Ακρυλαμίδιο: Η τοξική ουσία που “κρύβεται” στο air fryer – Είναι τελικά τόσο αθώο το μαγείρεμα;

Το air fryer είναι η “φριτέζα” που σχεδόν κάθε σπίτι πλέον έχει, αφού έχει λύσει τα χέρια χιλιάδων νοικοκυρών. Τι κινδύνους όμως κρύβει;

Το τηγάνισμα στον αέρα, προτιμάται έναντι του παραδοσιακού τρόπου για πιο υγιεινές πρακτικές μαγειρέματος με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, το μαγείρεμα στο air fryer, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη, παχυσαρκίας καθώς και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι ότι το τηγάνισμα στον αέρα, απομακρύνει την παραγωγή ακρυλαμιδίου, ενός χημικού καρκινογόνου στοιχείου που παράγεται σε άλλες μορφές τηγανίσματος.

Ακόμη, με το air fryer αποφεύγεται η δημιουργία τρανς λιπαρών, καρκινογόνων στοιχείων, που δημιουργούνται αρκετά στο παραδοσιακό τηγάνισμα.

Air Fryer: Αυτά είναι τα 9 Συνηθισμένα Λάθη που Κάνετε Οταν Χρησιμοποιείτε Φριτέζα Αέρος

Εκτός από τα οφέλη που παρέχει για την υγεία, το τηγάνισμα στον αέρα, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία του καθαρίσματος μετά το μαγείρεμα, και επίσης είναι και πολύ εύκολο στη χρήση του και λειτουργικό.

Το παρατεταμένο τηγάνισμα στον αέρα μπορεί ωστόσο, να οδηγήσει στον σχηματισμό επικίνδυνων ενώσεων, βλαβερών για την υγεία, γι’αυτό δώστε προσοχή στην κατανάλωση που θα κάνετε.

Ενώ λοιπόν το air fryer, μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια πολύ υγιεινή επιλογή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, και η χρήση του να περιορίζεται σε μια φορά την ημέρα, προκειμένου να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους.

Παρότι, λοιπόν, αποκαλείται «φριτέζα», δεν τηγανίζει το φαγητό, αλλά το ψήνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια του θερμού αέρα που εκπέμπει.

Ο θερμός αυτός αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο χώρο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μπορούν να σχηματιστούν τοξικές ενώσεις, όπως είναι το ακρυλαμίδιο.

Related Post

Τι είναι το ακρυλαμίδιο

Σύμφωνα με το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, ασύμβατη με οξέα, βάσεις και οξειδωτικά μέσα. Αντιδρά άμεσα με οργανικές ενώσεις που περιέχουν αμινομάδες, υδροξυλομάδες και σουλφυδρυλομάδες.

Οι Τηγανητές Πατάτες και τα αμυλούχα περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμύδιο – Πώς θα το μειώσετε στις τροφές που τρώτε

Κατά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται με έκλυση θερμότητας γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση πολυμερισμού.

Το ακρυλαμίδιο μπορεί να πολυμερισθεί και με χημικά μέσα, όπως π.χ. με επίδραση υπεροξειδίων και άλλων οξειδωτικών ουσιών.

Για να αποφευχθεί ο πολυμερισμός του πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό, σκοτεινό και ψυχρό μέρος.

Το ακρυλαμίδιο είναι τοξική ουσία, μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και να προκαλέσει έντονο ερεθισμό και θα πρέπει να καταβάλλεται προσοχή κατά τη χρήση του.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι είναι καρκινογόνος και τερατογόνος (γονοτοξική) ουσία.

Κατά το χειρισμό του πρέπει να τηρούνται οι συνήθεις πρακτικές ασφάλειας, δηλαδή πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή σκόνης του και η επαφή του με το δέρμα.

Το ακρυλαμίδιο άρχισε να απασχολεί από το 2002 την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας και συχνής κατανάλωσης, όπως π.χ. οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα αρτοσκευάσματα.

Η παρουσία του στις τροφές σύμφωνα με το healthstat.gr δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσθήκης, ρύπανσης ή κάποιας νόθευσης, αλλά σχηματίζεται κατά φυσικό τρόπο κατά τη θερμική επεξεργασία τους (τηγάνισμα, ψήσιμο).

Ακολουθήστε το Toftiaxa.gr στο Google News και πατήστε το αστεράκι για να μπουμε στα αγαπημένα σας και να τα μαθαίνετε όλα πρώτοι!
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr

Recent Posts

Δωρεάν πλατφόρμα… ανταγωνιστής του Netflix. 20.000+ ταινίες και σειρές

Μια νέα υπηρεσία κάνει την εμφάνισή της απο την Fox Corporation στην Βρετανία και το… Read More

7 Ιουλίου, 2024

Πως να Κάνετε Αποτρίχωση Μόνο με Σκόρδο

Έχετε βαρεθεί να ξοδεύετε πολύ χρόνο στο ξύρισμα ή σε ενοχλητικές μεθόδους αποτρίχωσης; Μην ψάχνετε… Read More

7 Ιουλίου, 2024

Ρυτίδες στα 60: Σπιτική Κρέμα από Φλούδες Κρεμμυδιού

Αν θέλετε ένα φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση των ρυτίδων, φτιάξτε μια σπιτική… Read More

6 Ιουλίου, 2024

11 Εκπληκτικές Χρήσεις Φλοιού Ρυζιού στον Κήπο

Συχνά απορρίπτεται ως απόβλητο αλλά ο φλοιός ρυζιού έχει εκπληκτικές χρήσεις για τον κήπο. Αυτά… Read More

6 Ιουλίου, 2024

Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων στην Αποχέτευση του Νεροχύτη: Η καλύτερη λύση για τα λίπη

Χρειάστηκε ποτέ να καλέσετε έναν υδραυλικό επειδή η αποχέτευση σας βούλωσε και σας αφήσει με… Read More

6 Ιουλίου, 2024

Γεράνι και Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Λαμπερό, Νεανικό Δέρμα με σπιτική κρέμα

Σε όλους αρέσει να νιώθουν ζωντανοί και φρέσκοι, ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής τους.… Read More

6 Ιουλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα