Η σημερινή μου συνταγή δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας κλασσικά σαν τυροπιτάκι ζύμης. Είναι μιά πολύ αφράτη και απαλή ζύμη που μοιάζει πιό πολύ με τσουρεκάκι -χωρίς όμως να είναι τόσο γλυκιά.
Η συνταγή αυτή δεν είναι δική μου. Όπως και άλλες φορές έχω ξαναδηλώσει, θεωρώ υποχρέωση όλων, όταν μιά συνταγή προέρχεται από κάποιο site ή blog ή βιβλίο, να αναφέρεται η πηγή ή αν δεν την θυμάται κάποιος τουλάχιστον θα πρέπει να αναφέρει πως δεν είναι δική του. Την συγκεκριμμένη την έχω βρεί σε ένα site με τον τίτλο Easy Turkish Recipes.
Έχω κάνει κάποιες προσαρμογές όμως :αφενός στη ζύμη έχω χρησιμοποιήσει 4 φλυτζ. αλεύρι αντί για τα 5 που προτείνει η συνταγή, και αφετέρου στη γέμιση, όπου έχω παραλείψει τον μαϊδανό και έχω προσθέσει αυγό και καπνιστό ζαμπόν (ή γαλοπούλα).
Ο λόγος που σας την προτείνω είναι καταρχήν γιατί είναι πραγματικά μιά πολύ ωραία ζύμη (γιατί η γέμιση είναι θέμα γούστου και φαντασίας), αλλά αυτό που με εντυπωσίασε και μου άρεσε πολύ είναι η εικόνα. Πραγματικά αυτά τα πιτάκια είναι συγκινητικά όμορφα. Και ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνονται είναι εξαιρετικά εύκολος.
Φτιάξτε τα για το Σαββατοκύριακο αλλά και για ένα παιδικό πάρτυ, ή ακόμη και για να συνοδεύσετε ένα αρωματικό φλυτζάνι τσάι.
ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
1 Κουταλιά μαγιά ξερή
1 φλυτζ. χλιαρό γάλα
1 Κουταλιά ζάχαρη
4 φλυτζ. αλεύρι
1κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
1/2 φλυτζ. ηλιέλαιο
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
200 g φέτα τριμμένη
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για τη γέμιση και ένα για άλειμμα
3-4 φέτες καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύω τα 3 πρώτα υλικά και αφήνουμε για 10 min, να αφρίσει η μαγιά.
Κατόπιν σε ένα μεγάλο μπωλ έχω αναμείξει το αλεύρι με το αλάτι και εκεί προσθέτω το μίγμα της μαγιάς , και όλα τα υπόποιπα υλικά . Ανακατεύω και ζυμώνω ελαφρά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μιά ωραία ελαστική ζύμη.
Αφήνω σε μέρος ζεστό για 30 min , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση: Τρίβω τη φέτα, αναμιγνύω ένα αυγό και λίγο ψιλοκομμένο καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα.
Μοιράζω τη ζύμη σε 16 μπαλάκια και ανοίγω το καθένα σε φυλλαράκι (όχι πολύ λεπτό).
Κάνω στο φύλλο 4 χαρακιές όπως βλέπετε στην φωτογραφία που δεν φτάνουν όμως στο κέντρο , γιατί εκεί μπαίνει η γέμιση.
Μετά κλείνω τα τέσσερα κομμάτια με τον τρόπο που φαίνεται στις φωτογραφίες.
Έτσι σχηματίζεται το όμορφο λουλουδάκι – ζαμπονοτυροπιτάκι.
Τοποθετώ στις λαμαρίνες, αλείφω με το αυγό λίγο χτυπημένο και αφήνω για 20min, να φουσκώσουν λίγο.
Ψήνω σε 180oC (και όχι 200oC όπως λέει η αρχική συνταγή), περίπου για 20min.