Τι θα χρειαστούμε:
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
300 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
3 κ.σ. αλεύρι
Πως το κάνουμε:
Καθαρίζουμε και περνάμε στο μούλτι το κρεμμύδι για να γίνει νιανιά.
Σε ένα βάζο που να χωράει 1 λίτρο βάζουμε το κρεμμύδι, 300 γρ. χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού (ή ένα φακελάκι) ξηρή μαγιά και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε με το καπάκι κλειστό έτσι ώστε να παίρνει αέρα αλλά να μην μπορούν να μπουν μέσα έντομα.
Την άλλη μέρα προσθέτουμε 100γραμμάρια χλιαρό νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε.
Την τρίτη μέρα προσθέτουμε 100γραμμάρια χλιαρό νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε.
Την τέταρτη μέρα το προζύμι μας είναι έτοιμο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μισό και κάθε μέρα να προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό κι αλεύρι και έτσι θα έχουμε πάντα επαγγελματικό προζύμι.
via tsoukali