Σιγά μη με χτυπήσει κεραυνός την ώρα που οδηγώ – Τι κάνεις αν σε βρει η καταιγίδα στο αυτοκίνητο; Βίντεο

Μάλλον αυτό δεν το περίμενες, αλλά αντίθετα με άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα πυρκαγιά ή πλημμύρα, το αυτοκίνητό σου μπορεί να σε προστατεύσει από τους κεραυνούς! Και επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα γίνονται ολοένα και πιο έντονα, με τελευταίο επεισόδιο την Τρίτη 24/09/19, που καταγράφηκαν πάνω από 14.000 κεραυνοί, καλό είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να μην κάνεις, αν βρίσκεσαι έξω σε περίπτωση κεραυνών.

Πάνω από 14.000 κεραυνούς – 9.000 πάνω από τη θάλασσα και 5.300 πάνω από την ξηρά – κατέγραψε το σύστημα καταγραφής κεραυνών “ΖΕΥΣ” του Εθνικού Αστεροσκοπείου την Τρίτη.

Δείτε ακόμα Τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς; Ποια τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε;

Το αυτοκίνητό σου λειτουργεί ως καταφύγιο!

Το πιο ασφαλές μέρος να είσαι σε περίπτωση κεραυνών είναι σε εσωτερικό χώρο. Αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό και σε πετύχει η κακοκαιρία ενώ είσαι έξω; Αν έχεις αυτοκίνητο, το πιο ασφαλές είναι να μπεις μέσα. Κι αυτό γιατί το αυτοκίνητό σου θα λειτουργήσει άψογα σαν ένας κλωβός Faraday!

Είτε ήσουν fan του Lost είτε όχι, καταλαβαίνεις πού πηγαίνει το θέμα. Είναι απλή φυσική! Το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο. Το υλικό αυτό επιτρέπει στο ρεύμα να περνάει από μέσα του, χωρίς να επηρεάζει ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σου λειτουργεί σαν ένα πλέγμα στο εσωτερικό του οποίου απουσιάζουν τα ηλεκτρικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Τι είναι ο κλωβός Faraday;

Το φαινόμενο απουσίας ηλεκτρικών πεδίων στο εσωτερικό πλέγματος από μέταλλο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Benjamin Franklin το 1755. Και αναφέρθηκε ως “κλωβός Faraday” στα πειράματα που έκανε ο Michael Faraday το 1836.

Η επιστημονική εξήγηση, διατυπωμένη πιο απλά: ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο όπου βρίσκει λιγότερη αντίσταση. Και στη συγκεκριμένα περίπτωση, αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το πλέγμα μετάλλου και όχι στο εσωτερικό του. Η σημασία που έχει αυτό για σένα: όταν βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, εφόσον αυτό αποτελείται από μέταλλο – ολόκληρο μαζί με την η οροφή – προστατεύεσαι, όπως φαίνεται και σε πείραμα που έκαναν στη Βρετανία.

Κλωβός Faraday: το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, ο φούρνος μικροκυμάτων!

Έχεις αναρωτηθεί γιατί όταν πετάς, σε υψόμετρο πάνω από 10 χλμ., δεν κινδυνεύεις από κεραυνούς; Άλλος ένας κλωβός Faraday: το αεροπλάνο!

Το ίδιο έχεις και στην κουζίνα σου, στον φούρνο μικροκυμάτων. Η πόρτα του φούρνου περιέχει μεταλλικό πλέγμα που εμποδίζει τα μικροκύματα να εξέλθουν από τη συσκευή.

Related Post

Δείτε ακόμα Συγκινεί η τοιχογραφία για τις 102 ψυχές που χάθηκαν στο Mάτι

Αντίστοιχες θωρακίσεις χρησιμοποιούν και οι ηλεκτρολόγοι και οι φυσικοί για να απομονώσουν κυκλώματα και συστήματα από εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία.

Τι κάνεις σε περίπτωση κεραυνών αν είσαι έξω με το αυτοκίνητό σου;

Αν το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο – και η οροφή του! – κλείνεσαι μέσα. Σφραγίζεις το καταφύγιό σου. Κλείνεις παράθυρα, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό. Αποφεύγεις να παρκάρεις κάτω από δέντρο ή μετασχηματιστή. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο. Ανάβεις τα φώτα κινδύνου και σβήνεις τη μηχανή.

Δεν αγγίζεις κανένα μεταλλικό ή ηλεκτρικό εξάρτημα, ούτε χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Δεν αγγίζεις το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγεις από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα να καθαρίσεις το παρμπρίζ αν ρίχνει χαλάζι, γιατί μπορεί να χτυπηθείς από κεραυνό. Μόνο αφού περάσει η καταιγίδα, μπορείς να βγεις. Και πριν το κάνεις, άσε αρκετό χρόνο να περάσει, γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!

Αν ο κεραυνός είναι πολύ κοντά σου και το αισθανθείς στο δέρμα σου ή στις άκρες των μαλλιών σου, είναι πιο ασφαλές να καθίσεις οκλαδόν και να κλείσεις με δύναμη τα αυτιά σου, για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα απώλειας ακοής.

Η καταστροφική καταιγίδα στη Χαλκιδική, τον Ιούλιο του 2019. Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Εμμανουιλίδη 

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι κεραυνοί;

Οι κεραυνοί, που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδας, αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. Εκτός από τραυματισμούς, κάθε χρόνο, οι κεραυνοί προκαλούν δασικές πυρκαγιές σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Πίνδο, ενώ παράλληλα οδηγούν στον θάνατο οικόσιτων ζώων στην ύπαιθρο.

[crp]

Όλες οι καταιγίδες είναι δυνητικά επικίνδυνες καθώς παράγουν κεραυνούς σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και 15 χλμ. μακριά από τον πυρήνα ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Αν ξέρεις τι είναι ασφαλές να κάνεις και τι πρέπει να αποφύγεις, δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολήσει εκείνη τη στιγμή, την ώρα της καταιγίδας, είναι αν θα προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητό σου.

via hellasdirect

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Πώς να Καθαρίσετε μια Ακρυλική Μπανιέρα Χωρίς Τρίψιμο και Χημικές Ουσίες

Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More

29 Απριλίου, 2024

Γιατί Πρέπει να Βάλετε Οδοντόκρεμα στο Καζανάκι της Τουαλέτας

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More

29 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα