1.360 στρέμματα ανθρωπογενών δασών. Τώρα είναι επίσης σπίτι για εκατοντάδες άγρια ζώα και πουλιά. Ο Jadav λέει ότι σκοπεύει να φυτέψει δέντρα μέχρι την «τελευταία του αναπνοή».
4. Καθάρισμα στο Έβερεστ
Το όρος Everest είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Είχε επίσης βουνά σκουπιδιών σε αυτό, που άφησαν εκατοντάδες αναρριχητές κάθε χρόνο.
Μια κυβερνητική αποστολή του Νεπάλ στο όρος Έβερεστ που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες έχει αφαιρέσει 11.000 κιλά σκουπιδιών από το ψηλότερο βουνό του κόσμου που αποτελείται από σχοινιά, δεξαμενές οξυγόνου, σπασμένες σκάλες, δοχεία και πλαστικά περιτυλίγματα.
5. Κάδος θαλάσσης μαζεύει σκουπίδια
Τόνοι πλαστικών καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο και δημιουργούν ακόμη και μπαλώματα απορριμμάτων. Αυτή η λαμπρή, αλλά απλή, αυστραλιανή εφεύρεση που ξεκίνησε ως σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων βοηθά στον καθαρισμό του ωκεανού από τα συντρίμμια δουλεύοντας σαν κόσκινο, φιλτράροντας το νερό και συλλέγοντας όλα τα σκουπίδια. Το Seabin λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και λειτουργεί ως ένας πλωτός κάδος απορριμμάτων που απορροφά την επιφάνεια του νερού με την άντληση νερού στη συσκευή, τα πλωτά συντρίμμια, τα μακρο και τα μικρο πλαστικά. Τώρα, περίπου 70 χώρες προσχώρησαν στο έργο και εγκατέστησαν αυτούς τους κάδους.
6. Μαγαζί πουλάει ελλατωματικά τρόφιμα που κοντεύουν να λήξουν
Ένα δανέζικο κατάστημα που ονομάζεται “WeFood” πωλεί προϊόντα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή έχουν ελλατωματική συσκευασία με έκπτωση έως και 50%. Το έργο αυτό εφιστά την προσοχή στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων τροφίμων – το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο απορρίπτεται κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τρομερό λιμό. Αυτό το κατάστημα διοικείται από εθελοντές και όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
7. 12000 τόνοι φλούδες πορτοκαλιού βοήθησαν ένα δάσος να αναπτυχθεί
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δύο επιστήμονες, ο Daniel Janzen και ο Winnie Hallwachs, ήρθαν με μια παράξενη ιδέα – έκαναν μια τοπική εταιρεία να χύσει 12.000 τόνους φλούδας πορτοκαλιού σε μια περιοχή της Κόστα Ρίκα που είχε αποψιλωθεί πλήρως. 16 χρόνια αργότερα, βρέθηκε πλούσιο τροπικό δάσος αντί νεκρού εδάφους. Οι φλούδες πορτοκαλιού αποσυντέθηκαν και έδωσαν νέα ζωή σ ‘αυτή την περιοχή, αποδεικνύοντας ότι η πλήρως αποψιλωμένη γη μπορεί να επανανέρθει στη ζωή.
8. Ένα απόλυτα βιώσιμο σχολείο
Το πρώτο βιώσιμο ιδιωτικό σχολείο της Νότιας Αμερικής στο Mar Chiquita της Αργεντινής αποτελείται από 25 τόνους δοχείων, ελαστικά αυτοκινήτων, γυαλί και πλαστικές φιάλες. Εκτός από την ηλιακή επένδυση οροφής και ένα τεράστιο λαχανόκηπο, το σχολείο έχει τα δοχεία που συλλέγουν νερό βροχής – που σημαίνει ότι το σχολείο είναι αυτοσυντηρούμενο με παροχή ηλεκτρισμού και νερού. Οι μαθητές διδάσκονται επίσης περιβαλλοντικές μελέτες, ανακύκλωση και βιωσιμότητα.
9. Επαναχρησιμοποιεί σαπούνια ξενοδοχείων για να σώσει ζωές.
Το “Καθαρίστε τον Κόσμο” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός από το Ορλάντο, Φλόριντα, που ανακυκλώνει χρησιμοποιημένο σαπούνι ξενοδοχείων που θα μπορούσε να πεταχτεί. Συλλέγουν καθημερινά σαπούνια από εκατομμύρια δωμάτια του ξενοδοχείου, τα στέλνουν στα εργοστάσιά τους ανακύκλωσης και τα μετατρέπουν σε νέα σαπούνια για να διανέμουν σε οικογένειες, σχολεία και οργανισμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και έχουν προβλήματα υγείας.
10. Ένας μεξικανός φοιτητής δημιουργήσε ένα αυτο-τροφοδοτούμενο οικολογικό μοτοποδήλατο
Ο Victor Matias Garcia, ένας 26χρονος φοιτητής από ένα τεχνικό σχολείο γυμναστικής στην Oaxaca του Μεξικού, σχεδίασε μια φιλική προς το περιβάλλον μοτοσικλέτα η οποία όχι μόνο κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά αλλά παράγει και τη δική της ενέργεια καθώς τρέχει. Όσο περισσότερο τρέχει, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να συγκομιστεί. Ο κινητήρας είναι αυτοσυντηρούμενος και μπορεί να λειτουργεί περισσότερο από 60 χλμ. ανά ώρα. Δεν παράγει καμία μόλυνση, δεν έχει εκπομπές και χρειάζεται μόνο μία μπαταρία κάθε 5-10 χρόνια.
11. Μεξικάνικη εταιρεία φτιάχνει σπίτια από πεταμένο πλαστικό
Η Eco Dom είναι μια μεξικανική εταιρεία που διασώζει τα πλαστικά απορρίμματα ανακυκλώνοντας τα σε οικονομικά προσιτές κατοικίες. Το Eco Dom συλλέγει πλαστικά απόβλητα για να αναπτύξει μεγάλους πίνακες και να δημιουργήσει σπίτια για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στο Μεξικό.
12. Η πρώτη ινδή γυναίκα ορειβάτης του Everest οργάνωσε ένα καθαρισμό του ποταμού Ganga και αφαιρέθηκαν 55 τόνοι αποβλήτων.
Η Bachendri Pal, η πρώτη ινδή γυναίκα που ανέβηκε στο Όρος Everest και ο επικεφαλής του TSAF (Tata Steel Adventure Foundation), διοργάνωσε έναν καθαρισμό εθελοντών ενός μηνός με περίπου 40 άτομα, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν 55 τόνοι απορριμμάτων από το Ganga . Ο ποταμός είναι ιερός, αλλά βαριά μολυσμένος – οι τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων ρίχνονται καθημερινά στο Γκάνγκας. Επομένως, αυτή η πρωτοβουλία καθαρισμού είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό.
13. Βρώσιμες συσκευασίες μπύρας
Η ζημιά που προκαλούν οι πλαστικοί δακτύλιοι 6-pack τόσο για την άγρια φύση όσο και για το περιβάλλον είναι πλέον προφανής. Εκπρόσωποι της ζυθοποιίας Saltwater στη Φλόριντα ήρθαν με μια πολύ δημιουργική και βρώσιμη εναλλακτική λύση από το τυποποιημένο 6-pack. Η βρώσιμη συσκευασία μπύρας τους είναι 100% βιοδιασπώμενη και βρώσιμη από κριθάρι και σιτάρι από τη διαδικασία ζυθοποιίας. Μπορεί ακόμη και να καταναλωθεί με ασφάλεια από τα ζώα.