Τα τελευταία χρόνια ο περισσότερος κόσμος έχει στραφεί στην αγορά αφυγραντήρα για να αποφύγει την υγρασία μέσα στο σπίτι και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που συλλέγει την υγρασία από το χώρο του σπιτιού και την διατηρεί στα σωστά επίπεδα. Η περίσσεια υγρασία στους χώρους που ζούμε τις περισσότερες ώρες της ζωή μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας και φυσικά προβλήματα στο σπίτι μας.
Ο αφυγραντήρας όμως δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα μούχλας ή για τις ζημιές στην τοιχοποιία ή στα δομικά υλικά που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την υγρασία.
Τι να προσέξω στην επιλογή αφυγραντήρα;
1. Τις διαστάσεις του χώρου
Το κυριότερο κριτήριο για την επιλογή του αφυγραντήρα είναι οι διαστάσεις του χώρου που θα τοποθετηθεί. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και ο όγκος. Ο αφυγραντήρας θα πρέπει να σαρώνει τον αέρα του χώρου όσες περισσότερες φορές γίνεται. Επομένως, παίζουν ρόλο τόσο τα λίτρα νερού που είναι ικανός να συλλέξει τη μέρα, όσο και η ροή του αέρα. Δηλαδή, εάν επιλέξεις έναν αφυγραντήρα με πολλά λίτρα και μεγάλη παροχή αέρα, τότε θα σαρώνει και περισσότερες φορές το χώρο.
2. Τα επίπεδα υγρασίας της περιοχής
Ένας παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή αφυγραντήρα είναι η υγρασία της περιοχής. Εάν το σπίτι σου βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό επίπεδο υγρασίας ή κοντά στη θάλασσα, τότε εκ των πραγμάτων έχεις και μεγαλύτερο πρόβλημα. Φυσικά, είναι σχεδόν ανέφικτο να φτάσει η υγρασία στο ιδανικό επίπεδο, αλλά θα ήταν καλό να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο. Επομένως, αν έχεις σημαντικό πρόβλημα, επίλεξε έναν αφυγραντήρα με περισσότερα λίτρα.
3. Τη συχνότητα χρήσης του χώρου
Ένα ακόμα στοιχείο της λίστας ‘τι να προσέξω κατά την επιλογή αφυγραντήρα;’ είναι η χρήση του χώρου. Θα πρέπει να λάβεις υπόψιν πόσο συχνά χρησιμοποιείται, από ποιόν, καθώς και πόσο συχνά αερίζεται. Για παράδειγμα, ο αφυγραντήρας προορίζεται για κάποιο υπόγειο, ένα εξοχικό ή το σαλόνι του σπιτιού σου; Μήπως στο χώρο που θα τον τοποθετήσεις ζουν παιδιά ή άτομα με αλλεργίες; Θα πρέπει, λοιπόν, να συμπεριλάβεις στους παράγοντες την πρακτικότητα, το σκοπό χρήσης του αφυγραντήρα, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
4. Τον τύπο αφυγραντήρα
Υπάρχουν δύο τύποι αφυγραντήρα, αυτοί με συμπιεστή και εκείνοι με ζεόλιθο. Στους αφυγραντήρες με συμπιεστή ρουφάται ο αέρας και συμπυκνώνεται η υγρασία οδηγώντας την στον ειδικό κάδο. Κατά τη λειτουργία τους εξοικονομείται ενέργεια και χρήμα, ενώ παρέχουν άμεσα αποτελέσματα. Στην άλλη κατηγορία, ο ζεόλιθος βρίσκεται σε έναν δίσκο μέσω του οποίου περνά ο αέρας και συγκρατείται η υγρασία. Στη συνέχεια, ο ζεόλιθος θερμαίνεται και αποβάλλει το νερό της υγρασίας στον κάδο. Η απόδοση του συγκεκριμένου παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.
6 Tips για να μην Μυρίζει Καθόλου ένα Μπάνιο Χωρίς παράθυρα
5. Τη θερμοκρασία του χώρου
Ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί στο χώρο που θα τοποθετηθεί, επιλέγεται και ο τύπος αφυγραντήρα. Συγκεκριμένα, η συσκευή με συμπιεστή δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά σε χώρους που η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από 14°C. Από την άλλη πλευρά, οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο δεν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία. Είναι ικανοί να λειτουργήσουν ακόμα και σε χώρους χωρίς καθόλου θέρμανση και είναι το ίδιο αποδοτικοί. Εάν για παράδειγμα προορίζεται για ένα υπόγειο που δεν έχει θέρμανση, τότε επίλεξε το δεύτερο τύπο.
6. Τη στάθμη θορύβου
Οι αφυγραντήρες κατά τη λειτουργία τους παράγουν θόρυβο. Είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να έχεις στο νου σου ειδικά εάν θέλεις να τον τοποθετήσεις σε ένα υπνοδωμάτιο. Ιδιαίτερα τη νύχτα δεν αντέχουν ούτε τον παραμικρό θόρυβο. Θα πρέπει να επιλέξεις μεταξύ χαμηλής (38-42dB) και υψηλής στάθμης θορύβου (44-52dB). Επίσης, η ισχύ του αφυγραντήρα είναι ανάλογη με το θόρυβο. Επομένως, όσο πιο “δυνατός”, τόσο πιο θορυβώδης.
7. Τον ιονιστή
Άλλος ένας παράγοντας για το “τι να προσέξω στην επιλογή αφυγραντήρα;” είναι ο ιονιστής. Πρόκειται για μια δυνατότητα της συσκευής να εξασφαλίζει υψηλότερη ποιότητα αέρα. Ουσιαστικά απελευθερώνει ιόντα τα οποία εξουδετερώνουν σκόνη, δυσάρεστες μυρωδιές, βακτηρίδια μούχλας και μικρόβια. Συνίσταται αν έχει κάποιος στο σπίτι αναπνευστικό πρόβλημα ή αλλεργίες. ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ: Γιατί θα Πρέπει να Αφήνετε μια Κούπα Ρύζι στη Ντουλάπα σας
8. Το άδειασμα νερού
Ειδικά εάν έχεις μεγάλο πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σου, το να αδειάζεις κάθε τρεις και λίγο το δοχείο του νερού δεν είναι πρακτικό. Επομένως, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη συνεχή αποστράγγιση. Μέσω αυτής το δοχείο του νερού οδηγείται αυτόματα στο σιφόνι που έχεις διαλέξει, επιτρέποντας στον αφυγραντήρα να δουλεύει αδιάκοπα. Επίσης, εάν δεν υπάρχει κοντά στο σημείο τοποθέτησης κάποια αποχέτευση, φρόντισε να επιλέξεις αφυγραντήρα με αντλία νερού.