Γιατί Νιώθετε την Αναγκη να Ουρήσετε Περισσότερο όταν Κάνει Κρύο Έξω

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε περισσότερο όταν η θερμοκρασία πέφτει; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι κάτι πολύ φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλους και η εξήγηση για αυτό είναι πολύ απλή. Γιατί η Ούρηση στο Ντους Μπορεί να Γίνει Επιβλαβής Σύμφωνα με την Επιστήμη

Σώμα και νερό

© Freepik

Για να αρχίσουμε να κατανοούμε αυτό το φυσιολογικό φαινόμενο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σώμα έχει 2 κύριους τρόπους αποβολής της περίσσειας υγρών:

  • Με τον ιδρώτα: Κάθε μέρα, το ανθρώπινο σώμα εκτελεί διάφορες λειτουργίες που απαιτούν ενέργεια που παράγει θερμότητα. Επίσης, ο ζεστός καιρός και οι σωματικές δραστηριότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως η εφίδρωση λειτουργεί σαν σύστημα ψύξης.
  • Με τα ούρα: Το νερό που καταναλώνουμε απορροφάται από το πεπτικό σύστημα και περνά στο αίμα. Από εκεί, το υπερβολικό υγρό κατακρατείται από τα νεφρά και μεταφέρεται στην ουροδόχο κύστη για να αποβληθεί με τη μορφή ούρων.

Το απλούστερο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτό είναι ότι όταν κάνει κρύο, ιδρώνουμε λιγότερο. Έτσι, εάν δεν υπάρχει ιδρώτας, ο μόνος τρόπος για να αποβάλλει το σώμα το νερό είναι να ουρήσει. Αν και αυτό είναι αλήθεια, η εξήγηση είναι λίγο πιο περίπλοκη από αυτό και οφείλεται στη λεγόμενη διούρηση που προκαλείται από το κρύο.

Τι είναι η κρύα διούρηση

© jcomp / Freepik

Είναι η εμφάνιση αυξημένης παραγωγής ούρων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όταν κάνει ζέστη το σώμα σας φαίνεται πιο πρησμένο, κάτι που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμβαίνει το αντίθετο: το σώμα συστέλλεται και συνήθως δεν κατακρατά υγρά.

Δείτε ακόμη 5 Προειδοποιητικά Σημάδια για Πέτρες στα Νεφρά

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, η διαστολή του σώματος επίσης μειώνεται, συστέλλεται και κατακρατά λιγότερα υγρά, γι’ αυτό και παράγουμε περισσότερα ούρα. Το σώμα αντιδρά στο κρύο για να προστατευτεί, στέλνοντας περισσότερο αίμα στον πυρήνα του σώματος όπου βρίσκονται τα όργανα και μειώνει τη ροή προς τα άκρα.

© Immortal shots / Pexels, © Svyatoslav / Pixabay

Αυτό προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την πίεση (η ίδια ποσότητα αίματος σε μικρότερο χώρο) που γίνεται αντιληπτή από τα νεφρά, τα οποία θα έχουν τώρα την αποστολή να απελευθερώσουν αυτήν την αρτηριακή πίεση εξαλείφοντας τα περιττά υγρά που καταλήγουν να μετατραπούν σε ούρα .

Related Post

Μάλιστα, η κρύα διούρηση είναι αρκετά συνηθισμένη σε υποβρύχιες δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις, αφού οι δύτες, εκτός από το ότι αντιμετωπίζουν χαμηλές θερμοκρασίες, υφίστανται αλλαγή της πίεσης στο περιβάλλον λόγω βάθους.

Πότε πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε

Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στον αριθμό των φορών που ουρείτε την ημέρα, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα ή η πρόσληψη υγρών, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ένας ακριβής «φυσιολογικός» αριθμός, αλλά υπολογίζεται ότι ένα άτομο ουρεί κατά μέσο όρο 6 ή 7 φορές την ημέρα και μία φορά τη νύχτα. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι πηγαίνετε στην τουαλέτα περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, ειδικά τη νύχτα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, υπάρχει κάτι που ονομάζεται επείγουσα ούρηση που χαρακτηρίζεται από μια απερίγραπτη ανάγκη για ούρηση, προκαλώντας ενόχληση στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ουρολοίμωξη, σε μολυσμένη ή φλεγμονώδη ουρήθρα, σε προβλήματα νεύρων, στην κατανάλωση ή ακόμα και στην πρόσληψη καφεΐνης.

Εάν εκτός από το να πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα, έχετε άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία ή πόνο κατά την ούρηση, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Στην περίπτωση των παιδιών, πρέπει επίσης να προσέχετε πόσες φορές ουρούν την ημέρα. Αν και μπορεί να είναι φυσιολογικό για τα μικρά παιδιά να βρέχουν το κρεβάτι μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη ή πιο αργής από το κανονικό σωματικής ανάπτυξης.

Δείτε επίσης 10 Κοινές Συνήθειες που Μπορούν να Βλάψουν τα Νεφρά

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

50 Υπέροχες Ιδέες Διακόσμησης Μικρής Βεράντας

Εάν έχετε μια πολύ μικρή βεράντα ή απλώς μια είσοδο, θα πρέπει να τη διακοσμήσετε… Read More

8 Μαΐου, 2024

Σιδέρωμα Κουρτίνας: 7 έξυπνα κόλπα για να μην παιδεύεστε με τις ώρες

Το σιδέρωμα κουρτινών είναι μια πολύ χρονοβόρα και βαρετή εργασία. Ωστόσο, με μικρά έξυπνα κόλπα… Read More

8 Μαΐου, 2024

50 Ράφια από Παλέτες που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνοι σας

Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More

6 Μαΐου, 2024

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό;

Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More

6 Μαΐου, 2024

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα