Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι πάντα τα μπλουζάκια πόλο έχουν γιακά στον λαιμό. Είναι κατά κάποιον τρόπο το σήμα κατατεθέν τους.
Έχετε αναρωτηθεί όμως για ποιο λόγο υπάρχει ο γιακάς; Είναι μόνο για λόγους εμφάνισης ή χρειάζεται πουθενά; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τι είναι τα μπλουζάκια τύπου πόλο
Οι μπλούζες τύπου Polo είναι καλοκαιρινές κοντομάνικες μπλούζες σαν t-shirt που φτιάχνονται συνήθως είτε από πικέ βαμβακερό ύφασμα, είτε από συνθετικό ύφασμα.
Έχουν υποχρεωτικά γιακά στη λαιμόκοψη, καθώς και δύο ή περισσότερα κουμπιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και μια μικρή τσέπη στο στήθος, συνήθως στη δεξιά πλευρά, όπως τα πουκάμισα.
Τα μπλουζάκια πόλο ονομάζονται έτσι λόγω του ομώνυμου αθλήματος με τα άλογα, καθώς οι παίκτες του πόλο φορούν τέτοια μπλουζάκια σαν μέρος της στολής τους.
Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η πρώτη χρήση τους. Για την ακρίβεια αυτά τα μπλουζάκια με τον γιακά, πρωτοφτιάχτηκαν από τον πρωταθλητή τενίστα René Lacoste στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ως “στολή” του τένις.
Πως όμως δένουν όλα αυτά και τι σχέση έχουν με την ύπαρξη του γιακά; Ας δούμε!
Γιατί τα πόλο έχουν γιακά
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τα μπλουζάκια πόλο ξεκίνησαν ως μπλουζάκια του τένις.
Ο ίδιος ο Lacoste, που αργότερα ταυτίστηκε με αυτά τα μπλουζάκια, έψαχνε να βρει την κατάλληλη ενδυμασία για να παίξει κανείς τένις κάτω από τον καυτό ήλιο.
Έτσι κατέληξε σε ένα t-shirt φτιαγμένο από δροσερό πικέ ύφασμα. Επειδή όπως η ευαίσθητη περιοχή του λαιμού παρέμενε ακάλυπτη, πρόσθεσε και έναν γιακά, κάτι σαν κολάρο δηλαδή.
Ο γιακάς, λοιπόν ήταν φτιαγμένος κι αυτός από το ίδιο σχετικά σκληρό υλικό, το οποίο είχε τη δυνατότητα να στέκεται όρθιο.
Έτσι ο παίκτης μπορούσε απλά να γυρίσει τον γιακά προς τα πάνω προστατεύοντας έτσι τον λαιμό του από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και συνεπώς από πιθανά εγκαύματα. Κάτι σαν αντιηλιακό δηλαδή!
Αγότερα αυτός ο τύπος ρούχου υιοθετήθηκε και από παίκτες άλλων υπαίθριων αθλημάτων όπως είναι το γκολφ και το πόλο.
Επίσης, τα μπλουζάκια αυτά φοριούνται με σηκωμένο γιακά και από τους ιστιοπλόους, οι οποίοι περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο πάνω στο σκάφος.
Τόσο απλό κι όμως τόσο χρήσιμο!