Γήρανση Εγκέφαλου: Ο Χορός Μπορεί να την Αντιστρέψει

Ο χορός βελτιώνει την ισορροπία, τις κινητικές δεξιότητες και τη διευρυμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης σε ηλικιωμένους. Εύκολες Ασκήσεις για να Διατηρείτε το Μυαλό σας σε Εγρήγορση σε Κάθε Ηλικία

Ο Χορός Μπορεί να Αντιστρέψει τη Γήρανση στον Εγκέφαλο

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές ανακάλυψαν την εκπληκτική ικανότητα της αερόβιας άσκησης να επιβραδύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο χορός είναι δυνητικά η πιο πολύτιμη άσκηση για αυτόν τον σκοπό.

Ερευνητές από δύο γερμανικά πανεπιστήμια και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων μελέτησαν 26 ηλικιωμένες γυναίκες χωρισμένες σε δύο προγράμματα άσκησης διάρκειας 18 μηνών.

Το πρώτο ήταν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα αερόβιας φυσικής κατάστασης που περιελάμβανε επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα σε διάδρομο. Το δεύτερο ήταν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα χορού, στο οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε συνεχώς να μαθαίνουν νέες χορογραφίες.

Στο τέλος του προγράμματος μετρήθηκε ο εγκέφαλός τους και τους έγινε τεστ ισορροπίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Human Neuroscience.

Η περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου και στις δύο ομάδες γυναικών μεγάλωσε σημαντικά, αλλά μόνο εκείνες της χορευτικής ομάδας είχαν βελτιωμένη ισορροπία.

Δείτε ακόμη 7 Πράγματα που Βοηθούν τους Κινέζους να Διατηρούν το Σώμα και το Μυαλό τους Νέα για Πάντα

Ο ιππόκαμπος επηρεάζεται όχι μόνο από την παθολογική γήρανση όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, αλλά και από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης με αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης, μάθησης και πλοήγησης στο χώρο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο ιππόκαμπος είναι από τις λίγες περιοχές του εγκεφάλου με την ικανότητα να δημιουργεί νέους νευρώνες σε όλη τη ζωή μας.

Related Post

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση είναι ένας από τους κύριους οδηγούς αυτής της δημιουργίας νευρώνων ή «νευροπλαστικότητας» στην ενήλικη ζωή.

Εκτός από τη δημιουργία νευρώνων, οι χορευτές παρουσίασαν επίσης αυξημένη σύνθετη ισορροπία και βελτιώθηκαν και στα τρία εμπλεκόμενα αισθητήρια συστήματα.

«Αυτό δείχνει ότι ο χορός οδηγεί και τις τρεις αισθήσεις και πιθανώς βελτιώνει επίσης την ενσωμάτωση των αισθητηριοκινητικών, οπτικών και αιθουσαίων πληροφοριών», έγραψε η κύρια συγγραφέας της έκθεσης Kathrin Rehfeld.

«Συνολικά, τα παρόντα αποτελέσματα δείχνουν ότι τόσο ο χορός όσο και η άσκηση φυσικής κατάστασης μπορούν να προκαλέσουν πλαστικότητα ιππόκαμπου στους ηλικιωμένους, αλλά μόνο ο χορός βελτίωσε τις ικανότητες ισορροπίας».

Η Rehfeld είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν ο χορός έχει τη δυνατότητα να μειώσει ή να αναβάλει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά λέει ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης της είναι ελπιδοφόρα.

πηγή φωτογραφιών / Photo: Shutterstock

Δείτε επίσης 9 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε Όταν Έχετε Άγχος και Κούραση

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

Παρβοϊός του Σκύλου: Τι είναι, συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο Παρβοϊός του σκύλου (CPV) ή αλλιώς παρβοϊωση του σκύλου είναι ιογενής μεταδοτική ασθένεια και… Read More

17 Μαΐου, 2024

Ρένος Χαραλαμπίδης: Που επένδυσε τα χρήματα του – «Δεν είμαι ευφυής επιχειρηματίας..φοβόμουν πάντα τη φτώχεια»

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι ένας πολύ αγαπημένος ηθοποιός και ένας άνθρωπος που κρατάει χαμηλό προφίλ,… Read More

17 Μαΐου, 2024

Φελλός: Η φυσική «σπιτική συνταγή» που θα κάνει το αμάξι να μοσχοβολάει και να μην ξανά θολώσουν τα τζάμια

Μια «σπιτική συνταγή» με πολλαπλά οφέλη μπορεί να δώσει τη λύση και στο εσωτερικό ενός… Read More

16 Μαΐου, 2024

6 Χρήσιμα Κόλπα και χρήσεις με Προφυλακτικά

Οι περισσότεροι έχουν ένα πακέτο προφυλακτικών στο σπίτι, αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν… Read More

16 Μαΐου, 2024

Τι σημαίνει “βυσσοδομώ”

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε τι σημαίνει η λέξη "βυσσοδομώ". Τι σημαίνει Το ρήμα βυσσοδομώ… Read More

16 Μαΐου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα