Χάνω το μέτρημα πόσο συχνά λέω “είμαι κουρασμένη” κάθε μέρα.
Είναι γενικά επειδή δεν κοιμάμαι αρκετά και το ξέρω αυτό, αλλά μερικές φορές αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πράγματα που επηρεάζουν τα ενεργειακά μου επίπεδα που δεν σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου.
Αν βέβαια κοιμάστε παραπάνω από το κανονικό, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός μεγαλύτερου ζητήματος.
“Ο υπερβολικός ύπνος σημαίνει ότι κοιμάσαι για περισσότερο από 10 ώρες σε σταθερή βάση”, λέει ο Conor Heneghan, PhD, διευθυντής έρευνας και αλγορίθμων στο Fitbit. “Η υπερυπνηλία έχει συσχετιστεί με ορισμένες συνθήκες υγείας, όπως η κατάθλιψη, αλλά δεν είναι γνωστή αιτία οποιωνδήποτε διαταραχών υγείας. Ενώ οι ανωμαλίες στο ρολόι ύπνου του σώματος μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διάθεση, η επιστροφή σε έναν συνεπή κύκλο ύπνου μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. ”
Δείτε επίσης: 10 Τεχνικές Διαχείρισης του Άγχους που θα μας Βοηθήσουν να Ηρεμήσουμε!
Υπάρχουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθηση κούρασης όλη την ώρα και πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.
1.Χρόνιος πόνος
Εάν έχετε μια κατάσταση όπως η ινομυαλγία, ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, χρειάζεστε περισσότερο ύπνο από κάποιον που δεν έχει αυτές τις παθήσεις. Αλλά, αν δεν ξέρετε ότι έχετε αυτή την κατάσταση, πιθανότατα δεν κοιμάστε αρκετά για να την αντιμετωπίσετε.
“Οι άνθρωποι που υποφέρουν από καταστάσεις που προκαλούν κόπωση και πόνο συχνά χρειάζονται περισσότερο ύπνο για να μπορούν τα σώματα τους να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν σωστά”, λέει ο Matthew Ross, συνιδιοκτήτης και COO του The Slumber Yard.
2. Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας μεγάλος ένοχος όταν νιώθεις πάντα κουρασμένος. Η κατάθλιψη μπορεί συχνά να παρουσιάζεται ως κούραση όλη την ώρα, να μη θες να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί ή να μην κοιμάσαι καλά όλη τη νύχτα, έτσι ώστε να νιώθετε κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη.
Μερικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη τους μέσω αλκοόλ, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάντληση.
“Η κατάθλιψη, η κατάχρηση αλκοόλ και η κόπωση είναι πολύ σφιχτά δεμένες”, λέει ο δρ Shah.
3.Αναιμία
Η αναιμία είναι γενικά ο πιο συνηθισμένος ένοχος για κάποιον που είναι κουρασμένος. Οι γιατροί θα δουν αν έχετε αναιμία πρώτα, αν τους πείτε ότι η εξάντληση είναι κάτι που νιώθετε, επειδή μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί από μια εξέταση αίματος. Η αναιμία είναι όταν το αίμα σας δεν μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στο σώμα σας και συνήθως προκαλείται από ανεπάρκεια σιδήρου.
«Όταν ένας ασθενής λέει« είμαι κουρασμένος », είναι ένας τόσο ευρύς όρος και μπορεί να είναι τόσα πράγματα, αλλά αν κάποιος λέει« είμαι κουρασμένος και αισθάνομαι λίγο πεσμένος να είναι αναιμία”, λέει ο Δρ Shah.
4.Δυσανεξία σε τροφές
Όταν δεν τρώτε καλά, το σώμα σας αντιδρά ανάλογα και όταν το σώμα σας έχει ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να αρχίσει να κουράζεται.
“Εάν τρώτε κακά, ειδικά πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κύτταρα του εντέρου μπορούν να γίνουν πιο χαλαρά και οι πρωτεΐνες που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο αίμα μας διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, που δημιουργεί μια φλεγμονώδη αντίδραση », λέει ο Δρ Shah.
Η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, φούσκωμα και κόπωση και μπορεί να προκληθεί από ευαισθησίες σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι. Δεν μπορείτε πραγματικά να βρείτε τις ευαισθησίες των τροφίμων (είναι διαφορετικές από τις αλλεργίες), αλλά η διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι.
5. Άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου
Η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι όταν ο λαιμός αρχίζει να κλείνει όταν κοιμάσαι και είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ροχαλίζουν.
“Ο εγκέφαλος ανακοινώνει ότι δεν ξεφορτώνεστε το CO2 σας και ξυπνάει πολύ σύντομα σε ανησυχητική κατάσταση”, λέει η Lisa Shives, MD, διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Ανακούφισης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο.
Παρόλο που θα έπρεπε να θυμάστε κάτι τέτοιο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται τις ώρες που ξυπνούν τη νύχτα επειδή οι στιγμές είναι τόσο σύντομες. Αυτό σημαίνει ότι όταν εξαντληθείτε την επόμενη μέρα, δεν έχετε καμιά ένδειξη για το τι την προκάλεσε.
6. Καρδιακή ανεπάρκεια
Το σώμα σας είναι έξυπνο και πάντα θα κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τα ζωτικά σας όργανα πλήρως λειτουργικά. Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, το σώμα σας δεν μπορεί πάντα να συμβαδίσει με τις δικές του απαιτήσεις και θα εκτρέψει τη ροή αίματος από τον ιστό σας στα όργανα σας. Όταν οι μύες σας δεν παίρνουν το σωστό ποσό αίματος, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι φυσιολογικές δραστηριότητες σας καταβάλλουν πολύ περισσότερο και σας εξαντλούν.
7. Επινεφρική κόπωση
Τα νεφρά σας που παλεύουν να παράγουν ορισμένες ορμόνες μπορεί να είναι η αιτία της συνεχούς σας κόπωσης. Αν και είναι δύσκολο να παρουσιαστεί με εργαστηριακές εξετάσεις, η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να προκληθεί από αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή σας, έλλειψη ύπνου, υπερβολική άσκηση, κακές διατροφικές συνήθειες ή κατάχρηση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών. Οι ορμόνες του στρες σας μπορεί να είναι υψηλές, και τότε το σώμα σας αφήνεται εξαντλημένο και κουρασμένο.
“Η κόπωση των επινεφριδίων δεν είναι δυτικός όρος ιατρικής, είναι ένας λειτουργικός ιατρικός όρος και πολλοί δυτικοί γιατροί δεν το αναγνωρίζουν ως ιατρικό [πρόβλημα]”, λέει ο Δρ. Shah.
Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι πιο καταθλιπτικές ημέρες του χρόνου;
8. Υπερυπνία
Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η αϋπνία, αλλά η υπερυπνία είναι λίγο λιγότερο γνωστή. Αυτή η κατάσταση είναι όταν είστε κουρασμένοι ανεξάρτητα από το πόσο ύπνο λαμβάνετε. Εάν πάντα βρίσκεστε κουρασμένος όλη την ημέρα παρά το γεγονός ότι έχετε κοιμηθεί καλά τη νύχτα πριν, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υπερυπνίας. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση αυτή εμφανίζεται στα τέλη του εφήβους ή στην πρώιμη ενηλικίωση.
9. Αιμοχρωμάτωση
Εντελώς αντίθετα από την αναιμία, η αιμοχρωμάτωση είναι μια κατάσταση που πλήττει περίπου το 10% του πληθυσμού. Η αιμοχρωμάτωση προκαλεί στο σώμα να αποθηκεύει πάρα πολύ σίδηρο, γεγονός που οδηγεί σε κόπωση, αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στο στομάχι, κατάθλιψη, ηπατοπάθεια, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη. Όσοι υποφέρουν από αιμοχρωμάτωση γεννιούνται με την πάθηση, αλλά τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται μέχρι να φθάσουν οι άνθρωποι στη ηλικία 50 ετών και 60 ετών.
10. Διαβήτης
Ο διαβήτης προκαλεί υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται τα κύτταρα σας για να σας δώσει ενέργεια. Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης επειδή το σώμα σας δεν έχει αρκετό καύσιμο για να λειτουργήσει σωστά.
11. Μόλυνση
Εάν εξετάσετε το θέμα της κόπωσης ή της εξάντλησης με το γιατρό σας, αυτός ή αυτή πιθανότατα θα δοκιμάσει μια χρόνια λοίμωξη όπως η νόσος του Lyme ή η μονοπυρήνωση. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να παρουσιαστούν με εξαιρετική κόπωση, και με τη σωστή διάγνωση μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία που θα καταλήξει να βοηθήσει τα συμπτώματα.
12. Υπερβολικός ύπνος τα Σαββατοκύριακα
Το να κοιμάστε τα Σαββατοκύριακα ή να πάρετε έναν υπνάκο απόγευμα είναι τόσο δελεαστικό, αλλά ο υπερβολικός ύπνος θα μπορούσε να σας κάνει να κουράζεστε περισσότερο την εβδομάδα. Συχνά βλέπουμε τα Σαββατοκύριακα ως ένα χρονικό διάστημα για να “καλύψουμε” τον ύπνο που χάσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά μια καλή ιδέα.
“Ενώ ο συνιστώμενος μέσος χρόνος ύπνου για ενήλικες είναι επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, συχνά μπορούμε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον ύπνο τα σαββατοκύριακα”, λέει ο Δρ Heneghan. “Το σώμα σας θα προσπαθήσει να ανακάμψει από τις συνέπειες της στέρησης του ύπνου έχοντας έναν ύπνο” αναπήδησης “- που συνηθίζεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο συνολικό χρόνο ύπνου, αυξημένο ύπνο και ύπνο REM και να φτάσει πιο γρήγορα στην κατάσταση ύπνου REM. Ωστόσο, η υπερπήδηση μπορεί να αντισταθμίσει τον κύκλο σας και έχει συνδεθεί με άλλους κινδύνους για την υγεία. “
Όντας κουρασμένος ή πάντα κουρασμένος μπορεί να είναι ένα μήνυμα κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στο σώμα σας, και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε τυχόν παρατυπίες στα πρότυπα ύπνου σας.