Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Απριλίου και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα ψέμματα, τις πλάκες και τις φάρσες. Όσοι κάνουν φάρσες φωνάζουν μόλις αποκαλύπτεται “Πρωταπριλιά!”.
Αρκετές εφημερίδες, websites και ενημερωτικά μέσα, την ημέρα της Πρωταπριλιάς κάνουν φάρσες στο κοινό τους αναφέροντας ψεύτικες και ακραίες ιστόριες. Αν και η Πρωταπριλιά είναι μια πολύ δημοφιλής μέρα σε όλο τον κόσμο, φυσικά δεν είναι αργία.
Γιατί την Πρωταπριλιά Λέμε Ψέμματα και κάνουμε πλάκες και φάρσες
Παρόλο που οι ιστορικοί είναι σε γενικά πλαίσια αβέβαιοι για τις ρίζες της Πρωταπριλιάς, η πιο δημοφιλής εξήγηση για το ξεκίνημα της είναι η αλλαγή του ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό.
Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος XIII αποφάσισε το νέο ημερολόγιο να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου, αντί για τον μέχρι τότε εορτασμό του νέου έτους στα τέλη Μαρτίου. Αυτή η αλλαγή στο ετήσιο ημερολόγιο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλία. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη συνέχισε με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ως αποτέλεσμα, όσοι υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο άρχισαν να αναφέρονται σε αυτούς που αρνήθηκαν να αλλάξουν ως «ανόητοι», σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας παράδοσης που θα συνεχίσουμε να τηρούμε στους επόμενους αιώνες.
Μια άλλη εξήγηση για την προέλευση αυτής της παράδοσης είναι αυτή της ανοιξιάτικης συνήθειας του ανάλαφρου κεφιού που πιστεύεται ότι έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και αιώνες. Για παράδειγμα, στην αρχαία Ρώμη μια γιορτή που ονομαζόταν «Ιλαρία» γιορταζόταν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ως την ημέρα κατά την οποία ο Θεός Άττις αναστήθηκε. Ομοίως στην Ινδία το Holi γιορτάζεται την ίδια εποχή του χρόνου ως αφορμή για παιχνιδιάρικη διάθεση. Ίσως μπορούμε να βρούμε την προέλευση της πρωταπριλιάς στη συνολική ατμόσφαιρα και στο κέφι που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες την εποχή του χρόνου που ο χειμώνας δίνει τη θέση του στην άνοιξη.