Οι επιστήμονες δεν το βάζουν κάτω.
Εμφυτεύματα βλαστοκυττάρων δημιουργούν νέα δόντια σε 2 μήνες
Μια νέα οδοντιατρική διαδικασία αντικατάστασης είναι στα σκαριά, και θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα από ό, τι να βάλει κανείς τεχνητές οδοντοστοιχίες ή εμφυτεύματα.
Η απώλεια ενός δοντιού είναι πηγή μεγάλου πόνου και έρχεται επίσης με πολλά προβλήματα και μακροχρόνιες δυσκολίες. Οι οδοντοστοιχίες είναι ένας τρόπος για να αντικαταστήσετε ένα χαμένο ή κατεστραμμένο δόντι, αλλά κι αυτές έρχονται με πολλές, ας τις πούμε “παρενέργειες”.
Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσετε έχοντας δόντια με τα οποία δεν γεννηθήκατε και τα κόκαλα κάποιων ανθρώπων δεν είναι κατάλληλα για να δεχθούν εμφυτεύματα.
Έχει αναπτυχθεί όμως μια νέα διαδικασία για την αντικατάσταση δοντιών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Οδοντιατρικής Έρευνας (Journal of Dental Research), θα μπορούσε πλέον να είναι δυνατή η αναγέννηση των δοντιών μας, μέσω της διέγερσης των βλαστοκυττάρων.
Ο (Dr. Jeremy Mao), καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, πραγματοποίησε την έρευνα.
Πώς λειτουργούν πραγματικά αυτά τα εμφυτεύματα βλαστικών κυττάρων;
Αρχικά, μια 3D σκαλωσιά με έγχυση και με παράγοντα ανάπτυξης, εμφυτεύεται στην περιοχή του χαμένου δοντιού, το οποίο στη συνέχεια διεγείρει τα βλαστοκύτταρα του σώματός μας να “μεταναστεύσουν” στην περιοχή. Με τη σειρά του, αυτό θα τονώσει την αναγέννηση ενός ανατομικά τέλειου δοντιού. Αυτό που είναι ακόμα πιο καταπληκτικό είναι ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο δύο μήνες!
Επίσης μοναδικό, είναι ότι, αξιοποιεί τους ίδιους τους πόρους του σώματος. Δεν υπάρχει ανάγκη συλλογής βλαστικών κυττάρων ή για οτιδήποτε πρόκειται να αναπτυχθεί εκτός του σώματος (δηλ. Σε έναν δίσκο Petri).
Στο έγγραφο, ο Δρ Mao δήλωσε τα κίνητρά του για αυτή την έρευνα.
“Βασική θεώρηση στην αναγέννηση των δοντιών είναι η εξεύρεση μιας οικονομικά αποδοτικής προσέγγισης, που μπορεί να μεταφραστεί σε θεραπείες για ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή που δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για οδοντικά εμφυτεύματα.
Πώς θα το κάνει αυτό κάποιος;
Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει επίσης να ανακτήσουμε πιο γρήγορα, από ότι με τα παραδοσιακά εμφυτεύματα. Παρά τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, η μέθοδος αυτή μπορεί να έχει δυσκολία να αποκτήσει δημόσια αποδοχή, ωστόσο, η εκπαίδευση είναι καθοριστική.
Ενώ πολλοί άνθρωποι αντιτίθενται ηθικά σε ιατρικές διαδικασίες που συνεπάγονται τη χρήση βλαστοκυττάρων, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα χρησιμοποιούμενα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το σώμα μας. Αυτή η νέα διαδικασία είναι απολύτως φυσική και δεν υφίσταται καμία μορφή “χειραγώγησης”.
Το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας για αυτή τη νέα ιατρική τεχνολογία. Ενώ η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, θα συνεχιστεί με τον Δρ Μάο, ώστε να βελτιώσει αυτή τη νέα τεχνική και τελικά να την διαθέσει στο ευρύ κοινό.
Τέλος, ο Δρ. Ira B. Lamster, κοσμήτορας του Κολεγίου Οδοντιατρικής, φαίνεται αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι,
“Η έρευνα αυτή δίνει ένα παράδειγμα του τι είναι εφικτό όταν η σημερινή βιολογία εφαρμόζεται σε κοινά κλινικά προβλήματα. Η έρευνα του Δρ Μάο είναι μια ματιά στο μέλλον της οδοντικής ιατρικής”.
via stroumfaki