Υλικά για 1,5 κιλό περίπου
3 κιλά ώριμες ντομάτες
150μλ. ξύδι
10 γαρύφαλα
4 σπόροι κάρδαμο
μισό κουταλάκι άσπρο πιπέρι
μισό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα
μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα
2 κουταλάκια αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
25γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
75γρ. άσπρη ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, με βαρύ πάτο καλύτερα.
Μετά προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά στην κατσαρόλα, την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια πρώτη βράση και μετά χαμηλώνουμε αρκετά το μάτι. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για 2 ώρες.
Στο μεταξύ εμείς αποστειρώνουμε τα μπουκάλια μας για να τα έχουμε έτοιμα.
Μετά από 2 ώρες το μείγμα της κατσαρόλας έχει μειωθεί. Έχει μείνει το 1/3. Τότε σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το κάρδαμο και τα γαρύφαλλα με μια κουτάλα και με το ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τη σάλτσα. Αν εσείς διαθέτετε μύλο, μπορείτε να την περάσετε από εκεί.
Νά τη η σάλτσα μας! Έτοιμη! Αν σας φαίνεται αραιή ακόμη και μετά από δύο ώρες βρασίματος, συνεχίστε το βράσιμο. Όσο βράζετε, τόσο πυκνώνει η σάλτσα κέτσαπ. Μην τη συμπυκνώσετε όμως και πάρα πολύ. Η κέτσαπ πρέπει να ρέει και να πέφτει πάνω στο μπιφτεκάκι και την πατατούλα μας λαχταριστή, λαχταριστή!
Τα μπουκαλια μας σίγουρα είναι στεγνά και πρέπει να έχουν αποστειρωθεί. Δείτε εδώ πώς να αποστειρώσετε μπουκάλια. Με ένα χωνί ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα και ταπώνουμε. Η σάλτσα μας αντέχει 8-10 μήνες. Αφότου την ανοίξουμε, φυλάσσουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε κι ένα ωραίο καρτελάκι, για να θυμόμαστε ημερομηνία παρασκευής και λήξης και απολαμβάνουμε υπεύθυνα!!! Απ’ τα χεράκια μας! Και θα αιωρείται και στην κουζίνα μας αυτή η υπέροχη, ζεστή αύρα της πάπρικας και του κανελογαρύφαλλου για λίγες ώρες…