Η φάβα που βρισκόταν την δεκαετία του 80-90 στα περισσότερα ελληνικά τραπέζια είχε αρχίσει να θεωρείται παρακατιανή. Τώρα πλέον κάνει ένα δυνατό come back με τους τουρίστες ειδικά να την εξυμνούν.
Πλέον η φάβα έχει γίνει “gourmet” πιάτο και την βλέπουμε όλο και περισσότερο ακόμα και στα ακριβά εστιατόρια.
Η Αντζελίνα Τζολί κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας για τη Μαρία Κάλλας δοκίμασε την Ελληνική κουζίνα και ξετρελλάθηκε ειδικά με την “μαγική αλοιφούλα” την φάβα.
Λίγα λόγια για την φάβα
Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες (1.500 kJ) μερίδας. Οι περισσότερες από τις θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Η φάβα είναι γνωστή ότι είναι μια φυσική πηγή τροφής που περιέχει μερικά από τα υψηλότερα ποσά Διαιτητικών ινών, περιέχει 26 γραμμάρια ινών ανά μερίδα 100 γραμμαρίων (104% DV βασιζόμενη σε δίαιτα 2.000 θερμίδων (8.400 kJ)). Οι ίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις και χορτάτοι. Με πληροφορίες από wikipedia.