1. Κρεμαστά ρούχα
Τα ρούχα του άνδρα έχουν διαφορετικό ύψος από της γυναικάς, οπότε αυτό που κάνω πριν σχεδιάσω είναι να μετρήσω το μέγιστο ύψος τους. Τα χωρίζω σε κατηγορίες και δημιουργώ το χώρο που τους αναλογεί. Βεβαία όλα αυτά γίνονται με βάση το ύψος του κάθε ανθρώπου γιατί άλλα είναι τα δεδομένα για κάποιον που έχει ύψος 1.60 και άλλα για κάποιον πολύ ψηλότερο. Αυτό το κάνω για να μπορέσω να εκμεταλλευτώ κάθε εκατοστό της ντουλάπας. Θα μου πείτε ότι είμαι τελειομανής και δίνω μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια άλλα η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά.
Τα κρεμαστά ρούχα του άνδρα είναι λιγότερα συγκριτικά με της γυναικάς.
Ανάλογα με τη ποσότητα ρούχων του κάθε είδους και το μέγεθος της ντουλάπας χωρίζονται σε διαφορές ομαδες.βεβαια όσο πιο λίγα μετρά έχουμε διαθέσιμα τόσο πιο λίγες είναι οι ομάδες των ρούχων. Έχοντας στο μυαλό μου μια μέση κατάσταση ομαδοποιώ και τοποθετώ τα ρούχα ως εξής:
• Άνδρας:
α’. Τα πουκάμισα μαζί με μπλούζες
β’. Κουστούμια με τα μπουφάν
γ’. Παντελόνια
• Γυναίκα:
α’. Τα πουκάμισα με τις μπλούζες και τις φούστες
β’. Κουστούμια -σακάκια με τα μπουφάν
γ’. Τα κοντά φορέματα και τα ημίπαλτο
δ’. Τα μακριά φορέματα, τα παλτό και τις μακριές ζακέτες
ε’. Παντελόνια
Για τα παντελόνια υπάρχουν δυο τρόποι αποθήκευσης. Ο πρώτος τρόπος είναι να κρεμαστούν διπλώνοντας τα στα δυο σε κρεμάστρα. Για καλύτερη εργονομία υπάρχουν ειδικές παντελονοθήκες οι όποιες είναι διαθέσιμες στα ειδικευμένα κατάστημα ‘η μπορούν να κατασκευαστούν στα μετρά της ντουλάπας από τον επιπλοποιό. Ο δεύτερος τρόπος, ο όποιος απαιτεί μεγαλύτερο ύψος, είναι να κρεμαστούν τα παντελόνια μονοκόμματα ώστε να μην δημιουργείται τσάκιση. Συνήθως τα παντελόνια τα τοποθετώ στο κάτω μέρος της ντουλάπας.
Στην περίπτωση οπού έχουμε μεγάλο ύψος από 2.60 και πάνω τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πάνω μέρος μηχανισμός ασανσέρ.
2. Διπλωμένα ρούχα.
Για την κατηγορία των διπλωμένων ρούχων τα κενά μεταξύ των ραφιών πρέπει να είναι περίπου 30-35cm. Κάτι περισσότερο είναι περιττό μιας και όταν δημιουργούνται μεγάλες στοίβες υπάρχει η πιθανότητα της ακαταστασίας.για καλύτερη τακτοποίηση υπάρχουν διαχωριστικά όπως στην εικόνα διπλά.
3. Συρτάρια.
Ο κατάλληλος αριθμός των συρταριών για το ζευγάρι θεωρώ ότι είναι τέσσερα των 15εκ. Για τον καθένα.
Α. Τα εσώρουχα
β. Φανελάκια
γ. Κάλτσες+καλσόν για τις γυναίκες
δ. Πιτζάμες+νυκτικά.
Βασικός κανόνας για τα συρτάρια είναι η επιλογή του σωστού μηχανισμού δηλαδη το συρτάρι να μπορεί να βγαίνει έξω 100%….ειναι μια “λεπτομέρεια” που πρέπει να διευκρινιστεί στις εταιρίες – επιπλοποιούς.
4. Παπούτσια.
Για τα παπούτσια αφιερώνω ένα ξεχωριστό χώρο στη ντουλάπα για να μην είναι μαζί με τα ρούχα. Ανάλογα με το χώρο που έχω στη διάθεση μου χρησιμοποιώ τους τρεις παρακάτω τρόπους σχεδίασης.
Α’. Έχοντας στη διάθεση μου βάθος 60 εκ. Και πλάτος 80-90 εκ. Στο κάτω μέρος προτείνω συρτάρια. Αυτό γίνεται για να μπορώ να εκμεταλλευτώ όλο το βάθος έχοντας εργονομία και εύκολη πρόσβαση χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Στο μέσο της ντουλάπας δημιουργώ ράφια με ύψος 25-30εκ. Όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα το ύψος των ραφιών μεγαλώνει ώστε να χρησιμοποιούνται σαν αποθηκευτικός χώρος για παπούτσια έκτος εποχής. Για την καλύτερη αποθήκευση των παπουτσιών στα ράφια μπορούμε να προμηθευτούμε απο το εμπόριο διαφανή κουτιά.
Β’. Με βάθος ντουλάπας 60 εκ. Άλλα με περιορισμένο πλάτος 35-40 εκείνοι βολικότερο να τοποθετηθεί μηχανισμός οπού σύρονται έξω όλα τα ράφια όπως οι τροφοθήκες της κουζίνας.
Γ’. Στην περίπτωση που έχουμε στη διάθεση μας μικρότερο βάθος δηλαδή περίπου 30-35 εκ. τότε τα ράφια καλό θα είναι να έχουν μια μικρή κλίση για καλύτερη οπτική.
5. Αξεσουάρ.
Εάν υπάρχει χώρος για περισσότερα συρτάρια θα ήταν ιδανικό να τοποθετήσουμε αξεσουάρ όπως κασκόλ, φουλάρια, ζώνες και γραβάτες με διαφορά χωρίσματα για να μην μπερδεύονται. Βέβαια στο εμπόριο θα βρούμε αρκετές λύσεις αποθήκευσης τους με διαφόρους μηχανισμούς.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον φωτισμό της ντουλάπας. Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους φωτισμού…
via lovesharingideas