Έχω φάει κατά καιρούς διαφόρων τύπων γεμιστά μπιφτέκια. Γεμιστά με φέτα, με μπέικον , με γραβιέρα, με μετσοβόνε, με τυριά και λαχανικά και διάφορες άλλες παραλλαγές. Δεν μου είχε «κόψει» ποτέ -σιγά την ανακάλυψη που έκανα- να σκεφτώ το μπιφτέκι σαν βάση και επάνω του να στηθεί μια πίτσα. Μια πίτσα χωρίς ζυμάρι.
Το έφερε η κουβέντα με μια φίλη και μου ανέφερε την εκδοχή της…Μπιφτεκόπιτσας που στην αλλοδαπή κυκλοφορεί χρόνια τώρα και την ονομάζουν meatzza ή meatsa. Ενημερώθηκα λοιπόν με περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος και να το αποτέλεσμα.
Η συνταγή είναι πολύ βολική γιατί σηκώνει πολλές πρωτοβουλίες όσον αφορά τα υλικά (το υποχρεωτικό είναι μόνο ο κιμάς).
Υλικά
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με λίγο χοιρινό)
- 2 αυγά
- Λίγο τρίμμα φρυγανιάς
- Μυρωδικά που σου αρέσουν (σκόνη κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι ή ότι θες από αυτά)
- Αλάτι-πιπέρι
Για γέμιση
- Σάλτσα πίτσας ή κάνεις δική σου
- 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα ή κάποιο τυρί που λιώνει
- Λαχανικά σε στικς (πιπεριές, κρεμμύδι, μανιτάρια ή άλλα)
Γενικά κάνεις τον κιμά με υλικά που είναι του γούστου σου, όπως όταν κάνεις μπιφτέκια.
Εκτέλεση
1. Μπορείς να ακολουθήσεις δύο τρόπους παρασκευής. Ή θα προψήσεις τον κιμά και μετά θα βάλεις τα υλικά επικάλυψης από πάνω μισομαγειρεμένα ή θα τα βάλεις όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.
2. Αφού ζυμώσεις τον κιμά όπως για τα μπιφτέκια, παίρνεις ένα ταψάκι της πίτσας ή ένα πυρίμαχο χαμηλό σκεύος διαμέτρου περίπου 30 εκατ. ή πάνω σε χαρτί φ. στο ταψί του φούρνου και απλώνεις τον κιμά σαν να είναι ζυμάρι πίτσας.
Αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά μια κι έξω, αφού απλώσεις τον κιμά στρώνεις τα υλικά από πάνω με τη ίδια σειρά, με τα λαχανικά ωμά, και ψήνεις για 20-25 λεπτά ή μέχρι να σου είναι αρκετό. Καλό είναι στον ενδιάμεσο χρόνο αν μπορείς να στραγγίξεις λίγο το σκεύος.