in , , , , ,

Διακόσμηση με “αέρα” Βικτωριανής εποχής – Ιδέες με ταπετσαρίες, πίνακες και διακοσμητικά

Διακόσμηση με "αέρα" Βικτωριανής εποχής - Ιδέες με ταπετσαρίες, πίνακες και διακοσμητικά
Διακόσμηση με "αέρα" Βικτωριανής εποχής - Ιδέες με ταπετσαρίες, πίνακες και διακοσμητικά

Η διάσημη βικτωριανή εποχή, που πήρε το όνομά της από την βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, διήρκησε από το 1837 έως το 1901 και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της σε κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο στον αγγλικό λαό. Λέγεται ότι μετά τον θάνατο του Αλβέρτου, συζύγου της βασίλισσας, όλο το έθνος βρισκόταν σε βαθύ πένθος και η Βικτώρια είχε απαγορεύσει τα έντονα χρώματα στα γυναικεία φορέματα.

Η διακόσμηση εκείνης της περιόδου, όμως, χαρακτηρίζεται από μία έντονη ποικιλομορφία. Στα σωζόμενα τεκμήρια που έχουμε, παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια της Victorian era, όπως ονομάζεται, έχουμε έντονα σκαλιστά έπιπλα, εικονογράφηση ανθικών μοτίβων με μικρά ή μεγάλα λουλούδια, εκτεταμένη χρήση ταπετσαριών σε όλους τους τοίχους, χρήση πινάκων ζωγραφικής όπως και πληθώρα διακοσμητικών στοιχείων.

Η διακόσμηση της βικτωριανής εποχής, συνεχίζει να επηρεάζει τις μοντέρνες τάσεις. Αν και δεν συνηθίζεται το αυτούσιο στυλ στην εσωτερική αρχιτεκτονική, βλέπουμε ότι πολλά στοιχεία παραμένουν και τροποποιούνται έτσι ώστε να ταιριάζουν με την σημερινή εποχή καθώς αποτελεί αφετηρία και έμπνευση για πολλά μεταμοντέρνα ρεύματα διακόσμησης.

Παρακάτω σας προτείνουμε 4 ιδέες για να δημιουργήσετε ένα διακοσμητικό σύνολο με επιρροές από την βικτωριανή εποχή προσαρμοσμένες στο σήμερα.

1. Ταπετσαρίες, το κυρίαρχο αντικείμενο της βικτωριανής εποχής

Είναι αδύνατον να σκεφτούμε την διακόσμηση της βικτωριανής εποχής χωρίς να υπάρχει μία ταπετσαρία ως σημείο αναφοράς. Οι ταπετσαρίες τοίχου εκείνη την εποχή είχαν εκτεταμένη χρήση καθώς εκτός από την καλαισθησία που έδιναν με τα διάφορα μοτίβα τους, προστάτευαν και από την υγρασία αλλά χρησιμοποιούνταν και ως θερμομονωτικό υλικό. Αυτό συνέβαινε γιατί τα υλικά των τότε ταπετσαριών ήταν από πολύ χοντρούς μουσαμάδες που έκαναν δύσκολη την τοποθέτησή τους αλλά και την αφαίρεσή τους. Σήμερα, τα υλικά της ταπετσαρίας έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που η αφαίρεση και η τοποθέτηση μπορεί να γίνει παιχνιδάκι. Τα μοτίβα είναι αμέτρητα και πολλά από αυτά παραπέμπουν στην βικτωριανή εποχή. Ως βικτωριανά σχέδια συνήθως συναντάμε φλοράλ μοτίβα με μία πιο εικονογραφημένη απόδοση αλλά και η επανάληψη που παρατηρούμε σε πιο κλασικά σχέδια όπως για παράδειγμα τα μαροκινά. Αν θέλετε να βάλετε μία βικτωριανή πινελιά στη διακόσμησή σας αλλά παράλληλα να κρατήσετε την μοντέρνα άποψη, τολμήστε έναν έντονο χρωματικό συνδυασμό στην ταπετσαρία ή συνδυάστε την με πιο minimal έπιπλα χωρίς σκαλίσματα και λεπτομέρειες. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές προτάσεις για να προσαρμόσετε μία βικτωριανή ταπετσαρία με μία πιο σύγχρονη ματιά.

2. Φωτοταπετσαρίες, ως εναλλακτική της ταπετσαρίας

Η φωτοταπετσαρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία άλλη επιλογή για την κάλυψη της επιφάνειας του τοίχου. Η διαφορά της είναι ότι το θέμα που είναι εικονογραφημένο στην φωτοταπετσαρία δεν επαναλαμβάνεται αλλά, αντιθέτως, παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη σκηνή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η μοντέρνα εξέλιξη των τοιχογραφιών καθώς τα παλαιότερα χρόνια τέτοια σχέδια ζωγραφίζονταν με το χέρι σε υλικό ταπετσαρίας και αναπαρίσταναν σκηνές από την καθημερινή ζωή ή πιο απλοϊκά σχέδια όπως φρούτα, λουλούδια και νεκρή φύση. Σήμερα υπάρχουν άπειρα σχέδια σε φωτοταπετσαρίες και πολλά από αυτά παραπέμπουν στην βικτωριανή εποχή. Εμείς, σας προτείνουμε τα παρακάτω:

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

3. Πίνακες ζωγραφικής ως βασικό στοιχείο της διακόσμησης

Οι πίνακες ζωγραφικής είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε είδους διακόσμησης και δεν μπορούν να λείπουν από κανέναν χώρο. Είναι πολύ δύσκολο να συνθέσουμε ένα διακοσμητικό σύνολο χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας μία κατεύθυνση σε ένα ζωγραφικό στυλ. Κατά την βικτωριανή εποχή, κάνει την εμφάνισή του το καλλιτεχνικό ρεύμα των προραφαηλιτών. Πρόκειται για μία ομάδα ζωγράφων και ποιητών που εναντιώθηκε στην αναδυόμενη βιομηχανοποίηση και την ακαδημαϊκή ζωγραφική με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα όνειρο για την επιστροφή της τέχνης στο 1300 με τις αναγεννησιακές φιγούρες της Φλωρεντίας και στις λεπτεπίλεπτες και θλιμμένες γυναικείες μορφές. Τα θέματά τους ήταν εμπνευσμένα, κυρίως, από αρχαίες τραγωδίες, ιπποτικές ιστορίες και σαιξπηρικά πάθη. Εκτός, όμως, από τους προραφαηλίτες έχουμε και λαμπρά παραδείγματα άλλων καλλιτεχνών που έδρασαν εκείνη την εποχή και μας έχουν αφήσει αριστουργήματα. Πολλά από αυτά τα έργα μπορούν να τοποθετηθούν σε μοντέρνες διακοσμήσεις καθώς προσθέτουν έναν κλασικό αλλά και θεατρικό τόνο στο σύνολο.

4. Διακοσμητικά αντικείμενα, το απαραίτητο στοιχείο για να ολοκληρωθεί η διακόσμηση

Όταν σκεφτόμαστε την βικτωριανή εποχή, το μυαλό μας πάει αμέσως στις αποικίες και τα τεράστια ταξίδια που πραγματοποιούνταν καθώς κατά την επικράτεια της βασίλισσας Βικτώριας οι αποικίες της Αγγλίας αποτελούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου. Ευλόγως οι επιρροές ήταν πολλές και από διάφορα κράτη, κυρίως από τις Ινδίες. Σαν διακοσμητικά αντικείμενα που παραπέμπουν σε αυτή την εποχή θα προτείναμε μαξιλάρια με ανθικά μοτίβα και vintage μικροαντικείμενα που είναι χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου.

Πηγή: Wall&Design – Χιλιάδες σχεδιαστικές προτάσεις για ταπετσαρίες τοίχου από τη Wall&Design, φωτοταπετσαρίες, αυτοκόλλητα τοίχου, πίνακες ζωγραφικής, αφίσες και πολλές άλλες διακοσμητικές λύσεις.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

DIY Βάζο από κουτί Tetra Pak,DIY διακοσμητικό,DIY κατασκευές,επαναχρησιμοποίηση,ανακύκλωση,

Φτιάξε μόνος σου ένα Βάζο από Χάρτινο Κουτί Tetra Pak

Κορυφαίος κομμωτής μεταμορφώνει τα γκρίζα κατσαρά μαλλιά 65χρονης και την κάνει να δείχνει 20 χρόνια νεότερη

Κορυφαίος κομμωτής μεταμορφώνει τα γκρίζα κατσαρά μαλλιά 65χρονης και την κάνει να δείχνει 20 χρόνια νεότερη