Η χρήση του λαδιού από υπονόμους (Gutter Oil) είναι αρκετά κοινή στην Κίνα. Πρόκειται για την επεξεργασία χρησιμοποιημένων λαδιών από υπονόμους και απόβλητα σφαγείων με σκοπό την πώληση του ως μαγειρικό λάδι.
Το λαδί αυτό αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο του μαγειρικού λαδιού στην Κίνα, σύμφωνα με τους ειδικούς που ανέφερε η RFA. Εκτός από το ότι είναι απολύτως αηδιαστικό, περιέχει καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες.
Η επανεπεξεργασία του λαδιού από υπονόμους είναι συχνά πολύ στοιχειώδης και περιλαμβάνει φιλτράρισμα, βράσιμο με άλλα ζωικά απόβλητα σε μεγάλες δεξαμενές, εξευγενισμό και αφαίρεση υπολειμμάτων. Στη συνέχεια συσκευάζεται και μεταπωλείται ως φθηνότερη εναλλακτική λύση από το κανονικό μαγειρικό λάδι. Υπάρχει μεγάλο οικονομικό κίνητρο για την παραγωγή και πώληση του, καθώς το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι μπορεί να αγοραστεί μεταξύ 859 και 937 δολαρίων ανά τόνο, ενώ το φιλτραρισμένο και εξευγενισμένο προϊόν μπορεί να πουληθεί για 1.560 δολάρια ανά τόνο.
Εκτιμήθηκε ότι το 2011 ένα στα δέκα εστιατόρια σε πιο φτωχές περιοχές της Κίνας χρησιμοποιούσε για την παρασκευή του φαγητού, λάδι υπονόμου. Σύμφωνα με τον Feng Ping του Κέντρου Έρευνας Κρέατος της Κίνας: “Το παράνομο λάδι δεν παρουσιάζει διαφορά στην εμφάνιση και τους δείκτες μετά την επεξεργασία του, αφού καταφέρνουν να αντιγράψουν τα καθιερωμένα πρότυπα”.
Ορισμένοι πλανόδιοι και εστιατόρια στην Κίνα και την Ταιβάν χρησιμοποίησαν παράνομα ανακυκλωμένο λάδι ακατάλληλο για κατανάλωση οδηγώντας στο κλείσιμο τους από την κινεζική κυβέρνηση.
Ιστορία
Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση λαδιού από υπονόμους στην Ταϊβάν αναφέρθηκε το 1985. Σε μια μεταγενέστερη έρευνα, συνελήφθησαν 22 άτομα για συμμετοχή σε ένα δίκτυο ανακύκλωσης που λειτουργούσε επί 10 χρόνια με έδρα την Ταϊπέι. Η χειρότερη ποινή ήταν 7 χρόνια φυλάκισης.
Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση στην Κίνα αναφέρθηκε το 2000, όταν ένας πλανόδιος πιάστηκε να πουλάει λάδι που προερχόταν από απόβλητα εστιατορίων.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, αποκαλύφθηκε μια έρευνα σχετικά με τη χρήση λαδιού υπονόμου ως πρώτη ύλη στην κινεζική φαρμακευτική βιομηχανία. Το Σεπτέμβριο του 2014 ξεσπά μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο με 240 τόνους ελαίων υπονόμου στο οποίο εμπλέκονται εκατοντάδες εταιρείες και χιλιάδες εστιατόρια. Εικάζεται ότι ένα μέρος της ποσότητας αυτής ενδέχεται να εξήχθη στο εξωτερικό.
Παραγωγή και διανομή
Τα συλλεγμένα χρησιμοποιημένα έλαια πωλούνται σε τοπικά εργαστήρια ή μικρά εργοστάσια καθαρισμού και συσκευασίας. Όταν πωλούνται σε εργαστήρια, συχνά μεταφέρονται με δοχεία τοποθετημένα σε ποδήλατα. Μετά αποθηκεύεται σε βαρέλια των 200 λίτρων στα εργαστήρια μέχρι να υποστεί επεξεργασία. Σε άλλες περιπτώσεις το λάδι πηγαίνει σε βιομηχανικά διυλιστήρια μαγειρικών λαδιών για περαιτέρω επεξεργασία προτού φθάσει τελικά στον τελικό του σκοπό. Τα βιομηχανικά διυλιστήρια είναι συνήθως νόμιμοι παραγωγοί που πωλούν το φιλτραρισμένο λάδι για χρήση στη χημική ή στην ενεργειακή βιομηχανία. Το επεξεργασμένο λάδι υπονόμου είναι αποδεκτό ως πρώτη ύλη για την παραγωγή σαπουνιού, καουτσούκ, βιοκαυσίμων και καλλυντικών. Ωστόσο, τα εργοστάσια ραφιναρίσματος μπορούν επίσης να έχουν άλλες προθέσεις, καθώς η τιμή που επιτυγχάνεται με την πώληση του ως μαγειρικό λάδι είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι εάν πωληθεί στη βιομηχανία χημικών ή ενέργειας.
Ορισμένα εστιατόρια χαμηλών προδιαγραφών έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με συλλέκτες ελαίων υπονόμου. Αυτά και οι πλανόδιοι είναι οι μεγαλύτεροι τελικοί χρήστες λαδιού καθώς λειτουργούν με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους έναντι των μεγαλύτερων εστιατορίων. Το μαγειρικό λάδι είναι ένα μεγάλο έξοδο για την κουζίνα, οπότε η φθηνότερη λύση επιτρέπει σε ένα μικρό εστιατόριο να μειώσει τον προϋπολογισμό του. Η κινεζική κουζίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λάδι καθώς τα περισσότερα φαγητά είτε τηγανίζονται είτε τσιγαρίζονται. Επομένως, φθηνότερες τιμές γευμάτων για πολλούς μη εύρωστους καταναλωτές είναι δυνατές εάν χρησιμοποιηθεί λάδι υπονόμου αντί παρθένου λαδιού. Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή, διότι είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του επανεπεξεργασμένου λαδιού από υπονόμους και του νόμιμου μαγειρικού λαδιού. Ακόμη και χλωρίνη χρησιμοποιείται για αλλάξει το σκούρο χρώμα του λαδιού υπονόμου σε ένα πιο φυσικότερο. Επίσης, χρησιμοποιούνται αλκαλικά πρόσθετα για να εξουδετερώσουν το ανθυγιεινό pH που προκαλείται από τις υψηλές συγκεντρώσεις ζωικών λιπών.
Επιπτώσεις στην υγεία
Το λάδι υπονόμου έχει αποδειχθεί πολύ τοξικό και μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κοιλιακό πόνο. Επίσης, η μακροχρόνια κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου και του ήπατος, καθώς και αναπτυξιακές αναπηρίες στα νεογέννητα και τα παιδιά. Η εργαστηριακή δοκιμή ορισμένων δειγμάτων ελαίων υπονόμου αποκάλυψε ίχνη πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), επικίνδυνων οργανικών ρύπων ικανών να προκαλέσουν καρκίνο με μακροχρόνια κατανάλωση. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να περιέχει αφλατοξίνες, εξαιρετικά καρκινογόνες ενώσεις.
Τέλος, τα ζωικά και φυτικά λίπη στο εξευγενισμένο λάδι υπονόμου υπόκεινται σε οξείδωση και αποσύνθεση. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, αϋπνία, ηπατική δυσλειτουργία και άλλα συμπτώματα.
Αυτά τα στιγμιότυπα από βίντεο του Radio Free Asia (RFA) δείχνουν ότι μια γυναίκα στο Shenzhen τραβάει γλίτσα αποβλήτων από έναν υπόνομο.
Στη συνέχεια, επεξεργάζεται σε εργαστήρια με ζωικό λίπος μέσω φιλτραρίσματος ή βρασμού.
Το λάδι καταλήγει τελικά σε πλανόδιους και συνοικιακά εστιατόρια που το χρησιμοποιούν ως “ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι”.
Παρακολουθήστε ολόκληρο το παρακάτω βίντεο καθώς εικάζεται ότι ίσως αυτή είναι η αίτια του κορωνοϊού:
Σημαντικό: Οι πληροφορίες δεν αντικαθιστούν επαγγελματικές συμβουλές ή θεραπεία από εκπαιδευμένους και αναγνωρισμένους γιατρούς.
πηγή φωτό