in , ,

Γιατί την Πρωταπριλιά Λέμε Ψέμματα και κάνουμε πλάκες και φάρσες; Πώς ξεκίνησε αυτό το παγκόσμιο έθιμο

Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Απριλίου και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα ψέμματα, τις πλάκες και τις φάρσες. Όσοι κάνουν φάρσες φωνάζουν μόλις αποκαλύπτεται “Πρωταπριλιά!”.

Αρκετές εφημερίδες, websites και ενημερωτικά μέσα, την ημέρα της Πρωταπριλιάς κάνουν φάρσες στο κοινό τους αναφέροντας ψεύτικες και ακραίες ιστόριες. Αν και η Πρωταπριλιά είναι μια πολύ δημοφιλής μέρα σε όλο τον κόσμο, φυσικά δεν είναι αργία.

φώτο samoaglobalnews

Γιατί την Πρωταπριλιά Λέμε Ψέμματα και κάνουμε πλάκες και φάρσες

Παρόλο που οι ιστορικοί είναι σε γενικά πλαίσια αβέβαιοι για τις ρίζες της Πρωταπριλιάς, η πιο δημοφιλής εξήγηση για το ξεκίνημα της είναι η αλλαγή του ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό.

Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος XIII αποφάσισε το νέο ημερολόγιο να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου, αντί για τον μέχρι τότε εορτασμό του νέου έτους στα τέλη Μαρτίου. Αυτή η αλλαγή στο ετήσιο ημερολόγιο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλία. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη συνέχισε με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ως αποτέλεσμα, όσοι υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο άρχισαν να αναφέρονται σε αυτούς που αρνήθηκαν να αλλάξουν ως «ανόητοι», σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας παράδοσης που θα συνεχίσουμε να τηρούμε στους επόμενους αιώνες.

Μια άλλη εξήγηση για την προέλευση αυτής της παράδοσης είναι αυτή της ανοιξιάτικης συνήθειας του ανάλαφρου κεφιού που πιστεύεται ότι έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και αιώνες. Για παράδειγμα, στην αρχαία Ρώμη μια γιορτή που ονομαζόταν «Ιλαρία» γιορταζόταν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ως την ημέρα κατά την οποία ο Θεός Άττις αναστήθηκε. Ομοίως στην Ινδία το Holi γιορτάζεται την ίδια εποχή του χρόνου ως αφορμή για παιχνιδιάρικη διάθεση. Ίσως μπορούμε να βρούμε την προέλευση της πρωταπριλιάς στη συνολική ατμόσφαιρα και στο κέφι που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες την εποχή του χρόνου που ο χειμώνας δίνει τη θέση του στην άνοιξη.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Τενεκέδες Λαδιού: Πόσο επικίνδυνοι είναι - Δεν Είναι για να Αποθηκεύουμε αλλά για να Μεταφέρουμε

Τενεκέδες Λαδιού: Πόσο επικίνδυνοι είναι – Δεν Είναι για να Αποθηκεύουμε αλλά για να Μεταφέρουμε

65 Έξυπνες Ιδέες Διακόσμησης για Μικρή Βεράντα για να καλοσωρίσετε την Άνοιξη και Φέτος

65 Έξυπνες Ιδέες Διακόσμησης για Μικρή Βεράντα για να καλοσωρίσετε την Άνοιξη και Φέτος