(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Το κύκλωμα ενός ηλιακού συστήματος είναι αναγκαστικά, μόνιμα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να το προστατεύεις από ζημιές που οι αντίξοες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν. Μία συνέπεια της έλλειψης υγρών είναι να μη θερμαίνει ο ηλιακός το νερό ή να έχει πολύ μειωμένη απόδοση. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί οι ζημιές που θα προκληθούν να είναι μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει αντιψυκτικό υγρό, μπορεί να σπάσουν οι σωλήνες, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Ο ανεφοδιασμός του ηλιακού θερμοσίφωνα με αντιψυκτικό υγρό (αιθυλεγλυκόλη), είναι απαραίτητος κάθε φθινόπωρο για τη καλή λειτουργία του.
Πώς βάζω αντιψυκτικό σε ηλιακό θερμοσίφωνα; 6 Βήματα για να το κάνεις μόνος σου!
Βήμα 1. Ξεβίδωσε την ασφάλεια και την τάπα
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις για να βάλεις αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα είναι να ξεβιδώσεις την ασφάλεια και τη τάπα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του δοχείου. Χρησιμοποίησε ένα κλειδί νούμερο 24 κι ένα κλειδί νούμερο 23 για να τις ξεβιδώσεις. Τοποθέτησε το κλειδί νούμερο 23 με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατάει αντίσταση και να διευκολύνει το άνοιγμα.
Βήμα 2. Συμπλήρωσε το αντιψυκτικό
Αφού ξεβίδωσες τη τάπα, ήρθε η ώρα για να βάλεις το αντιψυκτικό στον ηλιακό σου θερμοσίφωνα. Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις μεγάλη προσοχή στο αντιψυκτικό που θα χρησιμοποιήσεις. Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του, επηρεάζουν την ικανότητα του υγρού να μεταφέρει αποδοτικά την θερμότητα. Όσο πιο πολύ νερό βάλεις τόσο πιο εύκολα θα μεταφέρεται η θερμότητα. Γι αυτό αραίωσε το αντιψυκτικό με νερό σε αναλογία 1/10, πριν το βάλεις στον ηλιακό σου. Τώρα το μείγμα σου είναι έτοιμο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το βάλεις στο ένα από τα δύο σωληνάκια, με τη βοήθεια ενός μικρού χωνιού.
Βήμα 3. Συνέχισε να συμπληρώνεις, μέχρι το διάλυμα να βγει χωρίς φυσαλίδες.
Θα παρατηρήσεις ότι στην αρχή, όσο ρίχνεις το διάλυμα στο ένα σωληνάκι, από το άλλο θα βγαίνει αέρας. Συνέχισε να ρίχνεις, μέχρι να βγει το διάλυμα από το δεύτερο σωληνάκι. Λόγω του οξυγόνου που υπήρχε στον αέρα εντός του δοχείου, το πιθανότερο είναι να βγαίνουν κάποιες φυσαλίδες μαζί με το διάλυμα. Μην ανησυχήσεις, απλά συνέχισε να συμπληρώνεις μέχρι το διάλυμα που θα βγαίνει να είναι καθαρό από φυσαλίδες.
Βήμα 4. Βίδωσε πάλι την ασφάλεια και τη τάπα.
Αφού γέμισες με προσοχή τον ηλιακό σου με αντιψυκτικό υγρό, δε μένει κάτι άλλο, από το να τον σφραγίσεις ξανά. Για να σφίξεις καλά την ασφάλεια και τη τάπα, χρησιμοποίησε και πάλι τα δύο κλειδιά που αναφέραμε προηγουμένως.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Βήμα 5. Έλεγξε τις συνδέσεις για διαρροή.
Όλα πήγαν καλά με το γέμισμα. Είναι απαραίτητο όμως να ελέγξεις όλες τις συνδέσεις του ηλιακού θερμοσίφωνα για τυχόν διαρροές. Αν υπάρχει διαρροή σε κάποιο εξάρτημα, τότε το αντιψυκτικό σου θα χαθεί πολύ γρήγορα. Στην περίπτωση της διαρροής, πρέπει να λύσεις όλο το εξάρτημα, να τοποθετήσεις τεφλόν και να το συναρμολογήσεις ξανά.
Βήμα 6. Συμπλήρωσε τα υγρά που χαθήκανε.
Εφόσον υπήρχε διαρροή, είναι αναγκαίο να ξαναγεμίσεις με αντιψυκτικό τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα καθώς σίγουρα χάθηκε κάποια ποσότητα υγρού. Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις είναι ίδια με τη διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω.
Τώρα που το ερώτημά σου «Πώς να βάλω αντιψυκτικό σε ηλιακό θερμοσίφωνα» απαντήθηκε, είναι σημαντικό να μάθεις και 3 ακόμα μυστικά για το θερμοσίφωνά σου. Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβούλές, θα διατηρήσεις σε καλή κατάσταση και με υψηλή απόδοση τον ηλιακό σου, για περισσότερο καιρό!
#1 Έλεγξε για φυσαλίδες αέρα μέσα στο κλειστό κύκλωμα
Αν βλέπεις φυσαλίδες αέρα μέσα στο κλειστό κύκλωμα τότε υπάρχει αέρας μέσα στο θερμοσίφωνα και εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του υγρού. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να εξαερώσεις το σύστημα. Αρχικά, ξεβίδωσε ελαφρώς το μικρό σωλήνα που οδηγεί από το συλλέκτη στο θερμοδοχείο (μπόιλερ) και στη συνέχεια τη τάπα και το ασφαλιστικό που βρίσκονται στο πάνω μέρος του μπόιλερ. Επόμενο βήμα είναι να ρίξεις αρκετό νερό μέχρι να φύγει όλος ο αέρας από μέσα και να μην υπάρχουν καθόλου φυσαλίδες. Τέλος, πρέπει συμπληρώσεις όλο το αντιψυκτικό που χάθηκε, στον ηλιακό θερμοσίφωνα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
#2 Αντικατάστησε πλήρως το αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα
Για την καλύτερη απόδοση του ηλιακού σου θερμοσίφωνα, σου συνιστούμε να κάνεις πλήρη αντικατάσταση του αντιψυκτικού υγρού κάθε 3-5 χρόνια. Φυσικά τα έτη μεταξύ της αντικατάστασης εξαρτώνται από τη χρήση και τις συνθήκες λειτουργίας κάτω από τις οποίες δουλεύει ο θερμοσίφωνας. Αν παρατηρήσεις για παράδειγμα, ότι το αντιψυκτικό δεν είναι σε καλή κατάσταση θα πρέπει το κύκλωμα να αδειάσει και να καθαριστεί εντελώς. Στη συνέχεια μπορείς να βάλεις το νέο μείγμα όπως περιγράψαμε νωρίτερα.
#3 Κάνε έλεγχο και συντήρηση στον ηλιακό σου
Ο έλεγχος και η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 2 ή 3 χρόνια. Είναι λογικό όμως η περίοδος να αυξομειώνεται ανάλογα με την ηλικία του θερμοσίφωνα, την τεχνολογία που διαθέτει και το πόσο συχνά χρησιμοποιείται. Η σωστή συντήρηση του ηλιακού σου, έχει ελάχιστο κόστος, αυξάνει την απόδοση και μπορεί να αυξήσει έως 100% τη διάρκεια ζωής του.
via douleutaras