Ας δούμε μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα φυτά μας και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Προβλήματα Φυτών: αίτια και αντιμετώπιση

• Κιτρίνισμα φύλλων: Αν κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα και πέφτουν οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή ψυχρά ρεύματα. Μειώστε το πότισμα αν είναι πολύ υγρό το χώμα των φυτών ή μεταφέρετε τα σε πιο προστατευμένη θέση.

Διαβάστε επίσης 12 Φυτά Που Δίνουν Θετική Ενέργεια Στο Σπίτι Σας

Αν κιτρινίζουν τα πάνω φύλλα είναι πιθανό να έχετε φυτέψει οξύφιλα φυτά (καμέλια, γαρδένια κτλ) σε λάθος χώμα. Επίσης χρησιμοποιείστε λίπασμα Θειικού Σιδήρου σε σκόνη, το οποίο προλαμβάνει και διορθώνει τα κιτρινισμένα φύλλα όλων των φυτών.


• Φύλλα θαμπά, σαν ξεβαμμένα: Υπερβολικό φως, σκόνη και καυσαέριο ή τετράνυχος (μικροσκοπικές αραχνίτσες). Καθαρίστε τα φύλλα και ελέγξτε για αραχνίτσες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αν βρείτε, ψεκάστε με ειδικό φάρμακο βρέχοντας καλά τα φύλλα. Χρησιμοποιήστε  Bιολογικό εντομοκτόνο.

• Πτώση φύλλων, ιδιαίτερα μετά από μεταφύτευση. Είναι φυσιολογική αντίδραση των φυτών στο σοκ της αλλαγής. Προστατέψτε τα φυτά από τον έντονο ήλιο και το κρύο για λίγες μέρες και θα συνέλθουν. Προσέξτε να μην τους λείψει νερό.

• Κηλίδες στα φύλλα: Αν οι κηλίδες είναι καφέ και ξερές, πιθανό να οφείλονται σε έλλειψη νερού. Αν είναι μαλακές και σκούρο καφέ μάλλον οφείλονται σε υπερβολικό νερό. Αν έχουν χρώμα αχυρένιο ή άσπρο η αιτία είναι το πότισμα με κρύο νερό, το πιτσίλισμα των φύλλων κατά το πότισμα ή προσβολή από μύκητα. Σε μύκητα οφείλονται οι κηλίδες και όταν είναι καφέ «υγρές» ή σαν βυθισμένες. Για την καταπολέμηση μύκητα πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα φύλλα και να ψεκάσετε με διασυστηματικό μυκητοκτόνο.

• Φαγωμένα φύλλα: Προσβολή από έντομο. Μόνο αν είναι έντονη η προσβολή, ψεκάστε με  Bιολογικό εντομοκτόνο, με το Βιολογικό εκχύλισμα τσουκνίδας  που καταπολεμά τα έντομα και ταυτόχρονα δυναμώνει τα φυτά ενάντια στις ασθένειες ή χρησιμοποιήστε τις ταμπλέτες  για τα έντομα.

• Καφέ άκρες των φύλλων: Υπερβολικό ή πολύ λίγο πότισμα, υπερβολικός ήλιος, ξηρός αέρας, ψυχρά ρεύματα ή υπερβολικό λίπασμα. Διορθώστε τις συνθήκες των φυτών ανάλογα.

• Μικρά, ανοιχτοπράσινα φύλλα και λεπτοί, αδύναμοι βλαστοί: Παρατηρείται συνήθως το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη από έλλειψη λιπάσματος ή φωτισμού σε φυτά μέσα στο σπίτι.

• Πράσινα βρύα στην επιφάνεια του χώματος ή σε πήλινες γλάστρες: Οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε φραγμένες τρύπες αποστράγγισης σε γλάστρες.

• Άσπρα ή καφέ «εξογκώματα» στους βλαστούς και την κάτω επιφάνεια των φύλλων: Πρόκειται για κοκκοειδή, έντομα που κρύβονται κάτω από «καβούκι» καφέ ή άσπρο σαν βαμβάκι. Ψεκάστε με ειδικό διασυστηματικό εντομοκτόνο και επαναλάβετε.

Διαβάστε επίσης 10 «Βολικά» Φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό για να επιβιώσουν!

Related Post

• Γκρίζα μούχλα σε φύλλα και βλαστούς: Προκαλείται από υπερβολική υγρασία και κακό αερισμό που ευνοούν το μύκητα Βοτρύτη. Αφαιρέστε τα μουχλιασμένα μέρη του φυτού και ψεκάστε με ειδικό διασυστηματικό μυκητοκτόνο.

• Άσπρη σκόνη σε φύλλα: Ωίδιο, ένας μύκητας που αναπτύσσεται όταν δεν υπάρχει καλός αερισμός στα φυτά. Αφαιρέστε τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα και ψεκάστε με ειδικό διασυστηματικό μυκητοκτόνο.

• Κορυφές και μπουμπούκια καχεκτικά, κολλάνε: Θα δείτε και πολλά πράσινα ή μαύρα εντομάκια συγκεντρωμένα (Αφίδες). Ψεκάστε αμέσως με ειδικό εντομοκτόνο και επαναλάβετε συχνά καθώς μεγαλώνουν τα φυτά.

• Πτώση των λουλουδιών και μπουμπουκιών ή καθόλου ανθοφορία: πολύ λίγο φως, υπερβολικό λίπασμα, ξηρός αέρας, μεταφύτευση ή προσβολή από έντομα. Διορθώστε τις συνθήκες των φυτών. Αν παρατηρήσετε ασημί κηλίδες στα φύλλα και μικρά μαύρα έντομα και να πετάνε γύρω από τα φυτά, ψεκάστε με  βιολογικό εντομοκτόνο ή με  βιολογικό εκχύλισμα τσουκνίδας  που καταπολεμά τα έντομα και ταυτόχρονα κάνει τα φυτά σας πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.

• Μαραμένα, ζαρωμένα φύλλα: Υπερβολικό ή πολύ λίγο νερό, υπερβολικό φως και ζέστη, φυτά που χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Διορθώστε τις συνθήκες του φυτού και αν επιμένει πιθανό να οφείλεται σε σκουλήκια εδάφους (διαφανή, μεγάλα). Αν ελέγξετε το χώμα και βρείτε ποτίστε με ειδικό εντομοκτόνο. Διαφορετικά πρόκειται για μύκητες εδάφους, οπότε ποτίστε με διάλυμα ειδικού μυκητοκτόνου.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr

Recent Posts

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Πώς να Καθαρίσετε μια Ακρυλική Μπανιέρα Χωρίς Τρίψιμο και Χημικές Ουσίες

Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More

29 Απριλίου, 2024

Γιατί Πρέπει να Βάλετε Οδοντόκρεμα στο Καζανάκι της Τουαλέτας

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More

29 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα