in , ,

Τι σημαίνουν τα σήματα επάνω στα πλαστικά μπουκαλάκια νερού!

Είστε σίγουροι ότι το μπουκαλάκι με το νερό που αγοράζετε από το περίπτερο είναι ασφαλές για την υγεία σας;

Αν γυρίσετε το μπουκαλάκι ανάποδα ή στο εσωτερικό του καπακιού του μπορεί να έχετε παρατηρήσει διάφορα σύμβολά και αριθμούς μέσα στο σήμα της ανακύκλωσης που δείχνουν από ποιες πλαστικές χημικές ουσίες έχουν κατασκευαστεί.

Αν δεν γνωρίζετε τι σημαίνει αυτός ο αριθμός, θα σας δημιουργήσει σύγχυση παρά θα σας χρησιμεύσει να καταλάβετε. Εδώ αναφέρουμε τι σημαίνει ο κάθε αριθμός:

# 1 PET ή PETE
Αυτό το είδος του πλαστικού είναι η πιο κοινό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών νερού μίας χρήσης. Δυστυχώς, είναι επίσης ένα από τα πιο τοξικά πλαστικά.

Το πλαστικό απελευθερώνει καρκινογόνες χημικές ουσίες και ενδοκρινικούς διαταράκτες στο υγρό που περιέχει. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από την επαναλαμβανόμενη χρήση και την έκθεση σε θερμότητα. Γι ‘αυτό τον λόγο τα πλαστικά μπουκάλια νερού δεν πρέπει να φυλάγονται στον ήλιο ή να χρησιμοποιηθούν για να περιέχουν χυμούς ή άλλα όξινα ροφήματα (1,2).

Αυτό το πλαστικό επίσης δύσκολα απολυμαίνεται, καθιστώντας το επιρρεπές σε βακτηριακή ή μυκητιακή ανάπτυξη. Ο σωστός καθαρισμός του απαιτεί επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω την απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών ουσιών στο νερό που εμφιαλώνεται.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Συμπερασματικά: Αποφύγετε την χρήση του, ανακυκλώστε το μπουκαλάκι και κρατήστε το μακριά από τη θερμότητα.

# 2 HDP ή HDPE
Η ουσία αυτή είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE). Χρησιμοποιείται συνήθως για τα μπουκαλάκια νερού και για αυτά που περιέχουν χυμούς, καθώς και σε σακούλες παντοπωλείων. Είναι ένα πολύ σταθερό και ανθεκτικό πλαστικό και δεν διασπάται όταν εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες. Είναι επίσης εύκολο να ανακυκλωθεί και δεν απελευθερώνει οποιεσδήποτε χημικές ουσίες που είναι ύποπτες για πρόκληση καρκίνου ή ορμονικές διαταραχές (3).

Συμπερασματικά: Είναι σχετικά ασφαλές.

# 3 από PVC ή 3V
Το πολυβινυλοχλωρίδιο είναι ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από ζελατίνες για την φύλαξη των τροφίμων μέχρι τα παιδικά παιχνίδια και τις σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων, λόγω της αντοχής του. Ωστόσο, αυτό το υλικό συχνά περιέχει φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην παχυσαρκία, προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη, αναπαραγωγικές διαταραχές και εμβρυϊκή δυσμορφία. Ορισμένες φθαλικές ενώσεις, όπως ο φθαλικός δι-2-αιθυλόεξυλο εστέρας (DEHP), είναι ύποπτος για καρκινογενέσεις στον άνθρωπο.

Τα βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις χημικές ουσίες, αλλά ακόμη και PVC ελεύθερο από τέτοιες φθαλικές ενώσεις, περιέχει άλλες επιβλαβείς ουσίες, όπως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC’s), μόλυβδο, κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, καθώς και διοξίνη, μια καρκινογόνο ένωση.

Συμπερασματικά: Αποφύγετε με κάθε κόστος τη χρήση τέτοιων φιαλών και ποτέ να μην τα δίνετε στα παιδιά.

# 4 LDPE (Χαμηλής Πυκνότητας Πολυαιθυλένιο)
Το χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο δεν χρησιμοποιείται σε πολλές πλαστικές φιάλες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε μπουκαλάκια που συμπιέζονται εύκολα (όταν τα πιέζετε από πάνω) και σε πλαστικές σακούλες. Το υλικό αυτό δεν απελευθερώνει χημικές ουσίες στο νερό και είναι πολύ λιγότερο τοξικό από άλλα πλαστικά. Συνήθως θεωρείται ότι είναι ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα.

Συμπερασματικά: Είναι ασφαλές, αλλά ίσως δεν είναι και το ιδανικό μπουκαλάκι για ν αποθηκεύσετε υγρά.

# 5 PP (Πολυπροπυλένιο)
Το πολυπροπυλένιο είναι ανθεκτικό, αντέχει στη θερμότητα και κατάλληλο για να το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές. Χρησιμεύει στην πραγματικότητα ως ένα εξαιρετικό φράγμα ενάντια στην υγρασία, τα λάδια και τα χημικά. Η ουσία είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της παραγωγής, αλλά οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν προκαλεί καρκινογενέσεις και ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Συμπερασματικά: Είναι σχετικά ασφαλές.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

>

# 6 PS (Πολυστυρένιο)
Το πολυστυρένιο είναι φθηνό και ελαφρύ, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φελιζόλ και πλαστικών μαχαιροπήρουνων. Το προϊόν είναι γνωστό ότι απελευθερώνει βενζόλιο, βουταδιένιο και στυρόλιο, τα οποία είναι και τα τρία γνωστά καρκινογόνα. Το πλαστικό αυτό υλικό απελευθερώνει και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες γνωστές για την τοξικότητα στην αναπαραγωγική ικανότητα.

Τα PS πλαστικά σπάνια ανακυκλώνονται και ως επί το πλείστον καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων ή στις θάλασσες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για τους αλιείς να βρίσκουν πλαστικά αντικείμενα με αυτό το υλικό στις κοιλιές των αλιευμάτων τους.

Συμπερασματικά: Μην αγοράζετε και μην χρησιμοποιείτε πλαστικά αντικείμενα και μπουκαλάκια κατασκευασμένα από αυτό το υλικό. Ανακυκλώστε τυχόν υπάρχοντα μπουκάλια στο σπίτι.

# 7 PC ή μη επισημασμένο πλαστικό
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει πολυκαρβονικά και άλλα πλαστικά. Τα πολυανθρακικά πολυμερή είναι γνωστό ότι περιέχουν BPA, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική ανάπτυξη στα ζώα και έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο και τον διαβήτη στον άνθρωπο. Τα πολυκαρβονικά πολυμερή περιέχουν επίσης ξενοοιστρογόνο, που είναι γνωστό ότι προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές. Αυτό το υλικό έχει βρεθεί σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια νερού και σε μπιμπερό (4).

Αν και στην αγορά κυκλοφορούν φιάλες χωρίς BPA, δεν είναι πολύ ασφαλείς. Η ένωση BPS, που επίσης χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την BPA μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων και να συμβάλλει σε διαταραχές του μεταβολισμού, σε γενετικές ανωμαλίες, στο άσθμα ή ακόμη και σε καρκίνο.

To Scientific American αναφέρει επίσης ότι ο Hong-Sheng Wang, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, διαπίστωσε ότι τόσο η BPA όσο και η BPS προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες σε αρουραίους (5). Περιττό να πούμε ότι πλαστικά μπουκαλάκια και γενικά κάθε πλαστικό αντικείμενο με τον αριθμό 7 μέσα στο τριγωνικό σύμβολο θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν, αν είναι το πλαστικό είναι κομποστοποιήσιμο. Τα κομποστοποιήσιμα μπουκάλια βρίσκονται επίσης στην κατηγορία # 7. Ξεχωρίζουν από τα τοξικά που είδαμε πιο πριν, επειδή έχουν τα αρχικά «PLA» κοντά στο σύμβολο της ανακύκλωσης τους (το τριγωνάκι). Αυτά τα κομποστοποιήσιμα πλαστικά είναι πολύ ασφαλέστερα από σχεδόν όλα τα προϊόντα αυτής της λίστας, αλλά δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται.

Συμπερασματικά: Μην ξεγελιέστε από την επισήμανση BPA-free σε τέτοια προϊόντα. Οι φιάλες που κομποστοποιούνται είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο γυάλινο μπουκάλι και να πίνετε από αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
via share24

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Φτιάξτε ένα Φανάρι απο Χαρτόνι – Οδηγίες βήμα βήμα + Σχεδιάγραμμα!

13 DIY Ιδέες Με Κοτετσόσυρμα