Το νερό μπορεί να διαλύσει μια μεγάλη ποικιλία ουσιών, όπως βρωμιά, γλίτσα και πολλές χημικές ουσίες. Πράγματι, το νερό είναι το καθαριστικό που επιλέγετε για τις περισσότερες επιφάνειες μέσα και γύρω από το σπίτι.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που το νερό μπορεί να καταστρέψει ή να αφήσει πίσω τους μη ελκυστικά σημεία και λεκέδες. ΠΟΤΕ Χωρίς Γάντια: 11 Πράγματα που Δεν Πρέπει να Κάνετε Με Γυμνά Χέρια
Έπιπλα από ξύλο
Όποιος έχει αντιμετωπίσει ποτέ κηλίδες νερού πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού ξέρει ότι το ξύλο και το νερό δεν αναμειγνύονται. Το νερό μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα στα ξύλινα έπιπλα και να αποχρωματίσει σημεία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διόγκωση, το σχίσιμο και το ράγισμα του ξύλου. Ξεσκονίζετε τακτικά τα ξύλινα έπιπλά σας με ένα πανί από μικροΐνες και χρησιμοποιείτε γυαλιστικό επίπλων καλής ποιότητας ή λάδι λεμονιού για να γυαλίζετε και να προστατεύετε το ξύλο.
Δέρμα
Οι δερμάτινες ταπετσαρίες, τα παπούτσια και οι μπότες χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αλλά το νερό απαγορεύεται. Μπορεί να αφήσει ανεπιθύμητες ραβδώσεις και κηλίδες στο δέρμα και με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει το ράγισμά του. Ομοίως, αποφύγετε τη χρήση φυσικών ελαίων όπως η ελαιόλαδό και το λάδι καρύδας ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το φυστικοβούτυρο και η μαγιονέζα για να γυαλίσετε τα δερμάτινα είδη σας. Παρά τη φήμη τους ως χρήσιμα DIY καθαριστικά, αυτά τα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να επιταχύνουν το σκάσιμο. Είναι καλύτερο να καθαρίζετε και να γυαλίζετε το δέρμα με ένα ειδικά σχεδιασμένο καθαριστικό.
Μπρούτζινα και ασημικά
Ο μπρούτζος και το ασήμι μπορεί να φαίνονται αδιαπέραστα από τα υγρά, αλλά η χρήση νερού για τον καθαρισμό του μαυρίσματος θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερο μαύρισμα. Τα περισσότερα μπρούτζινα και ασημένια αντικείμενα οικιακής χρήσης έχουν υποστεί επεξεργασία με λάκα ή σφραγιστικό και με την πάροδο του χρόνου το νερό θα αφαιρέσει αυτό το προστατευτικό φράγμα. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε βερνίκι ειδικά σχεδιασμένο για τον καθαρισμό και την προστασία αυτών των μεταλλικών αντικειμένων.
Μουσικά όργανα
Είτε καθαρίζετε ένα μουσικό όργανο με βάση το ξύλο, όπως ένα πιάνο, κιθάρα ή βιολί, είτε ένα μεταλλικό όργανο, όπως τρομπέτα, σαξόφωνο, κύμβαλα και άλλα παρόμοια, μείνετε μακριά από το νερό. Το νερό θα αποχρωματίσει και θα καταστρέψει τα ξύλινα όργανα και μπορεί να αφαιρέσει την προστατευτική επίστρωση από τα μέταλλα, προκαλώντας αμαύρωση και σκουριά του οργάνου. Για να διατηρήσετε αυτόν τον γλυκό ήχο και την οπτική γοητεία, χρησιμοποιήστε μόνο καθαριστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για μουσικά όργανα.
Μετάξι
Ορισμένα μεταξωτά αναφέρονται ως “πλενόμενα”, αλλά αυτό το λεπτό ύφασμα απαιτεί λίγη περισσότερη φροντίδα από τα περισσότερα ρούχα σας. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, το πλύσιμο του μεταξιού με νερό μπορεί να οδηγήσει σε ραβδώσεις, κηλίδες και συρρίκνωση. Βουρτσίστε απαλά με μια μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τη σκόνη της επιφάνειας και μετά χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητα υφάσματα. Πριν από το πλύσιμο, ελέγξτε τη σταθερότητα του χρώματος σε μια δυσδιάκριτη περιοχή. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να πλύνετε με ασφάλεια ένα μεταξωτό ρούχο στο σπίτι, πηγαίνετε σε ένα στεγνοκαθαριστήριο.
Ηλεκτρονικά είδη
Τα σπίτια και οι ζωές μας είναι γεμάτα με ηλεκτρονικά είδη που περιστασιακά γίνονται βρώμικα και λιπαρά. Αποφύγετε τη χρήση νερού για τον καθαρισμό τους καθώς μπορεί να καταστρέψει μόνιμα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ένα μαλακό πανί από μικροΐνες μπορεί να αφαιρέσει την περισσότερη βρωμιά και τη σκόνη. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα σε μια καθαρή πετσέτα για πιο σκληρή βρωμιά.
Δείτε ακόμη Τι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΕ να Καθαρίζετε με Ξύδι στο Σπίτι
Βελούδο, βελουτέ και σουέντ
Τα μαλακά υφάσματα όπως βελούδο, βελουτέ και σουέντ είναι εξαιρετικά δημοφιλή για ταπετσαρισμένα έπιπλα, κουρτίνες και διακοσμητικά μαξιλάρια, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Το νερό μπορεί να αφήσει κηλίδες, ραβδώσεις και λεκέδες και μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του υφάσματος και χνούδι. Για να διατηρήσετε αυτά τα υφάσματα καθαρά, σκουπίστε τα τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε την επιφανειακή βρωμιά. Για βαθύτερο καθάρισμα, ανάλογα με το εν λόγω ύφασμα, επιλέξτε ένα καθαριστικό ταπετσαρίας με αφρό, ένα πανί στεγνού καθαρισμού για το σπίτι ή ένα εξειδικευμένο καθαριστικό σουέτ.
Πληκτρολόγια υπολογιστών
Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ένα τρομακτικό ποσοστό των ωρών μπροστά σε έναν υπολογιστή ρίχνοντας συχνά ψίχουλα και αφήνοντας λιπαρά δάχτυλα πάνω από στο πληκτρολόγιο. Είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε όλα τα υπολείμματα φαγητού και τη βρωμιά, αλλά μην το κάνετε αυτό με νερό γιατί μπορεί να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά του πληκτρολογίου. Αντίθετα, καθαρίστε το με ένα μαλακό πανί από μικροΐνες, μια μαλακή βούρτσα, μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια ειδικά σχεδιασμένη ηλεκτρική σκούπα πληκτρολογίου.
Φωτογραφικές κάμερες και φακοί
Οι φωτογραφικές κάμερες είναι ευαίσθητος εξοπλισμός και οι φακοί μπορούν εύκολα να χαραχτούν και να λεκιαστούν. Επομένως, κανένα από τα δύο δεν πρέπει να καθαρίζεται με νερό. Χρησιμοποιήστε ειδικά σχεδιασμένο χαρτί φακών για να διατηρήσετε τους φακούς χωρίς βρωμιά. Εάν ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της συσσωρευμένης βρωμιάς και της φθοράς στη φωτογραφική μηχανή σας, φροντίστε να την καθαρίσετε επαγγελματικά.
Φωτιστικά και πρίζες
Νερό και ρεύμα δεν αναμειγνύονται. Όταν συναντιούνται, μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα, σπινθήρες και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρή βλάβη, όπως ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε νερό όταν καθαρίζετε φωτιστικά, πρίζες και άλλο ηλεκτρικό εξοπλισμό στο σπίτι σας. Πάντα να απενεργοποιείτε την παροχή ρεύματος πριν καθαρίσετε τέτοια αντικείμενα, στη συνέχεια σκουπίστε με ένα μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά και χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε τους εσωτερικούς χώρους.
Τούβλο, στόκος και μάρμαρο
Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι αυτά τα πέτρινα υλικά είναι τόσο σκληρά όσο και ένας βράχος, αλλά οι επιφάνειες είναι στην πραγματικότητα αρκετά πορώδεις και υπόκεινται σε ζημιά από το νερό ή τις σκληρές χημικές ουσίες. Επίσης, το νερό αφαιρεί τυχόν προστατευτικό στεγανωτικό που μπορεί να έχει εφαρμοστεί και μπορεί να καταστρέψει και να χαλαρώσει τα ενέματα. Είναι προτιμότερο να σκουπίζετε αυτές τις επιφάνειες τακτικά, να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να καθαρίζετε τη σκόνη και τη βρωμιά και, στη συνέχεια, να σκουπίζετε με ένα μαλακό πανί.
Ξύλινα πατώματα
Παρόλο που τα περισσότερα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι επικαλυμμένα με πολυουρεθάνη ή παρόμοιο σφραγιστικό, το νερό μπορεί να εισχωρήσει στο ξύλο, προκαλώντας φούσκωμα και αποχρωματισμό με την πάροδο του χρόνου. Το τακτικό σκούπισμα, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα με σφουγγαρίστρα μικροϊνών και η χρήση ενός ειδικού καθαριστικού δαπέδου για ξύλο θα διατηρήσουν τα δάπεδά σας σε καλή κατάσταση. Εάν επιμένετε να πλένετε τα ξύλινα δάπεδά σας με νερό, βεβαιωθείτε ότι η σφουγγαρίστρα είναι απλώς νωπή, όχι βρεγμένη. Μην αφήνετε ποτέ το νερό να κάθεται σε ξύλινο πάτωμα.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Χλωρίνη Επάνω Στα Ρούχα: Μην Πανικοβάλλεστε – Πως θα Σώσετε τα Ρούχα σας Με 2 Υλικά από Την Κουζίνα