Για ταψί 28 εκ. διάμετρο (έως 16 κομμάτια)
Υλικά:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρμ. κουκουνάρι ψιλοαλεσμένο στο μπλέντερ
170 γρμ. ξερά σύκα
120 γρμ. κάσιους ψημένα, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
10 λοβούς κάρδαμο, (τα σποράκια μόνο τριμμένα)
5 κόκκους κόκκινο πιπέρι
7 αυγά
2 κουτ. γλ. γεμάτα καλά μπέικιν πάουντερ
100 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
ξύσμα από ένα λεμόνι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το σκληρό κοτσανάκι από τα σύκα, τα κόβουμε σε κομματάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Κατόπιν τα περιχύνουμε με το ρούμι ή το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 3-4 ώρες, ή από βραδύς.
Κατόπιν τα πολτοποιούμε στο μούλτι όλα μαζί.
Βάζουμε στο μούλτι τα κάσιους, το κοκκινοπίπερο, και τα σποράκια από το κάρδαμο, και τα κάνουμε σκόνη. (Προσοχή, ανοίγουμε τους λοβούς κάρδαμο, και παίρνουμε μόνο τα μαύρα σποράκια που έχουν μέσα, όχι ολόκληρο τον λοβό).
Βάζουμε στο μούλτι το κουκουνάρι και το ψιλοκόβουμε, (όχι σκόνη).
Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια σχετικά λευκή κρέμα.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το πολτοποιημένο σύκο, και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
Σταματάμε το χτύπημα, και ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα μαρίζ.
Προσθέτουμε εάν χρειαστεί, ελάχιστο χυμό πορτοκάλι, ώστε να έχουμε ένα απαλό και αρκετά παχύρευστο μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° – 180° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και βουτυρο-αλευρώνουμε το πλαϊνό. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και το στρώνουμε με την σπάτουλα να κάνει επίπεδη επιφάνεια.
Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Καλύπτουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη, και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.
Tips:
Εκτός από άχνη ζάχαρη, μπορούμε να την καλύψουμε με γλάσο ζάχαρης, ή γλάσο σοκολάτας, ή ζαχαρόπαστα, κ.λ.π.. και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.
Επιπλέον μια καλή ιδέα και πρωτότυπη για το στολισμό της βασιλόπιτας είναι οι δείκτες του ρολογιού που δείχνουν 12 παρά 5. Για να κάνετε τους αριθμούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γλάσο σοκολάτας με κακάο και άνθος αραβοσίτου. Βρείτε εδώ τη συνταγή.
Σημείωση. Αν είναι και για μικρά παιδιά, μπορείτε να βάλετε 50-60 γρμ. ρούμι, και να αντικαταστήσετε το υπόλοιπο σε χυμό πορτοκάλι. Αν και 100 γρμ. ρούμι στις 16 μερίδες, είναι μηδαμινό το αλκοόλ.
Καλή Χρονιά!!
via sintagespanos-zaxaroplastiki