Υλικά για κάθε Πίτσα ή Καλτσονε
10 ντοματίνια κομμενα στα τέσσερα
1 πρέζα αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη (1/4 γραμμάριο)
3-4 φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (15 γραμμάρια)
1/2 φλιτζάνι (ή περισσότερο αν θέλετε) τριμμένη μοτσαρέλα (100 γραμμάρια)
2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μπεικον (10 γραμμάρια), εάν είναι επιθυμητό
* 1/4 φλιτζάνι μανιτάρια σε φέτες (25 γραμμάρια) και 1/2 – 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρέσκια παρμεζάνα (16 γραμμάρια) (μόνο στο Καλτσόνε)
* Σωτάρετε τα μανιτάρια και τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι μαϊντανό και λίγο νερό, μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να ροδίσουν ελαφρά τα μανιτάρια και οι πιπεριές .
Φτιάξτε τη ζύμη της πίτσας και αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα. Η ποσότητα της ζύμης είναι αρκετη για 3 βάσεις πίτσας (24 εκατοστών) (αν προτιμάτε πιο λεπτή κρούστα χρησιμοποιήστε λιγότερο ζύμη).
Για τη πιτσα
Βαλτε το ένα τρίτο της ζύμης σε ένα ελαφρώς λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι. Ψήστε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το κάτω μέρος να ροδίσει ελαφρά. Αναποδογυρίστε.Προσθέστε τα υλικά. Καλύψτε και συνεχίστε το ψήσιμο αρχικά σε χαμηλή και εν συνεχεία σε μεσαία θερμοκρασία για άλλα 15 λεπτά. Βγάλτε το καπάκι, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και συνεχίστε για περίπου 5 λεπτά. Ελέγξτε μετά από 10 λεπτά φροντίζοντας να μην καεί. Αν σας αρέσει πιο σκούρα κρούστα αφηστε τη λίγο περισσότερο.
Για το καλτσόνε:
Τοποθετήστε τα υλικά στη μισή πλευρά της ζύμης, διπλώστε έτσι ώστε να γίνει μισοφέγγαρο. Πατήστε καλά τι άκρες να κολλήσει για να μην έχετε διαρροή υλικών κατά το ψήσιμο. Ψήστε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία και απο τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Καλή όρεξη!