in , , , , ,

Oι επιστήμονες προειδοποιούν: το ρύζι ίσως κάνει τεράστιο κακό στον οργανισμό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση ρυζιού μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προειδοποιούν πως αν το ρύζι δεν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο και αιτία είναι ότι το ρύζι περιέχει αρσενικό.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλοειδές στοιχείο που εμφανίζεται σε μεθυλιωμένη οργανική μορφή και σε ανόργανη μορφή. Το αρσενικό σε ανόργανη μορφή είναι καρκινογόνο, όπως έχει επισημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  από το 2012. Η έκθεση στο ανόργανο αρσενικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, ενώ ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και διαταραχές ανάπτυξης σε έμβρυα.  Το ρύζι είναι πηγή συγκέντρωσης ανόργανου αρσενικού και αυτό γιατί το ανόργανο αρσενικό συσσωρεύεται στους κόκκους ρυζιού και, κυρίως, στο περίβλημα του κόκκου.

Γιατί όμως το ρύζι περιέχει αρσενικό; Το αρσενικό διαχέεται στο περιβάλλον με τη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων. Καθώς τα φυτά ρυζιού χρειάζονται άφθονο νερό για την ανάπτυξή τους, απορροφούν ακόμη περισσότερο αρσενικό από το χώμα σε σχέση με άλλoυς σπόρους. Μάλιστα, το καστανό ρύζι περιέχει ακόμη περισσότερο αρσενικό στον εξωτερικό φλοιό του από το άσπρο ρύζι, ο οποίος αφαιρείται για να παραχθεί το άσπρο ρύζι.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Το πόσο αρσενικό περιέχεται στο ρύζι εξαρτάται από τον τύπο του ρυζιού και την περιοχή καλλιέργειάς του. Το λευκό ρύζι για μπασμάτι και αυτό για σούσι που καλλιεργούνται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Καλιφόρνια φέρεται να περιέχουν τη μισή ποσότητα ανόργανου αρσενικού από άλλα είδη ρυζιού. Αντίθετα, το ρύζι παραγωγής ΗΠΑ και ιδίως Τέξας, Λουιζιάνα και Αρκάνσας έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Ακόμα και το βιολογικό ρύζι περιέχει ανόργανο αρσενικό.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πώς μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε ρύζι με ασφάλεια; Η λύση είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματός του. Αφήνουμε το ρύζι να μουλιάσει σε νερό αποβραδίς, ιδανικά για 8 ώρες. Στη συνέχεια το βάζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι αυτό να τρέχει καθαρό. Το βάζουμε με νερό – σε αναλογίες 5 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι. Όταν το νερό πάρει βράση, κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

*Με πληροφορίες από Telegraph
via mamapeinao

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

8 ιδέες για όμορφους παιχνιδότοπους στην αυλή σας!

Ονειρεμένο παραδοσιακό εξοχικό. Η Τελειότητα στην απλότητα.