in , , ,

10 Τρόποι που ο Καιρός Επηρεάζει το Σώμα μας

Ο μουντός καιρός ενισχύει τον εγκέφαλό, βοηθά στην συγκέντρωση και στην εμβάθυνση της σκέψης, λένε οι ψυχολόγοι. Η μνήμη λειτουργεί καλύτερα σε συννεφιασμένες και βροχερές ημέρες από τις ηλιόλουστες. Ίσως τις φωτεινές μέρες, είμαστε πολύ απασχολημένοι με το να είμαστε χαρούμενοι. Όμως ο καιρός επηρεάζει το σώμα μας με διάφορους τρόπους.

Τα άκρα μπορεί να πρηστούν.

© shutterstock.com

Σε εξαιρετικά ζεστές και υγρές μέρες, το σώμα σας μπορεί να έχει προβλήματα ψύξης. Κανονικά, κατευθύνει το ζεστό αίμα προς την επιφάνεια του δέρματος όπου το κρυώνει με την εφίδρωση. Αλλά σε υψηλές θερμοκρασίες, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται, έτσι αντ’ αυτού, υγρό συγκεντρώνεται στα άκρα, κάνοντάς τα να πρήζονται.

Για να το αποφύγετε, δροσιστείτε με άλλα μέσα, όπως ανεμιστήρα ή αφυγραντήρα. Μετά από λίγες μέρες, το σώμα σας θα συνηθίσει τον ζεστό καιρό και το πρήξιμο θα εξαφανιστεί.

Μπορείτε να υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

© depositphotos.com© depositphotos.com

Ο ακραίος καιρός μπορεί να πιέσει την καρδιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν την καρδιά να δουλεύει πιο εντατικά για να διατηρήσει το σώμα ζεστό, αλλά προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της παροχής οξυγόνου στην ίδια την καρδιά. Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τον δυνατό άνεμο και το χιόνι. Για να μην συμβεί, αποφύγετε την υπερβολική προσπάθεια όπως σωματική υπερβολική εργασία και υπερθέρμανση.

Το δέρμα μπορεί να ταλαιπωρηθεί.

© Martin Reisch / unsplash© depositphotos.com

Καθώς ο καιρός κρυώνει, ο αέρας γίνεται λιγότερο υγρός, κάτι που γίνεται ορατό άμεσα στο δέρμα. Ξηραίνεται, σκάει, φαγουρίζει, επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως έκζεμα και δερματίτιδα. Οι ισχυροί άνεμοι μπορούν επίσης να επηρεάσουν το προστατευτικό λιπιδικό φράγμα του δέρματος, προκαλώντας αιμορραγία.

Για όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά και αποφύγετε πολύωρα ζεστά ντους, καθώς αφαιρούν τα φυσικά έλαια που παράγει το δέρμα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Τα μαλλιά και τα νύχια μπορεί να αποδυναμωθούν.

© depositphotos.com© shutterstock.com

Το χειμώνα, τα μαλλιά και τα νύχια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με το δέρμα. Τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και μειώνεται η παροχή θρεπτικών και οξυγόνου. Φυσικά, αποδυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια, καθιστώντας τα ξηρά, εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε και τραυματισμούς.

Θα πρέπει να κάνετε ντους όχι περισσότερο από 5-10 λεπτά σε ζεστό (όχι καυτό) νερό. Ενυδατώστε, μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια και μην είστε υπερβολικοί με το πλύσιμο των χεριών. Χρησιμοποιήστε λιγότερο σαμπουάν και περισσότερη μαλακτική.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στις αρθρώσεις.

© depositphotos.com

Υπάρχει αλήθεια σε όσους ισχυρίζονται ότι μπορούν να αισθανθούν μια καταιγίδα που έρχεται στα κόκαλά τους. Η πτώση της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσει στις αρθρώσεις ενοχλήσεις και πόνο, ειδικά σε άτομα με αρθρίτιδα. Τα υγρά μέσα στις αρθρώσεις πυκνώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι τα οστά γίνονται πιο άκαμπτα. Ο κρύος καιρός σφίγγει επίσης τους μύες και τους τένοντες, καθώς η ροή του αίματος ανακατευθύνει από τα άκρα στα κεντρικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά.

Θα πρέπει να μείνετε ζεστοί για να προωθηθεί η ροή του αίματος, να βελτιωθεί η ανοχή του πόνου και να ανακουφιστούν οι μυς. Η συχνή άσκηση καταπολεμά επίσης τον πόνο και την ακαμψία.

Οι αλλεργίες μπορεί να επιδεινωθούν.

© depositphotos.com© depositphotos.com© depositphotos.com

Ο καιρός επηρεάζει τις εποχιακές αλλεργίες, προκαλώντας υγρά μάτια σε θυελλώδεις ημέρες, βουλωμένες μύτες κατά τη διάρκεια της βροχής και πολλά άλλα. Ο συγκεκριμένος καιρός πυροδοτεί φυσικές διεργασίες όπως η επικονίαση των δέντρων, στην οποία μπορεί να είμαστε αλλεργικοί. Το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί ότι η γύρη είναι μικρόβια και ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς όπως φαγούρα, φτέρνισμα και καταρροή. Κανένα από αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνο, αλλά είναι δυσάρεστο.

Για να μην επιβαρυνθείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε πότε η εποχή της γύρης κορυφώνεται στην περιοχή σας και να αποφύγετε την ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της. Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα και ένα κλιματιστικό για να φιλτράρετε τον αέρα και να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα.

Πιθανή έλλειψη βιταμίνης D.

© depositphotos.com© shutterstock.com

Μία από τις κύριες πηγές βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως. Οι κρύες εποχές φέρνουν μικρότερες μέρες και οι άνθρωποι τείνουν να μένουν περισσότερο μέσα και αναπόφευκτα, δεν λαμβάνουν αρκετό ήλιο. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα βιταμίνης D μειώνονται. Τα δυσάρεστα συμπτώματα της έλλειψης, περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάγματα κόπωσης και μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Για να αντισταθμίσετε την έλλειψη από τον ήλιο θα πρέπει να πάρετε τη βιταμίνη D από διαφορετική πηγή. Φάτε περισσότερους κρόκους αυγών, μανιτάρια και λιπαρά ψάρια όπως σολομό και τόνο. Πιείτε χυμό πορτοκάλι και εμπλουτισμένο γάλα.

Μπορεί να έχετε καταθλιπτική διάθεση.

© depositphotos.com© depositphotos.com

Με λιγότερο ηλιακό φως το φθινόπωρο και το χειμώνα, μπορεί να αισθανθείτε ανεξήγητη κόπωση. Η χαμηλή ενέργεια και η εξάντληση είναι συμπτώματα εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), που εκδηλώνονται κατά τους ψυχρότερους μήνες λόγω έλλειψης βιταμίνης D. Επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης καθώς με λιγότερη βιταμίνη D, ο εγκέφαλός σας παράγει λιγότερη, καθιστώντας πιθανό να αισθάνεστε λυπημένοι , ασταθείς και νυσταγμένοι.

Για να αλλάξετε διάθεση μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στον ήλιο και φάτε τροφές με βιταμίνη D. Επίσης, προσπαθήστε να ασκήστε και να κοιμάστε καλά.

Μπορεί να έχετε ημικρανίες και πονοκεφάλους πιο συχνά.

© depositphotos.com© depositphotos.com© depositphotos.com

Το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος . Λιγότερο αίμα φτάνει στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους. Και αν έχετε ιστορικό ημικρανιών, σχεδόν οποιαδήποτε αλλαγή καιρού μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για επιδείνωση. Οι ισχυροί άνεμοι, ο έντονος κρύος, ο λαμπερός ήλιος, η ξηρασία και η πτώση της βαρομετρικής πίεσης είναι από τους χειρότερους παράγοντες.

Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, κρατήστε πάντα ένα ημερολόγιο και προσπαθήστε να καταγράψετε τα καιρικά σημάδια. Όταν καταλάβετε το μοτίβο, θα είναι πιο εύκολο να προετοιμαστείτε.

Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί.

© depositphotos.com

Ο καιρός μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του άσθματος, καθώς τυχόν αλλαγές στον αέρα μπορούν εύκολα να ερεθίσουν τους φλεγμονώδεις αεραγωγούς. Ο ζεστός, υγρός αέρας είναι πυκνότερος και πιο δύσκολος στην αναπνοή. Ο κρύος, ξηρός αέρας αφυδατώνει τους αεραγωγούς, τους πρήζει και περιορίζει τη ροή του αέρα. Ο υγρός καιρός προωθεί την ανάπτυξη μούχλας, ενώ ο δυνατός αέρας σκορπάει την μούχλα και γύρη παντού.

Θα πρέπει να έχετε το εισπνεόμενο κοντά σας και το λαιμό και το στήθος σας ζεστό σε κρύο καιρό. Ενυδατώστε και πλύνετε συχνά τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Ρυτίδες και σακούλες στα μάτια: 10 φυσικές θεραπείες για να μειώσετε τα σημάδια της γήρανσης

Ρυτίδες και σακούλες στα μάτια: 10 φυσικές θεραπείες για να μειώσετε τα σημάδια της γήρανσης

DIY Μοναδικά Ψεύτικα Διακοσμητικά Κεριά! Φτιάξτο μόνος σου!

DIY Μοναδικά Ψεύτικα Διακοσμητικά Κεριά! Φτιάξτο μόνος σου!