Ένα ψωμί που ρίχνει την πίεση και ξετρελαίνει σε γεύση!
330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
200 γρ τυρί σε φέτες (π.χ. 7 – 10 φέτες τοστ)
120 γρ. γάλα
100 γρ. βούτυρο τύπου ΒΙΤΑΜ
100γρ. χλιαρό νερό
2 κ.γ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (ή 1 κύβος νωπή μαγιά)
1 ή 2 σκελίδες σκόρδο (ή παραπάνω αν είστε τολμηροί)
1 κ.γ. αλάτι
1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 αυγό
Ρίγανη.
Πιπέρι Καγιέν
Πως το κάνουμε:
Αφήνουμε το γάλα και το βούτυρο έξω από το ψυγείο, να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε 70 γραμμάρια ΧΛΙΑΡΟ νέρο. Δεν πρέπει να καίει.
Ρίχνουμε μέσα 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (ή 1 κύβο νωπή) και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Το χτυπάμε στον αυγογδάρτη (το μίξερ που χτυπάμε τον φραπέ) και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ 330 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ρίχνουμε επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν, 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 100 γραμμάρια βούτυρο, 120 γραμμάρια γάλα, το μίγμα της μαγιάς και ένα αυγό (χωρίς το τσόφλι) και μία ή δύο σκελίδες σκόρδο λιωμένη στο γουδί. Η ποσότητα εξαρτάται από την ποιότητα του σκόρδου και από το πόσο θέλετε να έχει άρωμα σκόρδου το σκορδόψωμο.
Με τον γάντζο της ζύμης (ή σε μικρότερα μίξερ με τα δόντια που μοιάζουν με τιρμπουσόν) ανακατεύουμε στη χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί.
Χτυπάμε για 5 λεπτά στο γρήγορο και 5 λεπτά στο αργό. Στην αλλαγή της ταχύτητας ελέγχουμε τη ζύμη. Αν είναι πολύ υγρή ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στον κάδο. Αν είναι πολύ στεγνή, ρίχνουμε λίγο γάλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε αλεύρι και βάζουμε μέσα του την μπάλα της ζύμης από τον κάδο του μίξερ. Σκεπάζουμε με πλαστική διαφάνεια και το βάζουμε κάπου ζεστά (30 βαθμούς) για 1 ώρα. Για παράδειγμα ανοίγουμε τον φούρνο στη μικρότερη θερμοκρασία που έχει (συνήθως 50 βαθμοί) και αφού την πιάσει τον κλείνουμε (στο μηδέν). Βάζουμε εκεί το μπωλ και το αφήνουμε.
Αφού περάσουν τα 60 λεπτά βάζουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα (ταψί) και κόβουμε τη ζύμη σε 4, 6, 8 ίσα κομμάτια. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχει το κάθε σκορδόψωμο. Χαράζουμε με λεπτό κοφτερό μαχαίρι τη ζύμη από πάνω, κατά μήκος του κάθε ψωμιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και (αν έχει) τον βάζουμε στο ειδικό πρόγραμμα για ζύμες.
Σε 40 με 50 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμο. Αν το επιθυμείτε, 2 με 3 λεπτά πριν το βγάλετε, ανοίγετε τον φούρνο, ρίχνετε από πάνω φέτες τυρί για τόστ και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Μόλις το τυρί περάσει από το βράσιμο στο να κάνει κρούστρα, τα βγάζετε και ρίχνετε από πάνω ρίγανη, άντε και λίγο μαϊντανό.
Αυτό το τελευταίο μπορείτε να το κάνετε κι αλλιώς. Βγάζετε τα ψωμάκια, τα κόβετε στη μέση και τα ξαναβάζετε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, βάζετε το τυρί από πάνω, ξανά στο φούρνο μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και μετά ρίγανη.via tsoukali