in , , , ,

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Όλοι αναζητάμε ιδέες για μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη. Πόσες φορές έχουμε πετάξει φαγητό μετά από ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι; Πόσες φορές κατέφυγες στην εύκολη λύση του delivery, νοσταλγώντας όμως ένα πιάτο ζεστό σπιτικό φαγητό;

Παρακάτω θα βρεις ποια φαγητά μπορείς να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη ώστε να έχεις ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμο το σπιτικό φαγητό σου. Θα χρειαστεί απλώς να το αποψύξεις και να το ζεστάνεις.



(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τελικά είναι ασφαλές το φαγητό στην κατάψυξη;

Η αποθήκευση του μαγειρεμένου φαγητού στην κατάψυξη είναι ασφαλής, αρκεί να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η αποθήκευση θα πρέπει να γίνεται στους -18οC. Η κατάψυξη εμποδίζει  την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν την αλλοίωση του τροφίμου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ποιότητα θα παραμείνει ίδια, αφού η μακροχρόνια αποθήκευση ενδέχεται να επηρεάσει τη σύσταση του τροφίμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να χαλάσει ακόμη και μέσα στην κατάψυξη εάν δεν έχει συσκευαστεί σωστά ή εάν είναι αποθηκευμένο για περισσότερους από 2 ή 3 μήνες.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Πώς συσκευάζουμε το μαγειρεμένο φαγητό πριν την κατάψυξη:

Αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει καλά (θερμοκρασία δωματίου) πριν την αποθήκευσή του.
Επιλέγουμε αεροστεγείς συσκευασίες, κατάλληλες για κατάψυξη τροφίμων. Τα ιδανικότερα σκεύη είναι τα γυάλινα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα και να μπερδεύονται μυρωδιές. Για φαγητά που θα χρειαστεί να μπουν στον φούρνο μετά την απόψυξη, προτιμούμε πυρίμαχα σκεύη. Σε καμία περίπτωση δεν γεμίζουμε υπερβολικά το σκεύος μιας και πολλά τρόφιμα θα διογκωθούν όταν παγώσουν.
Χρησιμοποιούμε ετικέτες όπου αναγράφουμε την ημερομηνία αποθήκευσης.
Ο βασικός κανόνας της απόψυξης είναι ότι όλα τα τρόφιμα καταψύχονται μόνο μία φορά. Γι’ αυτό χωρίζουμε το φαγητό σε μερίδες ώστε να αποψύξουμε ακριβώς την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
Αποψύχουμε από το προηγούμενο βράδυ το φαγητό που θέλουμε να καταναλώσουμε. Η σωστή απόψυξη των τροφίμων γίνεται στην συντήρηση ώστε να ξεπαγώσουν σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε τις αλλοιώσεις.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πώς αναγνωρίζουμε το χαλασμένο φαγητό;

Το χαλασμένο τρόφιμο έχει μια περίεργη μυρωδιά στην απόψυξη και έχει αλλοιωθεί το χρώμα του. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν σκούρα σημάδια “καψίματος” στην επιφάνεια, τα οποία μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από τη χαμηλή θερμοκρασία. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτική λίστα με τα μαγειρεμένα φαγητά που καταψύχονται αλλά και με τα τρόφιμα που δεν καταψύχονται.

Μαγειρεμένα φαγητά που καταψύχονται Διάρκεια ζωής Μαγειρεμένα φαγητά που ΔΕΝ καταψύχονται
Μαγειρεμένα κρέατα (με σάλτσα ή χωρίς) 2-3 μήνες Πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι (τρόφιμα που χρειάζονται νερό για την παρασκευή τους)
Ψάρια και λαχανικά 1-2 εβδομάδες Φαγητά με ζελατίνη
Σούπες, ζωμοί 2-3 μήνες Τηγανισμένα και πανέ φαγητά
Σάλτσες 3-4 μήνες Φρέσκα μαγειρεμένα ψάρια
Λαδερά όπως φασολάκια και αρακάς 2-3 μήνες Εντόσθια
Όσπρια 2-3 μήνες Φέτα, κρεμώδη τυριά, αυγά, κρέμα γάλακτος (κυρίως λόγω αλλοίωσης της υφής)
Φαγητά μαγειρεμένα με σάλτσα, όπως κοκκινιστό 2-3 μήνες Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Σύνθετα φαγητά με ρυζι , όπως γιουβαρλάκια ή γεμιστά 2-3 μήνες  
Σύνθετα φαγητά με μακαρόνια, όπως παστίτσιο ή κανελόνια 2-3 μήνες  
Ψωμί Έως 3 μήνες  
Γάλα 1 μήνα  
Ωμές ζύμες Έως 6 μήνες  

via mamapeinao

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

5 Έξυπνα Tips για να εξοντώσεις τη μούχλα στο Σπίτι σου!

Φωτογραφίες δείχνουν πως το πλυντήριο ρούχων τρώει τις κάλτσες μας