Στατικός Ηλεκτρισμός στα Ρούχα: 11 τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτή την ενόχληση

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα υφάσματα και καιρικές συνθήκες προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό στα ρούχα σας. Αν και δεν μπορείτε να τον εξαλείψετε μόνιμα από την γκαρνταρόμπα σας, υπάρχουν μερικά κόλπα για να απαλλαγείτε από τον στατικό ηλεκτρισμό στα ρούχα όταν τα πλένετε ή ακόμη και όταν τα φοράτε. Λεκέδες από αλάτι της θάλασσας στα ρούχα σας ή και άλατα από ιδρώτα: Έτσι θα το καθαρίσετε

Πηγή φωτογραφίας:Carolin Voelker/Getty Images

Τι προκαλεί τον στατικό ηλεκτρισμό στα ρούχα

Όταν τα υφάσματα τρίβονται μεταξύ τους ή τρίβονται πάνω στο ξηρό δέρμα, μοιράζονται ηλεκτρόνια και με επαναλαμβανόμενη επαφή, κάθε ηλεκτρόνιο αναπτύσσει θετικό ή αρνητικό φορτίο. Τα ηλεκτρόνια συνεχίζουν να έλκονται το ένα το άλλο και να κολλούν μεταξύ τους δημιουργώντας στατικό ηλεκτρισμό έως ότου κάτι αναγκάσει την εκφόρτισή του.

Προσθέστε υγρασία

Αν και είναι καλή ιδέα για τα ρούχα και την υγεία σας να διατηρείται το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας γύρω στο 30 με 50%, ένας ψεκασμός νερού σε ύφασμα μπορεί να διακόψει το στατικό ηλεκτρισμό. Ή, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να βρέξετε το ύφασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να στεγνώσει το ύφασμα πριν το φορέσετε.

Μεταλλική κρεμάστρα ρούχων

Τοποθετήστε μια μεταλλική κρεμάστρα ρούχων ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ανάμεσα στα δύο κολλημένα υφάσματα για να σπάσει ο στατικός ηλεκτρισμός που τα κρατά μαζί.

Χρησιμοποιήστε λοσιόν χεριών

Προσθέστε υγρασία στο δέρμα σας με λοσιόν χεριών για να σπάσει ο δεσμός των φορτίων ηλεκτρισμού. Για να αποφύγετε το λεκέ, αφήστε τη λοσιόν να στεγνώσει πριν ισιώσετε το ύφασμα.

Επιλέξτε παπούτσια με δερμάτινη σόλα

Εάν τα ρούχα σας προκαλούν σοκ κάθε φορά που αγγίζετε μέταλλο, φορέστε παπούτσια με δερμάτινη σόλα. Οι δερμάτινες σόλες επιτρέπουν στον ηλεκτρισμό να ρέει ελεύθερα μέσα από το σώμα σας μετά την επαφή με μια συσσώρευση ηλεκτρονίων. Οι σόλες από καουτσούκ λειτουργούν σαν αγωγός, επιδεινώνοντας τον στατικό ηλεκτρισμό.

Δείτε ακόμη Μην καταστρέφεις τα μαγιό σου: Ο τρόπος για να τα πλύνεις στο χέρι ή στο πλυντήριο και να κρατήσουν χρόνια χωρίς να ξεθωριάζουν

Προσθέστε λίγη λακ

Τα συστατικά της λακ για τα μαλλιά θα επικαλύψουν τις ίνες του υφάσματος και θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του ηλεκτρικού φορτιού στα ρούχα σας. Προσπαθήστε να ψεκάσετε το εσωτερικό ενός ρούχου ή εάν ψεκάζετε εξωτερικά, κρατήστε το μπουκάλι τουλάχιστον 30 εκατοστά μακριά για να αποφύγετε τα υπερβολικά υπολείμματα λακ στο ύφασμα.

Χρησιμοποιήστε ένα εμπορικό σπρέι που μειώνει το στατικό ηλεκτρισμό

Τα εμπορικά σπρέι για το στατικό ηλεκτρισμό εξουδετερώνουν τα ηλεκτρικά φορτία αυξάνοντας τα υγροσκοπικά μόρια. Αυτά λειτουργούν καλύτερα εάν ψεκάζετε το ρούχο και το αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα πριν το φορέσετε.

Related Post

Στεγνώστε τα ρούχα στον αέρα

Ένα στεγνωτήριο δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό στα ρούχα λόγω της τριβής που δημιουργείται από μηχανική δράση και της κακής συνήθειας του υπερβολικού στεγνώματος των υφασμάτων.

Έτσι, παραλείψτε το στεγνωτήριο και κρεμάστε τα ρούχα για να στεγνώσουν στον αέρα σε μια απλώστρα ή σκοινί στεγνώματος.

Διαλογή ρούχων ανά τύπο υφάσματος

Ακόμα κι αν ταξινομήσετε τα ρούχα σας πριν τοποθετήσετε το πλυντήριο, κάντε το ξανά πριν μπουν σε στεγνωτήριο. Τα συνθετικά υφάσματα όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας κρατούν το θετικό ή το αρνητικό τους φορτίο για περισσότερο χρόνο, δημιουργώντας περισσότερη στατικότητα από τα φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι ή το λινό.

Για να μειώσετε τον στατικό ηλεκτρισμό, στεγνώστε τα συνθετικά υλικά ξεχωριστά και βγάλτε τα από το στεγνωτήριο ενώ είναι ελαφρώς υγρά για να αποτρέψετε την υπερβολική στατική στατικότητα. Κρεμάστε τα για να στεγνώσουν στον αέρα.

Προσθέστε λευκό ξύδι στον κύκλο ξεβγάλματος

Η προσθήκη μισού φλιτζανιού λευκού ξιδιού στον κύκλο ξεβγάλματος θα βοηθήσει στη μείωση του στατικού ηλεκτρισμού μετά στο στεγνωτήριο. Το ξύδι βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων απορρυπαντικού και χαλαρώνει τις ίνες των ρούχων, ώστε να είναι λιγότερο ελαφριές για να κολλήσουν μεταξύ τους όταν μπουν στο στεγνωτήριο. Λιγότερο προσκόλληση σημαίνει ότι ανταλλάσσονται λιγότερα ηλεκτρόνια για να δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός.

Χρησιμοποιήστε μαλακτικά υφασμάτων ή φύλλα στεγνωτηρίου

Τα κατιονικά μαλακτικά υφασμάτων και τα φύλλα στεγνωτηρίου επικαλύπτουν τις ίνες του υφάσματος με θετικά φορτισμένα ιόντα που εξισορροπούν τα αρνητικά ηλεκτρόνια στο στεγνωτήριο για να αποτρέψουν τον στατικό ηλεκτρισμό.

Προσθέστε μάλλινες μπάλες στεγνωτηρίου στον κάδο στεγνωτηρίου

Οι επαναχρησιμοποιούμενες μάλλινες μπάλες στεγνωτηρίου είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στα χημικά των μαλακτικών υφασμάτων και των φύλλων στεγνωτηρίου και διαρκούν για χρόνια. Προσθέστε δύο ή τρεις μπάλες στον κάδο για να διαχωρίσετε τα ρούχα και να μειώσετε τις ανταλλαγές ηλεκτρονίων.

Δείτε επίσης Ποια ρούχα δεν κάνει ποτέ να βάζεις στο πλυντήριο

Ακολουθήστε το Toftiaxa.gr στο Google News και πατήστε το αστεράκι για να μπουμε στα αγαπημένα σας και να τα μαθαίνετε όλα πρώτοι!
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

Σπιτικό Λάδι Μέντας που θα σώσει τα μαλλιά σας και θα τα κάνει να μεγαλώνουν σαν τρελά

Αν ψάχνετε έναν φυσικό τρόπο για να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας, το λάδι… Read More

30 Ιουνίου, 2024

7 Τρόποι με τους Οποίους Οργανώνετε Λάθος το Σπίτι σας, Σύμφωνα με τους Ειδικούς

Η οργάνωση του σπιτιού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Είτε προσπαθείτε να οργανώσετε έναν μικρότερο… Read More

30 Ιουνίου, 2024

5 Φαγητά που Δεν Πρέπει να Μαγειρεύετε σε Γουόκ

Αν και τα γουόκ χρησιμοποιούνται περίφημα για το τηγάνισμα, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα… Read More

30 Ιουνίου, 2024

9 Πράγματα που Δεν Πρέπει Ποτέ να Αποθηκεύετε σε Πλαστικά Κουτιά

Τα πλαστικά κουτιά μπορεί να φαίνονται σαν ο τέλειος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα περισσότερα… Read More

28 Ιουνίου, 2024

8 Τρόποι για να Αφαιρέσετε το Μακιγιάζ Όταν Δεν Έχετε Ντεμακιγιάζ

Αν βρεθείτε σε δύσκολη θέση να μην έχετε ντεμακιγιάζ, υπάρχουν απλές εναλλακτικές φυσικές λύσεις αντί… Read More

28 Ιουνίου, 2024

Μουχλιασμένα φρούτα, λαχανικά και ζουμιά στο ψυγείο: Πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις

Είναι συχνό φαινόμενο κάποιες φορές να μουχλιάζουν μέσα στο ψυγείο κάποια φρούτα ή λαχανικά και… Read More

28 Ιουνίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα